VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Ubytování morčat v zimě: jak pro ně přizpůsobit bydlení venku?

23.12.2016   

Hobby

Je tu zima a možná řešíte otázku, zda ubytovat morčata v zimním období venku a zda je třeba možné chovat morčata venku celoročně? Pro mnoho chovatelů nejsou zimní mrazy překážkou. Pokud ubikaci venku správně zazimujete, dáte dostatek sena a listí, budete morčátka kvalitně krmit, tak pro ně zima není problém.

Kdy můžete mít morčata venku?

Přes zimu mohou pobývat venku samozřejmě pouze zdravá zvířata v plné kondici a ta, která byla venku minimálně od léta. Jsou aklimatizovaná a zvyklá na výkyvy počasí a prohlubující se rozdíly nočních a denních teplot. Pokud máte více morčat různého pohlaví, snažte se o to, aby žádné z nich nebylo ve větších mrazech v příbytku samo a mělo u sebe alespoň jednoho kamaráda. Doporučuje se chov venku minimálně čtyř zvířat, můžou se tak totiž společně zahřívat. Pokud nemá morče žádné zdravotní omezení a je zvyklé být venku v teplejších měsících, nic vám nebrání v tom mu tento pobyt prodloužit i přes zimu.

Co potřebujete morče, které bydlí přes zimu venku

Především potřebujete kotec, který vystelete kvalitní podestýlkou. Morčata lze chovat třeba ve zděných místnostech, které dříve sloužily například jako kurník, chlívek nebo skladiště na zahradě. Ubytování musí být chráněno proti větru, zdi je lepší neohraničovat pletivem. Základem je čisto a sucho. Podestýlku je vhodné měnit jednou za týden, při déle trvajících mrazech můžeme měnit zhruba jednou za 14 dní. Často přidáváme suché seno a listí, aby byla morčata v suchu. Zateplený domek by neměl stát přímo na zemi, je dobré podložit ho například polystyrenem, který funguje jako skvělý izolant chladu od země.

V příbytku bývá zhruba o 6–8 stupňů tepleji než venku, sláma a listí jsou spolu s polystyrenem perfektní izolanty, takže pokud budete podestýlku pravidelně hlídat, morče vám nenastydne. V příbytku je potřeba zajistit také dostatek světla, nejlepší je menší okno, ale světlo lze dodat i zářivkami, hlavně, aby morčata nebyla ve tmě. Nezapomínejte na vodu! Morčata musí mít hlavně přes zimu pravidelný přísun čisté vody. Do příbytku můžete přidat třeba i cihlu nebo větší kámen na obrušování drápků, případně s ním zatížit seník, když nemáte možnost ho v kotci zavěsit.

Kdy už je na morče zima?

Pokud se vám zdá, že už je v kotci příliš velká zima, měli byste být připravení na variantu přesunu morčat zpět do tepla. Orientační hranice je 15 stupňů Celsia, na nižší teploty je nutno nechat morče postupně zvykat a dát mu možnost jít se schovat a zahřát se. Neměl by chybět domeček, v menším ohraničeném prostoru, ideálně vystlaném senem, se morče rychleji a lépe zahřeje.

Výhody a nevýhody venkovního chovu

Největší výhodou je, že u vás doma nebude cítit žádný zápach z podestýlky a při výměně podestýlky bude pro vás snazší manipulace s nepořádkem. Srst venku chovaných morčátek je pevnější a hustší. Nevýhodou je, že zvířata budou pravděpodobně plašší a méně zvyklá na člověka.
Kromě základních věcí jako keramická miska, napáječka na vodu a seník tudíž k venkovnímu bydlení potřebujete pouze vhodný čistý příbytek na vaší zahrádce a více sena a listí. Potom vám už k celoročnímu chování morčat může bránit pouze citová vazba na zvířátko, protože mazlení a hry nebudou tak časté, jako když ho budete chovat doma.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 55)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?