VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Tlapky vašeho pejska: podle stavu polštářků zjistíte jeho zdravotní stav

1.2.2017   

Odborník

Když vyrážíme ven projít se nebo proběhnout se psem, nazujeme si většinou ty nejpevnější sportovní boty. Náš pes je vybavený vlastními zabudovanými botaskami. Polštářky na tlapkách psa poskytují kostem, šlachám a vazům zvířete oporu, ochranu před uklouznutím a ochranu před nárazy.

Tlapky jako ukazatel zdraví

Buňky polštářků na tlapkách psa se rychle obměňují. Vyžadují dostatek výživy a dobré prokrvení. Pokud je něco v těle zvířete v nepořádku, může se to jako první projevit právě na polštářcích tlapek. Většinou takto ale nepřemýšlíme. Že má náš pes nějaký zdravotní problém si všimneme, až když se s ním děje něco dramatického.

Zranění

Pokud váš pes kulhá nebo přenáší váhu výrazně na jednu nohu na úkor druhé, není obvykle těžké najít zranění jako pořezání nebo propíchnutí vzniklé, když pes šlápne na trn nebo jiný ostrý předmět. Další běžné zranění polštářků tlapek se může přihodit, když se pes pohybuje po neobvykle dlouhou dobu nebo na hrubých, ostrých či horkých površích. V tomto případě si můžete všimnout odchlípnuté kůže (jako puchýř) nebo dokonce otevřeného vředu na polštářcích tlapek zvířete. Ve výjimečných případech se mohou u psa vyskytnout takové rány i bez nadměrné aktivity, a to z důvodu vzácného onemocnění, jehož příčinu neznáme.

Je důležité zajít se psem ihned k veterináři, pokud to není možné, omyjte ránu tak, že na ni vymačkáte čistý hadřík namočený v teplé vodě a položíte jej na postiženou oblast. Teplo a vlhko odvede nečistoty z povrchu a stimuluje krevní oběh ve zraněných tkáních, což napomáhá zabránění vzniku infekce. Nechte postiženou tlapku chvíli na vzduchu a pak ránu ochraňte tak, že na tlapku natáhnete ponožku a zabezpečíte ji na místě silnou páskou. Pásku příliš neutahujte, abyste nepřerušili krevní oběh. Sjednejte si schůzku s veterinářem v nejbližším možném termínu.

Zdravým psům se buňky na polštářcích tlapek obnovují snadno. Protože se ale polštářky skládají z tvrdé, zrohovatělé epitelové tkáně, hojení může trvat až tři týdny.

Nemoci jater

Pokud má pejsek zranění a bolesti, řádnou péčí bolest rychle vymizí, přesto je ale důležité průběh hojení pečlivě sledovat. Pokud hojení trvá déle než tři týdny, jde o chronický problém. Polštářky tlapek jsou tvrdé a odolné. Zdravý pes může chodit a běhat, aniž by mu polštářky tlapek popraskaly. Popraskané tlapky jsou vzácné u většiny psů, pokud se nejedná o služební psy nebo vytížené lovecké psy.

Onemocnění jater se může projevit na polštářcích tlapek tak, že se na nich vytvářejí nehojící se léze, které jsou spojené s chronickými infekcemi, strupy, zbytněním tkáně, narušením tkáně, vředy a puchýři. Sice není jasný důvod, proč stav polštářků tlapek odráží onemocnění jater, je ale možné, že to má co do činění s významnou rolí, kterou játra hrají v procesech zažívání, vstřebávání živin a metabolismu.

Polštářky tlapek skutečně potřebují dobrou výživu, aby se mrtvé buňky mohly nahrazovat novými a zdravými buňkami. Pokud vstřebání živin (tedy železa, mědi, zinku, vitamínů A a D apod.) neprobíhá normálně kvůli nemocným játrům, pak se nebude vytvářet dostatek nových kožních buněk nebo vytvořené buňky nebudou zdravé a nebudou tak dobře plnit svůj účel. V závislosti na příčině léčba onemocnění jater spočívá v chirurgickém zákroku, podávání kortikosteroidů či antibiotik, zvláštní dietě, podávání výživových doplňků a dalších postupech.

Alergie

Alergie jsou běžnou příčinou chronicky podrážděných tlapek u psů. Psa mohou začít silně svědit tlapky z důvodu alergie na pyly, plísně, roztoče, některé složky potravy apod. Na svědění pes reaguje tím, že si tlapky olizuje a kouše, a v důsledku toho pokožka zarudne, dokonce ještě více svědí a často se infikuje. Léčba spočívá v odstranění případných alergenů (pokud je to možné) anebo podávání léků či posilování imunity tak, aby se alergická reakce zmírnila.

Endokrinní onemocnění

Psi trpící endokrinním onemocněním mají hormonální nerovnováhu, která ovlivňuje regulaci tělesných funkcí, včetně normální tvorby kůže a srsti. Pokud má veterinář podezření, že chronické léze nebo infekce polštářků tlapek vašeho psa mají původ v endokrinním onemocnění, podrobí psa souboru testů. Nejčastější endokrinní potíže ovlivňující psí tlapky jsou Cushingův syndrom a hypotyreóza čili snížená funkce štítné žlázy.

Cushingův syndrom se zpravidla vyskytuje u psů středního věku a starších zvířat. Symptomy zahrnují ztenčování kůže, která se snadno poškodí a pomalu se hojí, dále ztráta srsti, chronické infekce, lapání po dechu, nadmuté břicho, nadměrná žízeň a nadměrné močení. Léčba spočívá v chirurgickém zásahu nebo podávání léků.

Při snížené funkci štítné žlázy pes produkuje velmi nízkou hladinu hormonů štítné žlázy. Mezi symptomy patří přibírání, apatie, nezdravá srst nebo opakující se infekce. Hypotyreóza se dá zvládat celoživotním podáváním hormonálních doplňků.

Autoimunitní onemocnění

Pokud si váš pes nadměrně olizuje tlapky, pokud má oteklé nebo popraskané tlapky nebo vracející se léze či puchýře, které se rozšiřují z jedné tlapky na další, může se jednat o autoimunitní chorobu. Tak jako lidé, i psi mají imunitní systém, který má za úkol bojovat s cizími buňkami v těle. Při onemocnění autoimunitní chorobou se imunitní systém obrátí proti normálním zdravým buňkám a snaží se je zničit.

Autoimunitní choroby jsou málokdy léčitelné, ale dají se zvládat kortikosteroidy nebo jinými léky, které potlačují reakci imunitního systému. Sekundární bakteriální infekce se dají léčit antibiotiky nebo léčivými koupelemi.

Možná to zní jako maličkost, ale pravidelné prohlížení tlapek vašeho psa může výrazně pomoci při péči o jeho zdraví. Proto byste je měli pravidelně kontrolovat, abyste dokázali poznat rozdíl. Je to podobné, jako když kontrolujete podrážky bot. Všimnete si, že nejsou ošlapané stejnoměrně, když nenesete svou váhu rozměrně rozloženou na obě nohy. To může mít vliv na to, jaké opory se dostává kyčlím a kloubům a může to později vést k vážnějším potížím. Čím dříve si takových věcí všimnete, tím lépe dokážete zabránit vzniku většího zdravotního problému. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 151)

Témata

Autor článku

1.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

Chovatel

Co se suchozemskou želvou během dovolené?

Jak zabezpečit želvičku během dovolené, řeší každý její majitel. Pokud jedete jen na pár dní, pak můžete želvu nechat v její ubikaci a pouze upravit prostředí tak, aby želva pár dní vydržela bez vás. Vždyť v přírodě také nejí a nepije každý den.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?