VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Mazlíček po operaci: co vás čeká a jak se máte chovat

2.2.2017   

Odborník

Pokud váš pejsek nebo kočička prodělali chirurgický zákrok, pravděpodobně budou potřebovat nějaký čas na zotavenou. Pooperační péče se liší v závislosti na věku a kondici zvířete a také v závislosti na tom, jakou proceduru zvíře prodělalo.

Jak to po operaci probíhá

Zvíře pravděpodobně bude 12 až 24 hodin po zákroku ospalé a apatické. Nejlepší bude poradit se s veterinářem, který vám doporučí vhodný postup. Můžete požádat i o písemný seznam instrukcí, abyste se lépe orientovali a na nic nezapomněli.

Omezte zvíře v pohybu

Je podstatné, aby se zvíře hýbalo co nejméně, výrazně to urychlí proces hojení.

I drobné operační procedury jsou invazivní, proto je zásadní, aby se zvířeti v domácím ošetřování dostalo dostatku času na odpočinek a zotavení. Když se zvíře nebude hýbat, nebo alespoň minimálně, tkán lépe a dobře sroste. S přílišným pohybem vzniká riziko, že tkáň nesroste správně a dostane se do ní infekce.

Jaká omezení přesně by zvíře mělo po operaci mít, závisí na druhu provedené operace a na stavu pacienta. Drobné řezy – obvyklé u kastrace psa, někdy u kastrace feny a při odstraňování drobných útvarů – často vyžadují tři až sedm dní omezeného pohybu, přičemž zvířecí pacient může tuto dobu strávit v malé místnosti nebo ohrádce. Výjimkou jsou velmi aktivní zvířata, která je někdy nutné zavřít do ohrádky i po malých zákrocích, aby se předešlo komplikacím.

Větším problémem mohou být chirurgické řezy, které jsou dlouhé a které se nacházejí na místech přirozeně vystavených otěru (například v podpaží) nebo na místech, kde je kůže značně napjatá (například na předloktí nebo pacce). Takové řezy mohou vyžadovat delší (jeden až dva týdny) a přísnější omezení pohybu, aby se tkáň mohla zhojit a nedošlo k jejímu dalšímu narušení. Náročné operace, jako jsou operace kostí, mohou znamenat nutnost omezení pohybu po dobu tří až šesti týdnů, někdy dokonce déle.

Dejte do ohrádky pelíšek nebo přikrývku, aby se tam pacient cítil dobře a bylo mu teplo. Myslete na to, že domácí mazlíček zotavující se z operace od vás potřebuje více pozornosti, nikoli méně, i když je zavřený v malém prostoru. Snažte se se zvířátkem trávit spoustu času – mazlete se s ním, mluvte na něj – to velice pomůže k tomu, aby zvíře zůstalo klidné a rychle se uzdravovalo.

Pooperační léčiva a domácí péče 

Nejčastěji předepisované léky po operaci jsou antibiotika, která zabraňují vzniku infekce, a léky na tlumení bolesti, které snižují pooperační nepohodlí pacienta.

Všechny chirurgické zákroky ale pooperační antibiotika nevyžadují. Veterináři často antibiotika nepředepisují u krátkých, jednoduchých procedur, kde riziko infekce je malé. Léky proti bolesti by ale měly být předepsané vždy. Obzvlášť energičtí a aktivní psi také mohou potřebovat sedativa, aby po operaci dokázali odpočívat. Některé hyperaktivní pacienty veterinář odešle do domácí léčby vybavené sedativy nebo léky proti úzkosti, aby byli během doby rekonvalescence klidnější.

Co se týče domácích léčebných přípravků, raději se poraďte se s veterinářem. Například prha arnika je volně dostupné homeopatikum, které bezpečně uleví od bolesti, zmírní otoky a omezí zánět. Esenciální oleje jsou výborné pro zmírnění úzkosti a podporu klidné rekonvalescence bez stresu; můžete je rozptýlit v místnosti, kde se zvíře zotavuje, nebo je může aplikovat lokálně. Opět se ale poraďte se veterinářem, než esenciální oleje začnete používat, protože některé jsou jedovaté, zejména při nesprávném použití. U některých pooperačních stavů, jako třeba po operaci kostí nebo po odstranění velkých útvarů, pomůžou teplé nebo studené tlakové obvazy. I zde se poraďte s veterinářem, jestli tuto pooperační léčbu doporučuje, případně jak často tlakové obklady přikládat a jak dlouho je ponechat na ráně.

Kontrolujte, jak se rána hojí a zda nevzniká infekce

Co se týče rány samotné, nejlepší rada je nechat ji být. Od majitelů zvířat po operaci se většinou nevyžaduje, aby ránu čistili, je ale potřeba, abyste ránu a i zvířátko sledovali, jestli vše probíhá tak, jak má. 

Je rozumné ránu přikrýt, když se zvířecí pacient vydá ven na procházku, ale nenechávejte ránu zavázanou pořád, pokud vám to veterinář výslovně neřekne. Obvaz se v některých případech hodí, ale může zpomalit hojení, pokud se použije nesprávně, a může zapříčinit vznik dalších ran nebo lézí.

Pokud si všimnete, že se v ráně hromadí nečistota nebo strupy, ránu jemně vyčistěte. Ránu jemně otřete ručníkem namočeným v teplé vodě. Pro čištění rány můžete také použít jódovou tinkturu, ale rozhodně se vyvarujte přípravků s alkoholem a peroxidu, které působí bolest a zpomalují hojení.

Alkohol ne!

Alkohol štípe a má silný zápach, který se většina zvířat bude snažit olízat. Peroxid také štípe a navíc zničí svrchní vrstvu buněk v ráně. To jsou přesně ty buňky, které se snaží vytvořit nová spojení, aby tkáň srostla, proto chceme, aby zůstaly živé a zdravé.

Z infikované rány může vytékat hnis, rána dále může napuchnout a zrudnout, případně může být tvrdá na dotek. Problémem jsou také rány, které jsou na dotek horké, bolestivé nebo se otvírají. Některé rány poškodí okolní oblast více než jiné, některé také budou víc mokvat či otékat. Většina veterinářů vám řekne, abyste ránu zvířete v domácí péči sledovali.

Jaké problémy mohou nastat po operaci psa či kočky?

Pokud nedodržíte instrukce veterináře, v pooperačním stadiu může nastat řada problémů.

  1. Zvíře si nesmí ránu lízat, kousat ani škrábat. Pokud se váš mazlík ránou nadměrně zaobírá, musíte hned zasáhnout. Pořiďte pejskovi či kočce ochranný límec nebo cokoliv jiného, co jim zabrání poranit si operovanou oblast.
  2. Zvíře si může ránu kousat a lízat tak dlouho, dokud se neuvolní stehy a rána se nezanítí. V těchto případech je často nutné proceduru opakovat – anestezii i vlastní operaci.

Veterináři označují pooperační péči jako „podpůrnou“ péči. Podpůrná péče znamená, že svému domácímu mazlíčkovi poskytneme klidné prostředí, které je malé, bezpečné a podporuje zotavování. Nechte ho proto po operaci odpočívat, dodržujte rady veterináře, dávejte si pozor na vznik komplikací a dopřejte hojení čas. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 53)

Témata

Autor článku

2.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak správně vybrat granule pro kočku i pro psa? Čťete složení, nenechte se strhnout reklamou

Suchá krmiva (granule) představují v dnešní době nejčastěji používaný způsob krmení. Jejich nespornou výhodou je dobrá skladovatelnost, jednoduchá manipulace a dávkování. Suchá krmiva mají ale i řadu nevýhod, jako je neznámé přesné surovinové složení, často sporná kvalita surovin či použití chemických látek, pro zvíře pak znamenají také nižší chutnost a menší stimulaci činnosti trávicího traktu. Na co se tedy při výběru granulí zaměřit?

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

Pomoc! Moje kočka je asi obézní

Kočičí obezita dosáhla v posledních letech podle některých veterinářů téměř epidemických rozměrů. Obezita je obecně přijímána jako nejběžnější nutriční problém psů a koček. Podle zkušeností odborníků, až jedna třetina bytových koček trpí nadváhou, mnohé z nich jsou však již obézní, v některých případech aniž by o tom jejich majitelé veděli.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?