VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Umělé sladidlo xylitol: psům dokáže přiotrávit život

16.2.2017   

Hobby

Většina majitelů psů ví, že pro jejich kamaráda jsou nebezpečné potraviny jako je česnek, čokoláda, cibule nebo hrozny. Méně se však mluví o xylitolu, umělém sladidle, které se používá jako náhražka cukru v mnoha potravinách. Pro psy je xylitol vysoce toxický a způsobuje selhání jater.

Projevy předávkování xylitolem

Psům způsobuje požití tohoto umělého sladidla masivní uvolňování inzulinu, klesne hladina cukru v krvi, což se přibližně do 30 minut projeví jako akutní slabost, ztrátou koordinačních schopností a křečemi, někdy je také doprovázená zvracením. Do 15–20 minut může pes upadnout do kómatu, v závislosti na množství požité látky může dojít k selhání jater. Pokud se pes otráví xylitolem, je mu jako lék většinou podána dextróza, která opět umožní regulovat hladinu cukru v krvi.

V čem se nachází xylitol

Žvýkačka

Pokud je žvýkačka označena jako sugar-free neboli bez cukru, můžete se spolehnout na to, že obsahuje právě xylitol, přestože různé žvýkačky ho můžou obsahovat různé množství. Podstatné je také množství žvýkačky, kterou pes pozřel a také jak dlouho ji měl v sobě. 

Ústní vody a zubní pasty

Je zcela běžné, že zubní pasty a ústní vody obsahují umělé sladidlo, aby lépe chutnaly. A protože jsou výrobci těchto produktů pod přísnou kontrolou, je možné, že se výskyt tohoto umělého sladidla ještě zvýší.

Pečivo

Potraviny obecně jsou nejčastější příčinou otrav psů i koček. V pekárnách se běžně prodává pečivo pro diabetiky, které je uměle doslazováno. A protože k tomuto typu potravin má pes o hodně blíž než například k ústní vodě, jsou pravděpodobnější otravy právě z pečiva.

Ovoce, zelenina a jídlo

Xylitol se ve stopovém množství vyskytuje také v různém ovoci a zelenině. Dále se pak vyskytuje v kečupu, arašídovém másle, proteinových tyčinkách, pudinku, ale také v různých polotovarech. Pokud tato informace není viditelně uvedena na obale, zapátrejte ve složení.

Léky

Umělé sladidlo se může vyskytovat také v některých lécích, sirupech a želé vitamínech nebo vitamínových bonbónech.

Tělové krémy, gely a deodoranty

Asi vás hned napadlo, proč se umělé sladidlo vyskytuje také v kosmetických produktech? Odpověď je jednoduchá: xylitol má mimojiné i zvlhčující vlastnosti. Pomáhá tedy uržovat v produktech vlhkost. Jsou to věci, které by čekal málokdo, a proto je dobré držet kosmetiku nejen mimo dosah dětí, ale také mimo dosah našich čtyřnohých přátel.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

16.2.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Odkud se vzalo morče: jeho původ a příbuzenstvo

Morče domácí patří do řádu hlodavců. V zoologickém systému tvoří specificky vymezenou a na druhy bohatou skupinu s názvem morčatovití. Původně morčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, do Evropy se dostala v 16. století, kde byla velmi vzácná. Pro chov se vybírali klidní jedinci, z nichž lidé vychovali první domácí zvířata.

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

První pomoc

První pomoc: zvířecí průjem

Průjem potrápil nejedno zvíře. Často pes nebo kočka něco nevhodného sežerou, chytnou virus nebo bakterii a problém je na světě. Průjem můžeme rozdělit do několika kategorií, například na průjem infekční a neinfekční.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?