VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak zabránit kočičím rvačkám: pomůže výchova, trpělivost nebo kartón

19.7.2017   

Udržet mír v domácnosti s více kočkami může být občas problém. Syčení, kousání a škrábání je proně stejně nepříjemné, jako pro jejich páníčky. Proto pro vás máme několik užitečných tipů, jak incidentům zabránit.

Proč se kočky perou?

V divočině mají kočky pevný vztah k matce, tetám a svým sourozencům. Jakmile se ale ocitnou o samotě, dávají přednost samotářskému životnímu stylu. Když se tedy v jejich teritoriu objeví cizí kočka, znamená to většinou souboj. Většina bitek začíná, když se kočka snaží ochránit něco, co považuje za své – ať už je to území, hračka nebo člověk.

Dalším případem jsou kočky, které spolu dříve vycházely, ale jejich vztah se z nějakého důvodu změnil. Může se jednat řeba o příklad: kočka měla v kuchyni velmi bolestivou nehodu, zachytila se jí noha za rošt a spadla na podlahu. Jakmile dopadla, uviděla před sebou svého bratra. Od té doby ho má spojeného se svým úrazem a neustále se perou.

Někdy lze negativní vztah mezi kočkami poznat velice snadno. Syčení za pohovkou je jedním z těchto případů. Jindy mohou projevy nesnášenlivosti být vcelku nenápadné. Například, jedna kočka se snaží opustit místnost, nebo se ukrýt, když do ní druhá kočka vstoupí. Submisivnější z koček se té dominantní může snažit vyhýbat a odmítat jakoukoli konfrontaci.

Každá kočka má specifickou povahu a některé povahy zkrátka nejdou dohromady.

Jak zastavit rvačku

Je zcela pochopitelné, že jakmile se na sebe kočky vrhnou, první co chcete udělat, je zakřičet, hlasitě tlesknout, nebo vytáhnout starou dobrou vodní pistoli. Bohužel tím můžete věci spíše zhoršit. Místo toho se zhluboka nadechněte a v klidu mezi ně dostaňte nějaký objekt, například kus kartonu nebo velkou knihu. Vytvoříte tím bariéru, která sice sama o sobě nic nedělá, ale je zároveň neproniknutelná.

Pokud se rvou tak, že je nelze klidně oddělit, chytněte jednu kočku za kůži za krkem a tak je rozpojte. Poté kočky držte chvíli od sebe, aby se uklidnily. Při každé rvačce se jejich vztah zhoršuje. Čím déle rvačky trvají, tím těžší pak bude kočičí přátelství obnovit.

Jak zakopat válečnou sekeru

Usmířit rozzlobené kočky vyžaduje dostatek prostoru, trpělivost a spoustu času. Následující tipy se mohou hodit i v případě, že do domácnosti přivádíte novou kočku.

  1. Začněte tím, že každé kočce vymezíte vlastní prostor, kde bude mít jídlo, záchod, pelíšek a vlastní hračky a prostor na lezení.
  2. Každé kočce pak věnujte stejné množství času, hrajte si a mazlete se s ní.
  3. Poté můžete kočky znovu seznámit (v případě nové kočky představit).

Načasování procesu seznamování záleží na tom, jak moc se vaše kočky znepřátelily, probíhá tedy u každého případu jinak. Prvním krokem je kočkám představit pach té druhé. Můžete to například udělat tak, že kočky budete krmit ve stejnou dobu na opačných stranách dveří – spojí si pak pach s příjemnou zkušeností, tedy krmením a dobrotami. Dalším krokem je použít pach té druhé kočky v prostředí té první a naopak. To můžete udělat třeba tak, že odeberete trochu písečku z obou záchodů a prohodíte je. Můžete také použít nějakou látku, do které kočce otřete tlapky a ocas a necháte ji v prostředí té druhé. Nebo můžete rovnou prohodit dočasné domovy, aby byla dávka pachu co nejsilnější. Další fází je setkání z očí do očí. Pokuste se mezi kočky postavit nějakou bariéru, přes kterou se sice uvidí a ucítí, ale nebudou na sebe moci skočit. Jakmile se vám zdá, že i když se kočky vidí, nezačne válka, můžete bariéru odstranit. Pokud budete mít k tomuto kroku asistenta, tím lépe. Když kočky vpustíte do jedné místnosti, věnujte jim dostatek pozornosti, mazlete se s nimi a chvalte je, aby si tak přítomnost jedna druhé spojily s pozitivním a příjemným zážitkem. Časem si kočky na tuto zkušenost zvyknou a přestanou se bát.

Jak udržet mír

Základem harmonických vztahů je to, aby kočky měly každá vlastní misku, prostor na hraní a záchod. Odborníci doporučují mít vždy jeden záchod navíc, pro jistotu. Kočky rády šplhají, proto je dobré dát každé z nich vlastní kočičí strom nebo prostor, kam se může vyšplhat, pokud chce mít soukromí. Pro zvířata je jednou z nejdůležitějších věcí mít svoje místo, kde se cítí bezpečně a mohou se do něj kdykoli uchýlit.

Pozitivní efekt na kočky mohou mít také různé feromonové spreje nebo doplňky stravy, před jejich používáním se však vždy poraďte s veterinářem. Pokud má kočka předepsané i jiné léky, je důležité se ujistit, že se nebudou negativně ovlivňovat s ostatními přípravky. V krajním případě může veterinář předepsat léky na uklidnění.

Konečně, některé kočky se zkrátka nejlepšími kámoškami nikdy nestanou, ale třeba je přimějete alespoň k přezíravé toleranci. Žít v klidu a míru je nejdůležitější. Kočky se nemusí mít rády, ale musí se naučit nezpůsobovat si navzájem problémy.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

19.7.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?