VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak krmit vařenou stravou psa s nadváhou? Základem jsou nízkotučné složky potravy

24.11.2016   

Odborník

Nadváha a obezita jsou problém, který je u psů čím dál více rozšířený. Bez ohledu na to, jak a čím krmíte, první věcí, co budete muset udělat, je snížit příjem potravy a kalorií. Jak je to v případě, když krmíte vařenou stravou?

Na váhu psa má vliv několik faktorů

Vliv mají plemenná příslušnost, pohlaví, kastrace, věk, osobnost majitele, endokrinní poruchy, některé léčiva nebo virové infekce. K řešení nadváhy či obezity se může samozřejmě použít i vařená strava, pokud je správně sestavená.

Jak psa připravit na redukci hmotnosti

Před zahájením každé redukční diety je nutné vždy nejprve zjistit aktuální hmotnost psa a odhadnout jeho hmotnost optimální. Rychlost hubnutí by se u psů měla pohybovat mezi ztrátou 0,5–2 % z počáteční hmotnosti za týden. V dietě pro redukci hmotnosti musí být dostatečně vysoký obsah kvalitních bílkovin a snížený obsah tuku a stravitelných sacharidů. Zatímco dříve se v redukčních dietách kladl důraz především na snížený obsah energie při poměrně nízkém obsahu bílkovin, v současné době je už velmi dobře známý jejich význam pro zachování svalové hmoty. Proto by redukční dieta pro psa měla mít spíše vyšší podíl libového masa a dalších netučných živočišných produktů a menší podíl produktů rostlinných, kde by měly převažovat zejména zdroje vlákniny. Vláknina nemá pro psa žádnou energetickou hodnotu, naředí koncentraci energie a přitom přispěje k zasycení.  

Hltání velkých porcí podporuje tvorbu tuku.

Maso hlavně to libové

Do vařené stravy určené pro redukční dietu byste měli vybírat libové maso a další živočišné produkty s nízkým obsahem tuku. Vhodné je libové drůbeží či králičí maso, ale i libové maso hovězí. Naopak nevhodné je tučnější maso vepřové nebo skopové a z vnitřností zejména vemeno, které obsahuje vysoký podíl tuku. Přebytečný tuk je možné z živočišných produktů odstranit i povařením a následným slitím vývaru s rozpuštěným tukem. Některé tuky mohou být ale naopak prospěšné, především jsou to rybí oleje bohaté na ω-3 mastné kyseliny. Jako přílohu vybírejte především různé druhy zeleniny. 

Přílohy ano, ale s mírou

Obiloviny nejsou příliš vhodné, protože jsou příliš energetické. Mohou být nahrazeny uvařenými vychladlými bramborami, jejichž škrob je špatně stravitelný a má vlastnosti vlákniny. Obézní pes by se měl krmit odděleně od ostatních, minimálně 2krát denně, s intervalem 8–12 hodin. Příjem menších dávek krmiva minimalizuje přeměnu sacharidů a proteinů na tuk. Hltání velkých porcí naopak tvorbu tuku podporuje. Celková denní dávka včetně pamlsků nesmí překročit doporučený obsah energie.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

24.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

Jdeme vybírat hlodavce do zverimexu. Na co se máme zaměřit?

Před koupí zvířete zvažte finanční a časové možnosti, zvířátku se budete muset věnovat. Velmi často jsou tito malí chlupáči pořizováni především dětem. Je to výborný start pro dráhu chovatele, je ale zároveň dobré vzít v úvahu věk dítěte, zda je již schopné se o zvíře postarat. Buďte proto jako rodiče soudní. Většina drobných savců se navíc rychle rozmnožuje, a tak se z vašeho bytu může nedobrovolně stát chovatelská stanice.

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?