VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: když má zvíře zánět

18.2.2021   

První pomoc

Zánět je obrannou reakcí organismu na poškození tkáně. Záněty se projevují se v různých místech a s různou intenzitou. U některých typů stačí počkat, jak se s ním organismus vyrovná, některé naopak vyžadují léčbu a tedy i návštěvu veterináře.

Co jsou záněty

Zánět je obrannou reakcí organismu na poškození tkáně – infekční, fyzikální a chemické a gangrenózní. Zánětlivá odpověď organismu probíhá nejprve lokálně a poté následuje systémová odpověď. Cílem zánětlivé reakce je ohraničení poškozeného ložiska, nastartování imunitního systému a eliminace šíření do okolí.

Infekční zánět – za jeho vznik mohou mikroby jako bakterie, viry, plísně nebo i parazité.

Fyzikální poškození – mezi takové poškození patří popáleniny, omrzliny, traumata a úrazy.

Chemické poškození – nastává v případě, kdy se zvíře poleptá o nějakou chemikálii.

Gangrenózní zánět – zánět podmíněn ischemií (nedokrvením) nebo nekrózou (odumeřením) tkáně. Fyziologicky tam řadíme vyschnutí pupečníku, patologicky poté vlhkou a plynatou sněť, na kterých mají podíl bakterie zapříčiňující hnilobu tkáně. 

Pokud jde o zánět lokální, který je viditelný, jako například zanícení kousné rány, tak jsou viditelné hlavní příznaky zánětu – zčervenání, otok, bolestivost, zvýšení teploty v daném místě a porucha funkce. Zčervenání, otok a zvýšení teploty souvisí se zvýšeným průtokem krve, který do místa žene imunitní buňky.

Nejčastějším lokálním typem zánětu je utvoření abscesu

Absces je vytvořená dutina vyplněná hnisem. Abscesy jsou nejčastěji spojené s bakteriální infekcí způsobené stafylokoky nebo streptokoky, ale může se na jejich vzniku podílet i jakákoliv jiná bakterie. Absces vzniká, když se do organismu dostanou bakterie a tělo není dostatečně rychlé, aby infekci vyřešilo, vytvoří tedy dutinu pro zamezení šíření a ta se díky bakteriím plní hnisem. Bakterie se do organismu dostávají díky poranění – cizí těleso, pokousání, trauma, úraz a další případy kdy dojde k narušení kůže. První pomocí při abcesu je namazat ho černou mastí a nebo ho nechat volně, takzvaně uzrát. Nejprve totiž hnis připomíná zubní pastu a poté až řídne. A dáte mi za pravdu, že vypouštění zubní pasty pomocí jehly a stříkačky zrovna nepůjde. Proto se neděste, že veterinární lékař bude čekat, až absces uzraje a až poté ho vyčistí. V horším případě se absces může změnit ve stav zvaný flegmóna, kdy se dutina s hnisem provalí dovnitř a infekce se šíří do okolních tkání absolutně nekontrolovatelně. Bakterie se tak snáze mohou dostat do krve a způsobí její otravu – sepsi.

Záněty systémové neboli infekce

Infekce se může vyskytnou v jakékoliv orgánové soustavě nebo v několika soustavách naráz. Různé bakterie, viry i parazité často mívají predilekční (oblíbená) místa v těle a tam se sdružují. Stafylokoky a streptokoky nacházíme na kůži, E.coli, Campylobakter nebo Salmonellu ve střevech, v močovém měchýři se velmi líbí Klebsiellám. Na rozdíl od lokálního zánětu se systémové infekce projevují celkovými příznaky. Pacient má v první řadě horečku a dále se příznaky odvíjejí od zasažené orgánové soustavy. Průjem při infekci střev, zvracení u infekce žaludku, časté močení při onemocnění močových cest, hnisání očí při zánětech spojivek, kašel při infekci dýchacích cest a mnoho dalších.

První pomoc při zánětu

V každém případě, když máte podezření na systémovou infekci navštivte veterinárního lékaře. Některé infekce mohou být slabé a zvíře se s nimi vypořádá samo a vy budete pozorovat jenom 1–2 denní nevolnost, neochotu si hrát a teplotu. Jiné infekce se ale neobejdou bez klinického vyšetření, určení patogenu a nasazení antibiotik a dalších léků. První pomocí je tedy zajistit mazlíčkovi, kterému není dobře, klid, teplo, dostatek tekutin a kvalitního krmiva. Při nelepšícím se stavu určitě vezměte zvíře k veterinárnímu lékaři.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

18.2.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?