VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Chameleon jemenský: příprava kladiště, kladení vajec, inkubace

17.11.2016   

Chovatel

Pokud samička chameleona zabřezla, přibližně po měsíci vám začne dávat najevo, že je připravená na kladení vajec.

První signál ke kladení vajec

Úspěšné oplodnění dává samička najevo agresivitou vůči samci (útoky a syčení). Gravidní samičky jsou jasně zelené se žlutými fleky. Jako úplně první signál připravenosti ke snůšce můžete zpozorovat, že si samička sleze z větví na dno terária a začne si hledat vhodné místo pro kladení vejec a začne hrabat nory. Jestliže ke kladení zatím nemá připraveny podmínky, musíme jí je okamžitě zajistit, aby nedošlo k zadržení snůšky a úhynu.

Kladení vajec v teráriu a mimo něj

Některé samičky kladou vejce bez problémů přímo v teráriu, některé nejsou nikdy s podmínkami spokojené. V mém chovu to je přesně padesát na padesát. Jedna samička klade v teráriu a druhá ne, i kdybych jí dala k dispozici půl metru hlíny. Je tedy nutné řici si o obou variantách:

  1. Samička naklade vejce v teráriu - nejdůležitější pro tento úkon je, aby na dně bylo opravdu velké množství substrátu. Já dávám do každého rohu (samičky si rády vybírají) alespoň 20 centimetrů terarijního substrátu, který před tím mírně navlčím vlažnou vodou a poté ho hodně umačkám, aby se na samičku při hrabání nezřítil. Poté vypnu žárovky, aby měla co největší klid, a nechám ji být.
  2. Samička naklade vejce mimo terárium – v tomto případě si připravím větší kýbl, který do 3/4 vyplním vlhkým terarijním substrátem a také ho pořádně stlačím. Samičku dám dovnitř a nahoru dám místo víka utěrku, aby byl v kýbli vzduch. Celkově tak navodím pocit, že je v noře a v klidu. Poté dám kýbl někam, aby samička nebyla ničím a nikým rušena. Dovnitř se nedívám dříve než druhý den, aby měla klid. Pokud druhý den samička stále hrabe, nijak s ní nemanipuluji a nechám ji v hrabání pokračovat. Vracím ji zpět do terária pouze, až když už má zahrabáno a v klidu sedí na povrchu hlíny. Nikdy ji nevytahuji dříve, protože samička má tendenci ještě nějakou dobu po zahrabání upravovat povrch hlíny tak, aby predátoři nepoznali, že se tam dělo něco neobvyklého.

 

Když samička tedy dohrabala a my jsme ji vrátili do terária, popřípadě samička, která hrabala v teráriu, sedí klidně na větvi, je nutné dát jí nejdříve napít, protože kladení vajec je pro ni velmi vyčerpávajíci. Vodu jí podáváme tak, jak je zvyklá, a můžeme přihodit několik cvrčků. Některá samička si dá hned, jiná i den či dva nejí.

Když jsme se postarali o samičku, můžeme se začít věnovat vejcím. Někdo nechává inkubovat rovnou v teráriu, já je kvůli kontrole vytahuju, protože se také může stát, že vejce sežere přeživší hmyz. Připravím si plastové krabičky a víčka propíchám jehlou, aby vejce měla vduch. Krabičky do poloviny naplním vlhkým vermikulitem, po navlhčení ho pořádně vyždímám, aby nebyl mokrý a nekapala z něj voda. Vermikulit seženete ve zverimexu.

Opatrně vyhrabu vejce z terária nebo z kýble, udělám do vermikulitu malé jamky přibližně 3 milimetry od sebe vzdálené, protože vejce se během inkubace zvětšují, a opatrně je do jamek pokládám. Poté ještě přihrnu vermikulit po stranách vajec, nahoře je nezakrývám.

Nakonec uzavřu krabičku propíchaným víčkem a uložím do vodního inkubátoru tak, aby krabička neležela vodorovně, ale na jedné straně jí podložím, aby byla nahnutá. Sražená voda tak nebude kapat na vejce, ale bude stékat na stranu. Pokud by voda na vejce kapala, mohla by začít plesnivět. Vejce kontroluji 1krát za týden. Inkubuji při teplotě 27–28 °C přibližně 6 měsíců.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 27)

Témata

Autor článku

17.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Hobby

Zoonózy útočí: 10 nepostradatelných hygienických návyků, když máte doma mazlíčka

Kdy jste naposledy vyměnili své kočce písek v toaletě a psovi pořádně umyli misku? Naše mazlíčky zbožňujeme, proto je také máme, jejich přítomnost s sebou ale přináší navíc bakterie a roztoče, a tedy i vyšší nároky na hygienu. A co teprve tehdy, když máte děti. Čistá domácnost je zdravá domácnost a o domovu se zvířátky to platí dvojnásob. Zoonózy totiž v nečistém prostředí číhají na každém kroku.

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

Hobby

Slepý pes i kočka: jak pomoci nevidomému mazlíčkovi

Váš mazlíček může oslepnout postupně i náhle z mnoha důvodů, mezi ty nejčastější patří diabetes, onemocnění sítnice, oční trauma či glaukom, na vině může být take genetika. Problému si nemusíte ze začátku vůbec všimnout, máte-li však podezření, určitě jděte ke svému veterináři.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?