VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

Sražené zvíře a riziko nákazy vzteklinou

Otázka 12.1.2024    

Dobrý den, mám dotaz ohledně rizika nákazy vzteklinou. Hledal jsem na stránkách Státní veterinární správy informace o výskytu, ale nevím, jak často jsou aktualizovány a proto se obracím na Vaši poradnu. Přihodila se nám tento týden velmi nepříjemná věc při jízdě autem v oblasti CHKO Brdy. Bez možnosti vyhnutí se (velký provoz to neumožnil) jsme museli projet přes sražené zvíře. Velmi zdevastované, prostě „velká krvavá hrouda“, nešlo poznat, zda se jednalo o srnčí, malého divočáka, možná větší lišku. Zřejmě bylo zvíře sraženo větším vozem chvíli před naším průjezdem. Nelze asi určit, jak moc jsme měli auto (je červené) od krve a tkání, jeli jsme navíc dalších 30km. Ani nebylo možné hned navštívit myčku, byl velký mráz (-8°C). Je možné, abychom my nebo náš pes, který s oblibou auto očuchává a jezdí s námi, byli ohroženi například vzteklinou (nebo jinou nebezpečnou chorobou) právě po kontaktu se zbytky tkání? Nelze vyloučit, že ke kontaktu/přenosu náhodně nedošlo - buďto našima rukama, nebo čenichem našeho psa a následně při hlazení psa na nás (sám pes je očkován a nemůže se tedy vzteklinou asi nakazit). Hned, jak to bylo možné, jsme druhý den omyli auto v myčce. Musím přiznat, že nás znejistěla různá internetová doporučení, jak se chovat při sražení divokého zvířete a jak s jeho tělem v žádném případě nemanipulovat, protože hrozí riziko nákazy vzteklinou. Děkuji a přeji pěkný den. R. Trčka

Veterinář odpovídá MVDr. Jaroslav Jančík: Veterinární ošetřovna Praha 9 PROFIL VETERINÁŘE

Dobrý den. Přenos vztekliny je mozny kontaktem vzteklinou ziveho nemocného zvířete / kousnutí,poškrábáním/ na jiné živé zvíře. S pozdravem MVDr Jančík.

Reakce od tazatele

Dobrý den, děkuji za odpověď, ale rád bych Vás požádal o další informace. Než jsme se odvážili napsat do poradny, hledali jsme informace i zde ve starších příspěvcích. Vaše kolegyně MVDr. Orlovská v jiném tématu (viz odkaz níže) zmiňuje, že pod bodem mrazu může virus vydržet i několik týdnů. Proto nám tato situace přišla riziková. Předpokládáte tedy, že by přenos viru z tkáně mrtvého nakaženého zvířete do otevřené ranky na ruce (záděrky apod.) nebyl možný? Zajímalo by nás také jaká je celková situace ohledně vztekliny v České republice. Na internetu se objevily informace o výskytu vztekliny v Polsku v loňském roce. https://www.radaveterinare.cz/poradna/virus-vztekliny-ve-vnejsim-prostredi-9793 Děkuji za odpověď.

Reakce od veterináře

Dobrý den. Česká republika je prostá vztekliny. Přenos vztekliny přímým kontaktem živého nemocného zvířete na porušenou tkáň člověka je jednoznačně prokázán. Můžete se ještě zeptat MVDr Jánošíka ze SVS Praha, nebo epizotologa z Veterinární univerzity Brno. S pozdravem MVDr Jančík.

Další zajímavý obsah

Vzteklina. Nebezpečná nemoc, která končí uhynutím zvířete a smrtí člověka

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů, které je neléčitelné a smrtelné. Česká republika je od roku 2004 označena jako prostá vztekliny, a to díky orální vakcinaci lišek v minulosti a očkování psů, které je povinné pro všechny jejich majitele. Můžete se s ní ale setkat v exotických a rozvojových zemích.

PŘEČÍST CELÝ ČLÁNEK
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?