VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

21.12.2018   

Odborník

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

Jak vypadá zdravé psí ucho

Uši by za normálních okolností měly vypadat čistě, maz by neměl být zapáchající ani zbarvený a jeho produkce by neměla být zvýšená. Pokud zvíře trpí na nadprodukci mazu nebo má právě zánět zevního ucha, bude nutné provádět doma čištění neboli výplach zvukovodu. Veterinární lékař majiteli vše vysvětlí a názorně ho proškolí.

Čím ucho (ne)čistit

Roztoků na čištění uší je celá řada od pouze čisticích po terapeutické, kde lze zvolit ten přípravek, jehož složení nejlépe podpoří léčbu podle toho, jaký problém zvíře trápí. Jak jsme vysvětlili zde v článku v anatomii ucha, zvukovod je velmi dlouhý, tenký a zahnutý. Nelze z něj přebytečný maz ničím „vyšťourat“, zasunutím například ušní štětičky maz jen posuneme hlouběji k bubínku. Proto principem čištění uší je ucho naplnit roztokem, který maz pomůže rozpustit a psovi se nečistotu pak lépe podaří z ucha vyklepat.

Správný postup čištění ucha:

1.     Psa by měl ideálně někdo držet u hlavy, je-li ale klidný a spolupracující, zvládnete to i sami, s kočkou to pravděpodobně bude těžší. Myslete na vlastní bezpečnost a raději psovi nasaďte náhubek.
2.     Uchopte ušní boltec a ucho vytáhněte směrem k sobě a nahoru, zvukovod se tím natáhne a bude lépe přístupný.
3.     Aplikátor roztoku zasuňte do ucha jemně, ale hluboko. Konec bývá měkký a jeho zasunutí je tak méně bolestivé.
4.     Stiskem lahvičky ucho roztokem NAPLŇTE. Jakmile byste svůj postup nazvali „kápnutím“, buďte si jisti, že je to málo. Když konec lahvičky z ucha vytáhnete, měli byste v ústí zvukovodu vidět hladinku, která případně i vytéká.

5.     Nastává klíčový bod – masáž zvukovodu. Pod ústím zvukovodu vede ušní kanál dolů a k lebce, uchopte tedy oblast pod spodním okrajem ušního boltce do dlaně tak, aby se prsty dotýkaly lebky, a v dlani pak máte chrupavčitou tkáň, která obkružuje celý zvukový kanál. Jemně opakovaně masírujte zvukovod, při správném postupu uslyšíte šplouchání. Roztok se tak ve zvukovodu pohybuje a omývá jeho stěny, ze kterých smývá maz. V akutní fázi onemocnění může být toto pro psa bolestivé, pak se poraďte s veterinářem, spousta psů to ale miluje, protože jim poskytujete kýžené podrbání jejich svědivého ucha v hloubce. Dejte této fázi čas klidně několik desítek sekund.

6.     Nechte zvíře důkladně zaklepat hlavou a vyklepat tak rozpuštěný maz.

7.     Ubrouskem na prstu vytřete maz ze záhybů boltce, jen tam, kam vidíte. Do zvukovodu nikdy nezasunujte žádné čisticí tyčinky.  

Zdravé psí ucho nikdy nečistěte, umí se dobře vyčistit samo. Ucho nikdy nečistěte vatovou tyčinkou pro lidi, akorát posunete maz hlouběji k bubínku. Často je opakující se zánět zvukovodu jediným příznakem systémové alergie. Nezdá se to, ale například při dobré diagnostice potravinové alergie může vhodně zvolená změna krmiva problém s ušima i navždy vyřešit.

Pokud byly veterinářem nasazeny léčivé kapky, měly by být do ucha aplikovány v jinou denní dobu než čisticí roztok, který by je naředil a deaktivoval. Časový rozestup mezi čištěním a aplikací kapek by měl být minimálně 2 hodiny. Daný počet kapek je také potřeba aplikovat do hloubky zvukovodu, jejich smyslem je ale, na rozdíl od roztoku, aby v uchu zůstaly, proto již neprobíhá masáž ani jiná stimulace k vyklepání z ucha.

V den kontroly u veterináře ucho nečistěte a kapky neaplikujte. Ucho bude lépe vyšetřitelné a případné výsledky vyšetření vzorků ušního mazu nebudou tolik zkreslené. Prakticky všechny ušní roztoky a ušní kapky nesmějí být do ucha aplikovány, pokud je ušní bubínek prasklý. Jak ale již bylo řečeno, celistvost bubínku nelze vždy zhodnotit. Nicméně i pokud bubínek při vyšetření celistvý byl, je při zánětu křehký a jeho porušení může nastat. Pokud po zahájení léčby a aplikaci roztoku nebo kapek pozorujete u zvířete razantní zhoršení sluchu nebo náklon hlavy či motání, navštivte veterináře neprodleně. Poškození středního nebo vnitřního ucha prostupem přes porušený bubínek je nežádoucí účinek většiny preparátů a situaci je nutno řešit.

Nelepší se to?

Mějte s léčbou trpělivost. Ucho potřebuje čas na obnovení samočisticí schopnosti a bariéry, zánět ustupuje pomalu. Pokud se ale onemocnění nelepší nebo se vrací, veterinář musí znovu zhodnotit všechny okolnosti, které se na vzniku zánětu podílejí a to i faktory predispoziční a udržovací, jako jsou celková onemocnění kůže, např. alergie, atopie a podobně. Skutečně často je opakující se zánět zvukovodu jediným příznakem systémové alergie. Nezdá se to, ale například při dobré diagnostice potravinové alergie může vhodně zvolená změna krmiva problém s ušima i navždy vyřešit. V některých případech může být přistoupeno i k vyšetření a vyčištění ucha v celkové anestezii, takzvané videootoskopii, což je velmi důkladná zobrazovací a léčebná metoda, která je určitě metodou budoucnosti. Na závěr bych ráda shrnula několik bodů, na které je třeba myslet, trpí-li vaše zvíře zánětem zevního ucha.

  • Buďte pozitivní, ale připravte se na to, že léčba může být v individuálních případech časově i finančně nákladná.
  • Léčba vyžaduje velmi dobrou spolupráci majitele, pokud se vám nedaří například uši doma čistit, řekněte to svému veterináři a hledejte společně řešení.
  • Nikdy nenasazujte zvířeti léčbu bez předchozí prohlídky u veterináře. Je sice možné, že dostanete stejné kapky, jako ty, co už máte doma, ale je vždy nutné znát aktuální situaci v nemocném uchu.
  • Ucho, které je zdravé a nemnoží se v něm maz, NEČISTĚTE.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

21.12.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak cestovat se psem? Štěstí přeje připraveným

Cestování autem může být pro vašeho pejska stresující, tím pádem se stane nepříjemným zážitkem i pro vás. Proto se na cestu vždy dobře připravte a zohledněte všechny situace, které by mohly nastat.

Hobby

7 tipů, jak ochránit psa a kočku před letními vedry

Znáte to, jakmile začne svítit sluníčko, táhne vás to ven. Slunce dokáže potěšit, ale také nehezky popálit a ublížit. Kočky a psi se ochlazují oddechováním a čím větší je jim horko, tím dýchají rychleji, aby si udrželi normální tělesnou teplotu.

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?