VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Odkud se vzalo morče: jeho původ a příbuzenstvo

23.12.2016   

Hobby

Morče domácí patří do řádu hlodavců. V zoologickém systému tvoří specificky vymezenou a na druhy bohatou skupinu s názvem morčatovití. Původně morčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, do Evropy se dostala v 16. století, kde byla velmi vzácná. Pro chov se vybírali klidní jedinci, z nichž lidé vychovali první domácí zvířata.

Kdo patří do čeledi morčatovití

Kromě morčete domácího, které je oproti tomu divokému podstatně větší, zavalitější, má kratší hlavu a nemá sklony k hrabání, šplhání a skákání, patří do čeledi morčatovití také největší z hlodavců kapybara, vážící téměř 50 kilogramů, dále pak maru stepní, nutrie anebo aguti, což je název používaný chovateli a vyjadřuje divoké zabarvení morčete. Další příbuzní jsou činčila, degu, morče divoké, morče lasicovité a morče skalní.

Morče žije jako stepní zvíře v travnatých a křovinatých krajích od nížin po vysokohorská údolí a je aktivní převážně za soumraku a v noci, což ho chrání před predátory, dravými ptáky. I přes to, že je divoké morče podstatně hbitější a rychlejší než morče domácí, kvůli přirozeným nepřátelům musí vyhledávat úkryty ve vysoké trávě, norách nebo pod hustými keři. V Evropě se chovala morčata ve šlechtěných zvěřincích, později jako domácí zvířata a jelikož se rychle rozmnožovala, opatřovali si je i bohatí měšťané. V době největšího rozmachu zoologických zahrad se stala morčata běžně chovanými zvířaty.

Jaká plemena u morčat rozeznáváme?

Morče je barevně zajímavé zvíře a možnosti zbarvení jsou rozmanité. Povaha každého morčete je trošku odlišná, dlouhosrsté morče se může chovat jinak než krátkosrsté, navíc každý jedinec v živočišné říši má jinou povahu. Rozetová morčata jsou zase více divoká a ještě více hravá. Když plánujete, že si koupíte morčátko, máte na výběr hladkosrsté, dlouhosrsté, rozetové, us teddy, morče cuy nebo crested. Tyto rasy se libovolně kříží a vznikají pak třeba zajímavá zbarevní jako coronet – dlouhosrsté s rozetou na hlavě či na těle, sheltie – dlouhá, hladká splývavá srst bez rozet, americký crested – hladkosrsté s jednou barevně odlišnou rozetou na hlavě, anglický rex – kudrnatá, hrubá srst odstávající od těla, alpaka – dlouhosrsté, kudrnaté bez víru na těle, peruánec – dlouhá, lesklá srst, na tvářích kratší, není přilehlá a opticky působí delším dojmem a všechna srst roste směrem k hlavě.

Šlechtěné plemeno Cuy

Plemeno Cuy se chová v Jižní Americe, kde se dodnes využívá jako hospodářské zvíře. Co se týká hmotnosti, je téměř dvakrát větší než morče domácí. Plemeno Cuy je pravidelným šampionem na výstavách. Velké morče cuy je ale plašší a lekavější než jiná plemena, takže může chvili trvat, než si na vás zvykne. Typickým znakem cuy morčete je polydaktylie – mnohoprstost. Běžné morče má na předních končetinách 4 prsty a na zadních 3 prsty, zatímco cuy morče může mít až 5, 6 a 7 prstů. Prst může mít zcela normální funkci, ale může narůst i jako nedovyvinutý prst. I když je to genetická chyba, nese se společně s rysem větší hmotnosti a na výstavách je tolerována. Asi nejdůležitější je vědět, že morčata cuy by neměla být chována a rozmnožována s jinými plemeny, cuy jsou geneticky odlišná, a tak ani nemá smysl to zkoušet. Morčata cuy jsou pohlavně dospělá dříve, mláďata se oddělují od matky již ve třech týdnech zatímco mláďata morčat domácích putují do nových domovů až kolem 4–6 týdnů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Paměť vašeho psa: zjistěte, jak je na tom pomocí jednoduchého testu

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou má váš pes paměť a jak funguje? Všichni víme, že si pejsek umí zapamatovat kdejakou lumpárnu a naopak při tréninku dělá, že to či ono zapomněl. Psí a lidská paměť funguje rozdílně. Lidé si uchovávají vzpomínky jako živé obrazy. Podle studií si psi obrazy nevytváří, ale mají takzvané „otisky“ událostí, kde hrají roli zvuky, pohyby a pachy. Otestujte si, jak je na tom váš pejsek!

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

Kupujeme štěně: jak mu přizpůsobit domácnost, aby si neublížilo

Štěňata mají obrovskou spoustu energie, jsou přirozeně zvídavá a baví je objevovat svět okolo sebe. Díky těmto vlastnostem je s nimi zábava, ale současně tak váš malý společník může snadno přijít k úrazu. Příprava domova na příchod štěněte je v mnoha ohledech podobná zabezpečení domácnosti, ve kterém se pohybuje batole. S následujícími tipy ochráníte své štěně, ale řada těchto rad platí také pro dospělé psy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?