VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Srnčata a jak je to vlastně s tím sečením trávy

19.5.2017   

Na přelomu jara a léta uhynou na českých lukách desetitisíce srnčat. Proč se to vlastně děje a jak můžete pomoci?

Květen a červen jsou měsíce, ve kterých srny rodí (tzv. kladou) mláďata. Ta potom ukrývají na loukách ve vysoké trávě, aby je ochránila před predátory (lišky, divočáci, jezevci), než povyrostou a budou schopna před nimi utéct sama. Srna se od srnčete nikdy zcela nevzdálí, zpravidla z okraje lesa pozoruje louku a čas od času chodí své mládě kojit. Tyto měsíce jsou ovšem dobou, kdy se sečou travní porosty k přípravě senáže, dále porosty vojtěšky a jetele. Srnčata na blížící se nebezpečí v podobě sekačky reagují přikrčením k zemi.

Dnešní způsob sečení je však pro takto schovaná mláďata zničující. Záběr sekaček může být v rozmezí od tří do dvanácti metrů a rychlost traktoru se pohybuje od 5 do 20 km za hodinu. Za těchto podmínek nemá řidič šanci mládě ve vysoké trávě zahlédnout natož včas zastavit. Srnče se navíc při jakémkoliv vyrušení instinktivně přikrčí k zemi a „zneviditelní se“ natolik, že je mnohdy nesnadné ho objevit i při pouhé pěší chůzi. Dnešní stroje srnčata přesekají, ne vždy však dojde k okamžitému úhynu. Sekačky srnčatům zpravidla přesekají běhy, nebo je jinak zmrzačí a srnčata poté umírají až několik hodin, než vykrvácí a stanou se pochoutkou dravých ptáků.

Dle hrubého odhadu jen v ČR zemře ročně následkem sečení na 60 000 SRNČAT.

Při výrobě senáže je posekaná tráva vzápětí sbírána do balíků, často i s nasekanými mrtvolkami srnčat. Vyplašená matka srna se pak s večerem vrací na louku své mládě hledat. Je skutečně nesmírně srdcervoucím zážitkem pozorovat plačící srnu, která se ještě několik dní vrací na louku a mládě zoufale hledá.

A nejedná se samozřejmě jenom o mláďata srn. Na lukách se v tomto období ukrývají i malí zajíčci, dále mnoho ptáků, hnízdících přímo na zemi, jako například skřivan polní, koroptev, křepelka, chřástal a čejka chocholatá. Poranění a zabití sečením bývají i na lukách přebývající hadi, obojživelníci, o spoustě hmyzu a bezobratlých ani nemluvě. Sečení narušuje vývojový cyklus některých druhů motýlů.

Pokud byste chtěli pomoci a s touto neutěšenou situací něco udělat, navštivte projekt www.stopsecenisrncat.cz, kde se dozvíte více.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 8)

Témata

Autor článku

19.5.2017

Zdroje

www.stopsecenisrncat.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kastrace feny: názor veterináře

Kastrace je velmi diskutované chovatelské téma už několik let. V článku se dočtete o nejčastějších důvodech kastrace, postupu při operačním zákroku, rekonvalescenci feny i možných komplikacích.

Odborník

Co dělat, jestliže váš mazlíček trpí potravinovou alergií?

Přijde vám, že se váš čtyřnohý kamarád drbe častěji, než by bylo zdrávo? Nemusí jít nutně o zvířecí parazity, za nepříjemnostmi může být třeba alergie. Domácí mazlíčci, trpí alergiemi například na trávu, pyl, prach či roztoče. Ničím neobvyklým není bohužel ani potravinová alergie, která se v posledních letech objevuje čím dál častěji.

Bezpečné prázdniny: jak v pohodě cestovat se psem či kočkou

Pokud máte domácí mazlíčky, pak víte, že ať už se vydáváte na cestu za prací nebo odpočinkem, čelíte rozhodnutí, jestli ho vezmete s sebou, nebo ho svěříte do péče rodině, přátelům či zvířecímu hotelu. U většiny majitelů vyhrává možnost mít ho u sebe, a tak jsme pro vás připravili následující tipy, které vám pomohou se na cestu s vaším zvířecím miláčkem připravit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?