VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

4 zdravé oleje, které zlepší vašemu pejskovi srst, srdce, imunitu a paměť

20.2.2017   

Ať už vašeho pejska krmíte granulemi, konzervami, vařenou nebo syrovou stravou, měli byste vědět, že stejně jako pro lidi, tak i pro psy jsou ve stravě podstatné zdravé tuky a oleje. V tomto jednoduchém průvodci vám ukážeme, jak vybrat ty nejvhodnější a k čemu jsou vlastně dobré.

4 základní oleje pro psy

Rybí tuk

Rybí tuk obsahuje mimojiné omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají předcházet artritidě, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, má příznivý vliv na paměť a pomáhá snižovat zánět a bolest v těle. 

Krillový olej

Krillový olej pochází z malých poloprůsvitných korýšů podobných krevetám, primárně slouží jako potrava pro lachtany, tučňáky, ale i chobotnice a ryby. Krillový olej podporuje srdce, zuby a  játra. Posiluje imunitu.

Kokosový olej

Extra panenský kokosový olej je populární v teplé i studené kuchyni, je zdravější alternativou ke zpracovaných nasyceným tukům. A co je dobré pro lidi, je v tomto případě dobré také pro psy. Kokosový olej pomáhá při redukční dietě, obsahuje více energie a je dobrý na promazávání suché kůže. Například na tlapky nebo jiná suchá místa je ideální pomocník.

Lněný olej

Tento olej má vysoký obsah alfa linolenové omega-3 mastné kyseliny, podobně jako rybí tuk. Lněný olej je výborný k posílení srdce, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá psům s artrózou.

Jak podávat psovi olej

Většina olejů se nachází buď ve formě kapslí nebo v lahvičce. Výhodou oleje v lahvičce je, že ho můžete libovolně přimíchat do jakékoliv stravy. Kapsli doporučujeme zamíchat do vlhké potravy, nebo ji můžete propíchnout a olej z ní vymačkat do jídla.

Mají oleje nežádoucí vliv a vedlejší účinky?

Samozřejmě všeho moc škodí. Dejte si proto pozor na dávkování, pejsek může z přemíry tuku přibrat na váze. Příliš mnoho oleje může vést také k nedostatku vitamínu E. Rybí tuk může prodloužit dobu srážení krve, takže pokud se pejsek chystá na operaci, bude lepší rybí tuk vysadit na pět dní před operací a pět dní po ní.

Pro jaké psy jsou oleje vhodné

Zdravé oleje a tuky jsou vhodné pro psy s onemocněním kůže a srsti, zánětlivým onemocněním typu rakovina, pro psy s artrózou nebo poškozenými orgánovými systémy. Rozumné dávkování může sloužit také jako prevence onemocnění. O použití a míře dávkování se poraďte se svým veterinářem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

20.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

První pomoc

První pomoc: když má zvíře zánět

Zánět je obrannou reakcí organismu na poškození tkáně. Záněty se projevují se v různých místech a s různou intenzitou. U některých typů stačí počkat, jak se s ním organismus vyrovná, některé naopak vyžadují léčbu a tedy i návštěvu veterináře.

8 tipů, jak zvládnout jízdu na kole se psem

Při jízdě na kole je nejdůležitější vaše bezpečnost, bezpečnost psa a všech lidí kolem vás. Investujte proto svůj čas do výcviku, poznání jeho osobnosti a do pomůcek, které vám tuto disciplínu pomohou lépe zvládnout.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?