VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kupujeme chameleona jemenského. Odkud, za kolik a na co se zaměřit při výběru

13.10.2016   

Chovatel

Z minulých článků víte, zda je je chameleon zvířátko právě pro vás a co je potřeba pro vybavení terária. Pokud již máte nakoupeno, můžete se poohlédnout po samotném chameleonovi.

Kde koupit chameleona

Máte prakticky dvě možnosti. První a zároveň nejčastější je koupě na teraburze, druhá možnost je pořídit si chameleona přímo od chovatele u něj doma. Z vlastní zkušenosti vám doporučuji osobní odběr u chovatele, přestože tera burzu nezavrhuji a i zde se jistě dají pořídit zdravá a pěkná mláďata.

Výhody osobního odběru u chovatele

Já zásadně prodávám mláďata u sebe doma, jelikož mohu lidem svůj chov ukázat. Máme na všechno klid a je prostor a čas na otázky, kterých je vždycky dost, a já na ně ráda a ochotně odpovídám. Toto by vám měl poskytnout každý dobrý chovatel. Cena mláďat se pohybuje mezi 450 až 700 korunami podle toho, jak jsou velká. Vždy nabízím mláďata dobře rozkrmená a zdravá, za ty roky chovu je poznám celkem dobře. Můžete se dočíst, že mláďata chameleona jemenského se mají prodávat tehdy, když jsou jim tři měsíce. Je to jistě možné, já se ale soustředím spíš na jejich velikost a životní funkce. Mládě musí být v perfektní kondici. Nikdy nedávám k prodeji zvíře, u kterého vidím, že jakkoliv zaostává za ostatnímí, ať už z hlediska velikosti, reakcí na okolí nebo tím, že nepřijímá potravu. Ze zkušenosti vím, že pokud je nějaké mládě slabší a bohužel poté uhyne (je to samozřejmě nepříjemné, ale příroda je neúprosná), nepřežije déle než dva měsíce od vylíhnutí.

Sledujeme velikost, pohlaví a zbarvení

Jakožto kupující bych se tedy zaměřila hlavně na:

  1. Velikost a zdravý vzhled – chameleon by měl mít alespoň 6–8 centimetrů bez ocásku. Krásně jasné čisté oko, štíhlé neoteklé nohy, správný úchop a musí být bez viditelných vad na těle a ocásku.
  2. Sameček, nebo samička – někdo přijde už s jasnou představou, někdo vybírá až na místě a někdo si nechá poradit. Osobně se hodně setkávám se strachem pořídit si samičku, a to z toho důvodu, že mohou zadržovat snůšky a následně pak uhynout. V tomto případě vždy radím, že při pořízení samičky je nutné myslet hlavně na podklad v teráriu, to znamená dát větší množství substrátu a v koutech terária ho vysoko nahrnout – pokud má mít samička oplozenou, popřípadě neoplozenou snůšku, sleze si dolů a může si vyhrabat noru v připraveném substrátu. Pokud se jí to nebude pozdávat, alespoň nás upozorní hrabáním na to, že má k snůšce dojít, a my ji stihneme připravit vhodné podmínky pro kladení vajec.
  3. Povaha chameleona – jak už jsem psala, každé zvíře je jiné, takže se rozhodně nedá říct, že samec je v tomto ohledu lepší než samice a naopak.
  4. Vzhled a zbarvení – zbarvení samce bývá intenzivnější kvůli námluvám, takže se můžeme setkat se zelenou, žlutou, hnědou, černou barvou a vyšší helmou. Naopak samička je v barvách spíše zelených a hnědých, je drobnější a s nižší přilbou.

Vezeme si chameleona domů

Pro převoz mláděte stačí malá krabička, například na cvrčky, s klacíkem, aby se mládě mohlo držet a neházelo sebou. Pokud kupujete chameleona v zimě, je vhodné dát krabičku pod bundu a pospíchat domů, jelikož chameleon je velice citlivý na zimu. Pokud je léto, nenecháváme krabičku na slunci, aby se v ní chameleon naopak nepřehřál. Je to zvíře velmi háklivé na stres, proto ho co nejdříve vypustíme do připraveného terária. Tam ho necháme v klidu, zkusíme vypustit několik cvrčků (je zcela normální, že mládě i tři dny neloví potravu, než se trošku uklidní). Nechoďte úplně k teráriu, neťukejte na něj a minimálně týden mládě z terária vůbec nevyndávejte. Po týdnu ho začněte opatrně a na kratší dobu brát do ruky a zvykejte ho na vaši přítomnost. Terárium umístěte tam, kde se často pohybujete, aby si chameleon zvykl, že se kolem neustále něco děje.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 63)

Témata

Autor článku

13.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Hobby

Zoonózy útočí: 10 nepostradatelných hygienických návyků, když máte doma mazlíčka

Kdy jste naposledy vyměnili své kočce písek v toaletě a psovi pořádně umyli misku? Naše mazlíčky zbožňujeme, proto je také máme, jejich přítomnost s sebou ale přináší navíc bakterie a roztoče, a tedy i vyšší nároky na hygienu. A co teprve tehdy, když máte děti. Čistá domácnost je zdravá domácnost a o domovu se zvířátky to platí dvojnásob. Zoonózy totiž v nečistém prostředí číhají na každém kroku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?