VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

31.5.2017   

Odborník

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

Paracetamol

Je nejznámějším lékem proti bolesti a horečce. Pro zvířata je však toxický. K otravám dochází velmi často, navíc kočky jsou na paracetamol citlivější než psi, a proto kvůli němu často umírají. Proč tomu tak je? Kočkám chybí enzym, který lék metabolizuje a paracetamol se v jejich organizmu mění na toxické látky. Příznaky otravy jsou tmavě fialové zbarvení sliznic, zrychlená srdeční činnost a zrychlené dýchání, otoky. V konečném stádiu dochází ke křečím a kómatu. Pro běžně velkou evropskou kočku může být smrtelná i čtvrtka 500 mg tablety.

Kyselina acetylsalicylová

Ta je známá spíše pod názvem acylpyrin či aspirin. Citlivější jsou kočky, nicméně u psa při podání vyšších dávek můžete zaznamenat apatii, zvracení, nechutenství, slabost, v konečné fázi pes umírá. Nízké dávky mohou poškodit žaludeční sliznici a vést k rozvoji žaludečních vředů.

Nesteroidní antiflogistika

Tato léčiva se používají v humánní medicíně při různých bolestivých onemocněních, nejčastěji jsou spojována s léčbou pohybového aparátu. Nejznámější účinnou látkou je ibuprofen. Je snadno dostupný a tak ho majitelé používají na bolest také u svých psů a koček. Ibuprofen však není schválen ani doporučován k léčbě zvířat, neboť po podání může dojít k zánětlivým změnám v zažívacím traktu. Při podání vyšších dávek dochází k selhání ledvin. Při poškození zažívacího traktu projevuje zvíře bolestivost a ve zvratcích i stolici se může vyskytovat krev. V nouzi můžete použít Algifen či Novalgin, ale dávkování a vhodnost přípravku je potřeba vždy konzultovat s veterinářem.

Antibiotika

Stejně jako bojuje lékař s odolností bakterií na antibiotika, řeší veterinář tento problém i ve veterinární medicíně. Velký podíl rezistence na antibiotika má neukázněnost majitelů, kteří si nějakým způsobem léky pořídili. Nesprávná indikace a špatné dávkování může vést k tomu, že v případě, kdy zvíře opravdu antibiotika bude potřebovat, nebudou u něj už fungovat.

Léky proti zvracení, nevolnosti a průjmu

V některých případech můžete použít lidské léky, pokud ale zvíře zvrací, je nesmysl mu podávat tabletky do úst. Při nekomplikovaných střevních potížích můžete použít Smectu. Doporučuje se půl sáčku rozmíchaného v malém množství tekutiny dvakrát denně.

Léky na alergii

Nejčastěji jsou u lidí používána antihistaminika, která jsou i volně prodejná. U psů mohou mít opodstatnění, ale dávkování a případy, kdy se podávají zvířatům, jsou úplně jiná než u lidí. Navíc antihistaminika u zvířat příliš nefungují – vždy je podávejte po předchozí poradě s odborníkem. Kortikoidy jsou další skupinou léků podávaných při alergiích. Jsou to léky, které mohou hodně pomoci, ale i hodně ublížit. Jednoznačně patří do rukou odborníka.

Oční, ušní kapky a masti

Většina přípravků obsahuje antibiotika nebo jiné látky, proto jsou léčiva pouze na předpis. Do zvířecích očí a uší by měly být aplikovány pouze ta léčiva, které vám předepíše veterinář nebo je koupíte v lékárně, protože pokud zvolíte špatně, může přijít zvíře o oko.

Kožní masti, krémy, pudry, zásypy

Některé desinfekční masti se mohou používat i u zvířat. Účinná je mast s obsahem jódovaného povidonu. Při drobných poraněních ji lehce vmasírujte na postižené místo 2–4krát denně a poté zvíře zabavte tak, aby si mast neolízalo.

Pamatujte na to, že veterinář se vás nesnaží připravit o peníze, chce pomoci zvířeti a předejít závažným komplikacím z neuváženého podávání léků, které patří pouze nám lidem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 80% (hlasů: 32)

Témata

Autor článku

31.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

Odborník

Kočičí astma má podobné příznaky jako u člověka. Jak můžete kočce pomoci?

Kočičí astma neboli felinní alergická bronchitida je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích. Z důvodu odlišné anatomické struktury průdušek se onemocnění vyskytuje pouze u koček, nikoliv u psů. Nejčastěji postihuje jedince ve věku okolo 5–6 let, ale objevit se může v jakémkoliv věku. Mezi nejčastější plemena trpící astmatem patří domácí krátkosrstá kočka a siamská kočka.

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?