VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

18.8.2017   

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

Kartáčování

Před koupelí je potřeba srst vykartáčovat. Důkladné vyčesání před koupáním odstraní línající srst, takže šampon se snáze dostane k pokožce a účinněji ji vyčistí. Navíc pak při koupání nebudete mít plné ruce chlupů. Na různé typy srsti se hodí různé druhy hřebenů a kartáčů. Před kartáčováním můžete na srst nanést přípravek ve spreji pro snadné rozčesávání, který srst ošetří a omezí její cuchání.

Postupujte systematicky, abyste zvíře vykartáčovali celé. Začněte od hlavy a přesouvejte se směrem k ocasu. Na kartáč vyvíjejte mírný tlak, ale buďte při kartáčování velice šetrní. Pokud budete rozčesávat slepenou a zacuchanou srst silou, můžete zvíře poranit a rychle přijdete o jeho důvěru. Kartáčování může být příjemné, a příjemné by být i mělo, takže si při něm dejte načas.

U zvířat s hustou srstí nejdříve naberte pramen chlupů u pokožky a pročešte jej proti směru růstu srsti. Když takto vykartáčujete celý kožich, pročesejte zvíře ještě jednou, tentokrát po směru růstu srsti. Všechny ostatní typy srsti česejte po směru růstu. Dlouhosrstá zvířata kartáčujte dlouhými pohyby, krátkou nebo kudrnatou srst krátkými pohyby. Po vykartáčování můžete na srst použít ještě klasický hřeben, který odstraní zbylou línající srst. Můžete zkusit i ruční vysavač, pokud váš mazlíček jeho hluk snese.

Koupání

Při použití vhodného šamponu můžete svého čtyřnohého mazlíčka koupat i častěji než jednou týdně, aniž byste mu poškozovali srst. Prvním krokem je rozhodnout se, kde budete zvíře koupat. Umyvadla a dřezy dobře poslouží pro malé rasy, větší zvířata budete muset koupat ve své vaně nebo v dětské vaničce. Venkovní hadice jsou sice pohodlným řešením, ale pro koupání nejsou vhodné, protože voda v nich je příliš studená. Voda pro koupel by měla být vlažná, což je optimální teplota pro působení šamponu i pro pohodlí vašeho miláčka.

Ochraňte zvířeti oči aplikací oční masti a do uší mu vložte kousek vaty, aby se mu do ušních kanálků nedostala voda. Vybírat můžete z široké škály šamponů podle typu srsti, jejího stavu nebo požadovaného výsledku. Nikdy nepoužívejte šampony určené na lidské vlasy. Šampony na vlasy obsahují agresivnější látky, nemají pH vyvážené pro zvířata a mohou poškodit srst a narušit citlivou pokožku. Nejdříve srst zvířete důkladně namočte a pak naneste šampon.

Postupujte systematicky, nanášejte přípravek od hlavy k ocasu a vmasírujte jej přes srst do pokožky. Čumák zvířete umyjte mokrou žínkou, na kterou nanesete šampon, a dávejte u toho pozor, aby se mydliny nedostaly do očí. Šampon pečlivě opláchněte, věnujte pozornost hlavně slabinám, podpaží a oblasti mezi prsty. Podle potřeby naneste šampon ještě jednou a celý postup zopakujte. Aby byla srst jemná, poddajná a lesklá, můžete použít kondicionér, případně přidejte kondicionér do vody na opláchnutí.

Sušení

Vymačkejte ze srsti přebytečnou vodu. U krátkosrstých zvířat použijte bavlněný ručník – nebo ještě lépe jelenici, která dobře absorbuje vodu – abyste důkladně vydrbali vodu ze srsti, od hlavy až k ocasu, nejdříve po směru srsti a pak proti směru. Obzvlášť u dlouhosrstých zvířat je nutné srst rozčesat, aby se při sušení necuchala.

Než váš mazlíček uschne, udržujte jej v teple, nepouštějte na něj průvan a nedovolte mu jít ven. Vlhká srst je totiž magnetem na špínu. Pokud chcete, aby dlouhá srst vypadala bohatě a nadýchaně, můžete ji vysušit fénem na nízký stupeň (nepoužívejte horký vzduch) za současného kartáčování proti směru srsti. Proud vzduchu směřujte ke kořínkům srsti a pokračujte ke konečkům. Pokud máte raději hladký vzhled, načechranou srst na závěr pročešte po směru růstu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

18.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

Víte, jak se chovat v psím parku? Mini etiketa vám napoví

Kromě parků a hřišť pro děti v poslední době vznikají také parky pro psy. Velká prostranství s vybavením, někde i se cvičištem a tréninkovým centrem. Na takovém místě si váš čtyřnohý přítel zaručeně užije spoustu zábavy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?