VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Srdeční červivost u psa: skryté nebezpečí v létě a na dovolené, je přenosné na člověka

8.7.2017   

Odborník

Srdeční dirofilarióza, nazývané také srdeční červivost, je parazitární onemocnění, které způsobuje hlístice, českým názvem vlasovec. Pes na něj může snadno zemřít a navíc je toto onemocnění přenosné i na člověka.

Historie nemoci

První případ se datuje z roku 1626, kdy italský šlechtic z Milána popsal nález červů v srdci svého loveckého psa. V minulosti se tito parazité vyskytovali pouze v oblastech s tropickým a subtropickým klimatem – relativně často ve Francii, Itálii a Španělsku, ale v souvislosti s globální změnou klimatu a migrací lidí i zvířat se s onemocněním můžeme nyní běžně setkat i v našich zeměpisných šířkách. V roce 2005 byl zaznamenán výskyt v České republice na Břeclavsku.

Jak se nemoc projevuje

Srdeční dirofilarióza je způsobena druhem Dirofilaria immitis. Dospělci jsou oblí, bílí červi o délce až 30 cm.

Vývojový cyklus parazita: 

  • Samice, které sídlí v pravé předsíni či v plicnici, produkují larvičky přímo do krevního oběhu. Larvičky se nazývají mikrofilárie.
  • Vývoj parazita probíhá přes komára (rody Culex, Aedes a Anopheles). Sáním krve nemocného zvířete komár nasaje mikrofilárie, v jeho těle dojde během 14 dní k jejich přeměně z neinfekčního stádia na infekční larvičky, které komár při dalším sání předává spolu se sekretem slinných žláz novému hostiteli (venkovní teplota musí být vyšší než 15 ˚C).
  • Infekční mikrofilárie proniknou při bodnutí do budoucího hostitele, kde migrují v podkožní a svalové tkáni. Během 70–110 dní larvy ukončí migraci a pronikají do krevního oběhu. Přesídlují do plicních arterií, kde další tři měsíce dozrávají.
  • Larvičky také mohou přecházet placentou a nemocná fena tak může nakazit štěňata.
  • Pohlavně zralé, schopné kopulace a produkce mikrofilárií jsou dirofilárie nejdříve za 6–7 měsíců po infekci definitivního hostitele.
  • Dospělí jedinci mohou žít v srdci 5 a více let.

Nemoc je přenosná na člověka a pokud se neodhalí včas, pes na ni umírá. Zdrojem infekce je komár.

Jak vypadá nemocný pes

Jestliže je v srdci pouze několik dospělých jedinců, je zvíře častěji unavené, především po zátěži, a občas kašle. Pokud se jedná o silnou infekci a v srdci se nachází velký počet parazitů, i příznaky jsou závažnější. Pes je vyhublý, má bledé sliznice, kašle, zrychleně dýchá, má nekvalitní srst a může i omdlévat. Jestliže vlasovci vnikají i do zadní duté žíly, může dojít ke zhoršenému průtoku krve, následnému jaternímu selhání a smrti. Velmi často dochází k úmrtí i následkem tromboembolie.

Jak veterinář pozná, že může jít o srdeční červivost

Veterinář se vás pravděpodobně zeptá, jestli jste v posledních týdnech a měsících navštívili jižní země. Největší výskyt této nemoci je v Evropě v oblasti údolí řeky Pád v severní Itálii.  V současné době však bylo toto onemocnění zachyceno i na jižní Moravě u psů, kteří nikdy necestovali. Vzniku onemocnení napomáhá výskyt komářích kalamit (Břeclavsko). Diagnostika onemocnění se skládá z anamnézy, klinického, rentgenologického a ultrasonografického vyšetření srdce. Larvičky (mikrofilárie), které cirkulují v krevním oběhu, lze prokázat na základě krevního nátěru. Další možností jsou laboratorní testy a sérologické vyšetření.

Jak nemocnému zvířeti pomoci?

Nejvhodnější terapii veterinář zvolí dle individuálních potřeb pacienta. Je třeba odstranit jak dospělé hlístice, které se musí vyoperovat, tak i cirkulující mikrofilárie. Zvíře se musí chránit proti tromboembolickým komplikacím.

Prevence onemocnění

Vhodnou prevencí je pravidelná aplikace preparátů, a to v měsíčních intervalech po celé období, kdy jsou komáři aktivní. Jestliže cestujete do zemí, kde nemoc hrozí, poraďte se o preventivním ošetření vašeho zvířete s veterinárním lékařem. Těžká infekce je jen obtížně léčitelná a většinou končí smrtí psa.

Pozor, nemoc patří mezi zoonózy – je přenosná na člověka

Člověk, stejně jako někteří další savci, je náhodný hostitel, ve člověku však larva nedospěje. Zdrojem infekce je komár. U člověka se larva nejčastěji zachytí v podkoží, oku nebo v plicích, kde vytváří uzlíky. Přesto se dirofilarióza řadí mezi nebezpečné zoonózy a terapie je pouze chirurgická.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 22)

Témata

Autor článku

8.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

8 tipů, jak zvládnout jízdu na kole se psem

Při jízdě na kole je nejdůležitější vaše bezpečnost, bezpečnost psa a všech lidí kolem vás. Investujte proto svůj čas do výcviku, poznání jeho osobnosti a do pomůcek, které vám tuto disciplínu pomohou lépe zvládnout.

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

Odborník

Kočky a psi v zimě: pozor na podchlazení a omrzliny!

Letošní zima nás všechny pořádně překvapila. Zvířata jakoby to tušila a ta, která žijí převážně venku, si pořídila ochrannou tukovou vrstvu. Ovšem jsou tu ještě domácí mazlíčci a právě u nich hrozí při současných velmi nízkých teplotách podchlazení a omrzliny.

První pomoc

První pomoc: zvířecí průjem

Průjem potrápil nejedno zvíře. Často pes nebo kočka něco nevhodného sežerou, chytnou virus nebo bakterii a problém je na světě. Průjem můžeme rozdělit do několika kategorií, například na průjem infekční a neinfekční.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?