VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

27.3.2017   

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

Život blechy

Životní stádia blech zahrnují, kromě dospělé blechy, vajíčko, larvu a kuklu. Dospělé blechy koušou, ale jestliže se nedrží kočky, rychle umírají. Jakmile dospělý jedinec naklade vajíčka, opouští svého hostitele a ponechá vajíčka dalším fázím vývoje. Tento proces může na hostitelském mazlíčku trvat do nekonečna, pokud není celá bleší kolonie zcela vyhlazena.

Příznaky blešího kousnutí

Zvýšená citlivost na bleší kousnutí, či alergická dermatitida, se obvykle projevuje nesnesitelným svěděním. Svědění může způsobit i jedno nebo dvě bleší kousnutí týdně, tudíž se může projevovat i poté, co jste již s eliminací blech začali. Příznaky se obvykle objevují epizodicky, většinou se však s přibývajícím věkem horší. U koček se často projevuje onemocnění zvané neurodermatitida (zánětlivé onemocnění kůže, které může být i psychogenního původu), které má za následky problémy s chováním a úzkostné stavy.

Spolehlivým ukazatelem zablešení je časté a nepříjemné svědění, ztráta srsti a strupy na kůži kočky. Ve většině případů je zadní část těla postižena více, než oblast hlavy a krku, ale kočky, které trpí alergií, mohou mít léze kdekoli. Blechy nebo jejich nečistoty mohou být více či méně viditelné.

Jak poznám, že kočka má blechy

Pročesáním kočičího kožíšku jemným hřebenem můžete blechy snáze odhalit. Jestliže blechy nenajdete, existují i testy na parazity nebo jiná kožní onemocnění. Někdy se jako nejlepší postup ukáže zkrátka léčit zablešení.

Léčba blešího kousnutí

Pro kočky trpící zvýšenou citlivostí na bleší kousnutí je léčba a prevence nadmíru důležitá. Na trhu je nespočet přípravkům určených k hubení dospělých blech, léčba by se však měla pravidelně opakovat. Insekticidy jsou většinou určeny pro lokální aplikaci, nejrozšířenější je nanesení přípravku za krk, protože si tam kočka nedosáhne a nemůže si přípravek olízat. Také jsou dostupné léky s orální aplikací, které se mohou ukázat pohodlnější jak pro vás tak pro vaši kočku. Šampony proti blechám jsou vhodné pro mladé kočky, nebo při velkém akutním zablešení. Je ovšem důležité být v léčbě důslední, k čemuž poslouží některé z výše uvedených přípravků.

Jestliže vaše kočka chodí ven, je výskyt blech téměř nevyhnutelný. Díky nyní dostupným přípravkům je léčba poměrně jednoduchá, pokud se ovšem blechy nerozšíří v domě. Existuje nespočet přípravků, které hubí blechy v různých stádiích života (např. bleší vajíčka). Pokud se ovšem blechy příliš rozmnoží, je třeba odblešit nejen kočku, ale i dům či byt. Pokud totiž odblešíte jen kočku, budou si blechy hledat hostitele jinde, třeba zrovna na vás.

Kočky trpící alergií mohou navíc potřebovat steroidy nebo antihistaminika, což jsou léky na alergii a potlačení přílišné citlivosti. Léčba může také vyžadovat antibiotika, pokud se v otevřených bolácích vyvine bakteriální infekce. Při léčbě vážnějších problémů doporučujeme pravidelné návštěvy veterináře.

Prevence a kontrola

Jedním z nejdůležitějších úkonů je pravidelná dávka léků či přípravků proti blechám. Vzhledem k tomu, že alergickému zvířeti může reakci způsobit i jedno nebo dvě kousnutí, je nutné zvážit důslednou prevenci. Za zvážení také stojí pravidelné koupele, délka působení jednotlivých přípravků a vhodné rozestupy mezi jejich aplikací.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

27.3.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?