VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Chameleon jemenský jako nový člen domácnosti: pro koho to je vhodný mazlíček a co je potřeba zvážit

3.10.2016   

Chovatel

Anna Formánková chová již několik let chameleony jemenské. “Udala” už desítky mláďat a v sérii článků vám bude postupně předávat své rady v chovu tohoto ne úplně jednoduchého domácího mazlíčka.

Kdo nejčastěji chová chameleony

Nad touto otázkou jsem se docela zamýšlela. Za ty roky, kdy chameleona chováme, si mláďata přišly odebrat děti ve věku šesti let (samozřejmě v doprovodu rodičů), ale také osoby přibližně šedesátileté. Obecně lze ale říct, že zájem o toto zvíře má spíš mladší a střední generace.

Pro koho jsou chameleoni vhodní a s čím počítat

Když tedy pominu fakt, že si lidé chtějí pořídit chameleona hlavně proto, že se jim vzhledově líbí, je hlavně důležité počítat s jeho doslova proměnlivou povahou. V jednu chvíli je to mazlíček, o několik minut později se vzteká, prská a syčí. Spousta lidí si přijde pro mládě s představou, že mu ihned začne lézt po rukou a člověk se s ním bude procházet venku. Určitě je dobré uvědomit si, že toto zvíře má ze všeho nejraději svůj klid v teráriu, kde ho nikdo nevyrušuje. Takže tahání, neustálé koukání do teária, bouchání na sklo a jiné podobné činnosti jsou vysoce nežádoucí a vedou jen k obrovskému stresu, který tato zvířata snášejí opravdu špatně. Chameleon je tedy vhodný pro trpělivé a starší chovatele, kteří chápu jeho přirozené potřeby.

Jaká jsou úskalí chovu

  1. Pokud chce vaše díte chameleona, určitě se zamyslete nad tím, jak bude reagovat, když nebude moct zvíře vytahovat několikrát denně z terária a neustále se ho dotýkat a hrát si s ním.
  2. Ženy mívají často odpor k hmyzu. To je další věc, kterou by měl před koupí každý zvážit. Toto zvíře je hmyzožravec a nějaké to ovoce nebo zeleninu si dá skutečně jen velmi výjimečně. Nemyslím tím celkově jen štítivost vůči hmyzu jako takovému, ale také vůči zvuku, který hmyz vydává, ten může být opravdu velice nepříjemný. Hmyz může i utéct, a to se stane i při sebelepší kontrole. Moje zkušenost: mám doma hmyz v kýblech, přikrytých víkem a propíchaných jehlou hodně hustě, ale s malými dírkami, abych co nejvíce eliminovala útěk i malého hmyzu. Přiznám se, že krmím pouze cvrčky, sarančaty a červy. Nekrmím vůbec šváby a doporučuji to i zákazníkům. Vždy říkám, že když uteče cvrček, tak během pár dní někde docvrká, jelikož potřebuje hlínu ke svému rozmnožení, není tedy důvod bát se, že by se nám doma rozmnožil. Kromě toho, i když se to nezdá, je to hmyz velmi háklivý na zimu, zapaření a podobně. Když ale uteče šváb, rozmnoží se kdekoli a je těžké se ho zbavit. Cvrčci mají tendenci lézt k teplu, čili já si dávám ke každé stoupačce na zem lepítko na moly a dřív, nebo později se uteklý hmyz lapí. O tom všem ale budu psát samostatný článek.
  3. Chameleoni jsou také hákliví na vzduch a okolní prostředí. Pokud nezajistíte v teráriu dostatečnou ventilaci, může chameleon chytnout nějaké plicní onemocnění.

Pokud zvážíte tyto okolnosti a zjistíte, že i přesto je chov chameleona vaším snem, můžete začít uvažovat o jeho koupi. Nejdříve je ale nutné upřesnit si, co budete ještě před pořízením samotného zvířete potřebovat.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 59)

Témata

Autor článku

3.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Vyčmuchej si velikonoční koledu! Zábava nejen pro pejska

Přestože jsou letos Velikonoce poznamenané celospolečenskou situací COVID-19, vzdát se chutného hodování a času stráveném s vašim pejskem rozhodně nemusíte. Právě naopak. Ti z vás, kdo máte zahradu, jste ve výhodě, ale ani vy, páníčkové z bytu, nezůstanete zkrátka. Venku je krásně i s rouškou, a proto s pejskem vyzkoušejte nose work neboli zábavné hledání vajíček a laskomin. A za odměnu si všichni společně dejte výtečný masový nákyp!

Jak zastavit průjem a zvracení u psa

Průjem i zvracení jsou velmi častým problémem u psů. Zejména proto, že někteří doslova sežerou, na co přijdou. Někteří mohou ale průjmem trpět v důsledku važných zdravotních problémů a vyžadují pozornost hlavně tehdy, pokud se potíže dostavují pravidelně nebo alespoň velmi často.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?