VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Srdeční červivost u psa: skryté nebezpečí v létě a na dovolené, je přenosné na člověka

8.7.2017   

Odborník

Srdeční dirofilarióza, nazývané také srdeční červivost, je parazitární onemocnění, které způsobuje hlístice, českým názvem vlasovec. Pes na něj může snadno zemřít a navíc je toto onemocnění přenosné i na člověka.

Historie nemoci

První případ se datuje z roku 1626, kdy italský šlechtic z Milána popsal nález červů v srdci svého loveckého psa. V minulosti se tito parazité vyskytovali pouze v oblastech s tropickým a subtropickým klimatem – relativně často ve Francii, Itálii a Španělsku, ale v souvislosti s globální změnou klimatu a migrací lidí i zvířat se s onemocněním můžeme nyní běžně setkat i v našich zeměpisných šířkách. V roce 2005 byl zaznamenán výskyt v České republice na Břeclavsku.

Jak se nemoc projevuje

Srdeční dirofilarióza je způsobena druhem Dirofilaria immitis. Dospělci jsou oblí, bílí červi o délce až 30 cm.

Vývojový cyklus parazita: 

  • Samice, které sídlí v pravé předsíni či v plicnici, produkují larvičky přímo do krevního oběhu. Larvičky se nazývají mikrofilárie.
  • Vývoj parazita probíhá přes komára (rody Culex, Aedes a Anopheles). Sáním krve nemocného zvířete komár nasaje mikrofilárie, v jeho těle dojde během 14 dní k jejich přeměně z neinfekčního stádia na infekční larvičky, které komár při dalším sání předává spolu se sekretem slinných žláz novému hostiteli (venkovní teplota musí být vyšší než 15 ˚C).
  • Infekční mikrofilárie proniknou při bodnutí do budoucího hostitele, kde migrují v podkožní a svalové tkáni. Během 70–110 dní larvy ukončí migraci a pronikají do krevního oběhu. Přesídlují do plicních arterií, kde další tři měsíce dozrávají.
  • Larvičky také mohou přecházet placentou a nemocná fena tak může nakazit štěňata.
  • Pohlavně zralé, schopné kopulace a produkce mikrofilárií jsou dirofilárie nejdříve za 6–7 měsíců po infekci definitivního hostitele.
  • Dospělí jedinci mohou žít v srdci 5 a více let.

Nemoc je přenosná na člověka a pokud se neodhalí včas, pes na ni umírá. Zdrojem infekce je komár.

Jak vypadá nemocný pes

Jestliže je v srdci pouze několik dospělých jedinců, je zvíře častěji unavené, především po zátěži, a občas kašle. Pokud se jedná o silnou infekci a v srdci se nachází velký počet parazitů, i příznaky jsou závažnější. Pes je vyhublý, má bledé sliznice, kašle, zrychleně dýchá, má nekvalitní srst a může i omdlévat. Jestliže vlasovci vnikají i do zadní duté žíly, může dojít ke zhoršenému průtoku krve, následnému jaternímu selhání a smrti. Velmi často dochází k úmrtí i následkem tromboembolie.

Jak veterinář pozná, že může jít o srdeční červivost

Veterinář se vás pravděpodobně zeptá, jestli jste v posledních týdnech a měsících navštívili jižní země. Největší výskyt této nemoci je v Evropě v oblasti údolí řeky Pád v severní Itálii.  V současné době však bylo toto onemocnění zachyceno i na jižní Moravě u psů, kteří nikdy necestovali. Vzniku onemocnení napomáhá výskyt komářích kalamit (Břeclavsko). Diagnostika onemocnění se skládá z anamnézy, klinického, rentgenologického a ultrasonografického vyšetření srdce. Larvičky (mikrofilárie), které cirkulují v krevním oběhu, lze prokázat na základě krevního nátěru. Další možností jsou laboratorní testy a sérologické vyšetření.

Jak nemocnému zvířeti pomoci?

Nejvhodnější terapii veterinář zvolí dle individuálních potřeb pacienta. Je třeba odstranit jak dospělé hlístice, které se musí vyoperovat, tak i cirkulující mikrofilárie. Zvíře se musí chránit proti tromboembolickým komplikacím.

Prevence onemocnění

Vhodnou prevencí je pravidelná aplikace preparátů, a to v měsíčních intervalech po celé období, kdy jsou komáři aktivní. Jestliže cestujete do zemí, kde nemoc hrozí, poraďte se o preventivním ošetření vašeho zvířete s veterinárním lékařem. Těžká infekce je jen obtížně léčitelná a většinou končí smrtí psa.

Pozor, nemoc patří mezi zoonózy – je přenosná na člověka

Člověk, stejně jako někteří další savci, je náhodný hostitel, ve člověku však larva nedospěje. Zdrojem infekce je komár. U člověka se larva nejčastěji zachytí v podkoží, oku nebo v plicích, kde vytváří uzlíky. Přesto se dirofilarióza řadí mezi nebezpečné zoonózy a terapie je pouze chirurgická.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 22)

Témata

Autor článku

8.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Ubytování morčat v zimě: jak pro ně přizpůsobit bydlení venku?

Je tu zima a možná řešíte otázku, zda ubytovat morčata v zimním období venku a zda je třeba možné chovat morčata venku celoročně? Pro mnoho chovatelů nejsou zimní mrazy překážkou. Pokud ubikaci venku správně zazimujete, dáte dostatek sena a listí, budete morčátka kvalitně krmit, tak pro ně zima není problém.

Pes versus klíšťata a blechy: 10 nej přípravků a způsobů, které jdou do protiútoku

Odstraňování klíšťata není žádná legrace. Nejen že jsou to odpudivé potvory, které trápí vašeho psího miláčka, navíc přenáší nebezpečné choroby a jejich vytahování je pořádný očistec. Útočí převážně během jarních a letních měsíců. Takže jak se jich pokud možno nadobro zbavit? Tady je deset způsobů jak předcházet jejich chycení, nebo se jich následně zbavit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?