VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Voňavý dárek pro psy i páníčky: dentální tyčinka Kelparen

11.12.2018   

Vánoce se blíží mílovými kroky. A určitě už přemýšlíte, čím potěšíte své nejbližší. Asi najde něco pod stromečkem i váš čtyřnohý parťák. Ale co mu letos dát? Jděte na to chytře a nedávejte pamlsky, které nic nepřinesou a jen se po nich tloustne. Spojte dohromady zdraví prospěšný účinek s dobrou chutí.

Voňavý dáreček

A co takhle „zabít dvě mouchy jednou ranou“ a obdarovat u toho i sebe? Vy, kteří sdílíte se svým čtyřnohým parťákem jednu domácnost, to jistě důvěrně znáte. Dost často s vámi nebydlí pouze čtyřnohý parťák, ale i jeho věrný druh – zápach. Obzvlášť po ránu to není moc příjemné, když vás přiběhne k posteli přivítat a ucítíte ten neblahý odér z tlamičky. Letošní Vánoce můžete se zápachem zatočit – zaměřte se na stav jeho zubů a darujte mu pamlsek, který mu bude nejen chutnat, ale zároveň sníží vrstvu plaku a kamene v dutině ústní. A tím i zápach.

Jak vlastně takový zápach v tlamě vzniká?

V podstatě je to stejné jako u lidí. V dutině ústní je plno mikroorganismů, kteří si vesele žijí na zubech a dásních. Během dne se na zuby usazují zbytky potravin, ty jsou pro tyto mikroorganismy výbornou živnou půdou, a vzniká zubní plak. My lidé si zubní plak odstraňujeme každý den při čištění zubů. Když to neděláme správně, vrstva na zubech se zvětšuje a na zubech cítíme takový drsný povlak. Pokud si nevyčistíme zuby a neodstraníme ho, postupem času je na zubech vidět jasná vrstva zubního plaku.

Zubní kámen to je prevít…

Působením mikroorganismů se vrstva plaku mineralizuje a vzniká zubní kámen. Schválně, podívejte se vašemu parťákovi na zoubek. Pokud jsou celé zuby pokryté celé takovou žlutohnědou tvrdou vrstvou, je to už zubní kámen. Vrstva zubního kamene se postupně dostává až pod dásně, které se odchlipují, a vzniká prostor pro další problémy – záněty dásní (gingivitida) a parodontóza. Tyto problémy se projevují zarudnutím, krvácením a otokem dásní. Pokud to neřešíme, dásně a zuby začnou bolet a může dojít až k vypadnutí zubu. A kde se bere ten nepříjemný zápach? Ten vzniká při konzumaci potravin přilepených na zubech mikroorganismy žijících v dutině ústní.

Jak se vyhnout zápachu?

My lidé se také o zuby staráme a měli bychom se starat i o zuby našich pejsků. Složení psí stravy bylo dříve úplně jiné než dnes, psi více okusovali kosti a díky tomu se jim zuby sami čistily. Nebojte, nemusíte jim čistit zuby dvakrát denně, ale alespoň 2 krát týdně by to nebylo úplně špatné. Víme, že ne každý pes si nechá zuby čistit a ne každému majiteli se zuby čistit chtějí.

Z tohoto důvodu jsou ideálním dárkem dentální tyčinky Kelparen, které působí na zuby psů hned 3 krát:

  1. Mění složení slin, takže se pak na zubech usazuje méně zubního plaku. Také se mění struktura zubního kamene, který jde potom snáze sloupnout.
  2. Obsahují kyselinu hyaluronovou, která pomáhá zklidňovat a hojit podrážděné dásně.
  3. Želatinová konzistence nutí psy si s tyčinkami hrát a žvýkat je. U toho dochází k mechanickému obrušování zubního plaku a kamene.

S tímto dárkem zvítězíte hned dvakrát!

Tyčinky Kelparen testovali sami veterináři a zjistili, že po dvou měsících užívání došlo ke snížení zápachu z tlamy u 85 % psů! Na výsledky testování se můžete podívat zde. Výhodou tyčinek Kelparen je, že působí na stav zubů a zároveň psům chutnají, takže Kelparen můžete používat jako odměnu. Díky želatinové konzistenci můžete tyčinky Kelparen snadno nakrájet na menší kousky a dávat je jako odměnu přímo při výcviku psa – pes je rychle zhltne a vám vydrží na celou lekci. Váš pes si bude zdravě mlsat a pro vás bude odměnou jeho zdravý dech. 

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 3)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

11.12.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Život morčete: chování, seznamování, režim

Morčata jsou přirozeně společenská a snadno si zvykají na nového kamaráda, také se skvěle hodí k dětem. Potřebují ale hodně kontaktu, režim a rozptýlení. Dejte si pozor na to, aby v kleci byl vždy jen jeden samec, dva samci pohromadě mohou soupeřit o teritorium a nakonec začnou bojovat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?