VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Výživa psa: 6 věcí, které možná děláte špatně

9.11.2016   

Možná patříte mezi tvrďáky, kteří nikdy nedali psovi ani pamlsek navíc, jste dostatečně důslední a znáte základní pravidla krmení. Ale ruku na srdce, opravdu víte všechno?

Společné stolování

Pokud také patříte do skupiny páníčků, kteří těžko odolávají smutným psím očím a máte potřebu rozdělit se se svým čtyřnohým kamarádem, pak vězte, že toto je v podstatě to nejhorší, co můžete z hlediska výživy pro svého psa udělat. Pes bude loudit vždy a všude, pokud bude vědět, že vás časem obměkčí s trochou vytrvalosti a zakňučení. Mějte na paměti i to, že koření a sůl psovi opravdu nedělá dobře a může z nich mít zažívací potíže různého typu. Například obyčejný rohlík je dobrý na průjem, naopak piškoty, toliko oblíbené, průjmy naopak způsobují, a to nejvíce u štěňat, pokud tedy psovi dáváte piškoty, pak jedině psí. Sladkosti a čokoláda jsou tabu, to stejné platí o avokádu, třešních, hroznech a rozinkách.

Nepravidelnost krmení

Tento nešvar hodně souvisí s bodem výše. Pes by měl dostávat najíst ve stejném množství ideálně dvakrát denně při zachování doporučeného množství (rozdělení krmné dávky), velká plemena především kvůli torzi žaludku. Pokud navíc psovi během dne dopřáváte různé pamlsky a zbytky od stolu, narušujete mu tím stravovací rytmus.

Překrmování

Každý pes má jinou tělesnou stavbu, je jinak velký a tomu také odpovídá množství a skladba stravy. Strava by měla být uzpůsobena životnímu stylu psa a jeho věku, případně specifickým potřebám s ohledem na klouby, srst, alergie a jiné.

Při určování správné krmné dávky pamatujte na to, že na obalech jsou uváděna pouze orientační množství. Velmi podstatné je, řídit se tím, jak pes vypadá – jeho siluetou. Opět, pokud pes loudí a máte pocit, že má hlad, nenechte se obměkčit. Pes svůj příděl dostal a je v jeho zájmu, abyste množství a složení jídelníčku dodržovali. 

Podvýživa

Je charakterizována jako chorobný stav provázený zmenšením objemu těla, úbytkem tělesné hmotnosti a sníženou odolností organismu.

Příčiny jsou:

  1. Nedostatečné či neplnohodnotné krmivo.
  2. Nepravidelnost krmení.
  3. Onemocnění například trávicího ústrojí, poruchy metabolismu (cukrovka), infekční onemocnění, parazitární nebo nádorová onemocnění.

Při podvýživě psi tělesně slábnou, klesá jim výkonnost, jsou více unavení, srst a kůže je bez lesku a pružnosti. Zvíře má vystouplá žebra, je vidět páteř a jiné kosterní výběžky, má zapadlé oči. Všímejte si změn chutě k jídlu a chování, mohou totiž signalizovat počáteční stadium nějaké nemoci.

Kombinování krmiva

Častou především začátečnickou chybou je kombinování různého druhu krmiva. Psí žaludek a trávicí systém není k těmto změnám uzpůsobený, takže pejsek ze začátku trpí průjmem, nadýmáním až nechutenstvím. Dodržujte proto jednostrannou skladbu krmiva. Přestože se může zdát, že je to pro psa „nuda“ a chcete mu například kromě granulí dopřát i něco navíc, nedělejte to, pokud si nejste jistí, že to váš pes zvládne. To raději krmte jen vařenou stravou, nebo barfujte.

Krmení před procházkou a pohyb těsně po jídle

Stejně jako člověk, i pes by si měl po jídle odpočinout. Pro nikoho není příjemné a vhodné běhat s právě nasyceným žaludkem. Před procházkou krmte psa vždy 1–2 hodiny předem, po procházce ho nechejte chvíli vydechnout a naservírujte mu plnou misku až po nějaké době.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 79)

Témata

Autor článku

9.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?