VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

14.7.2017   

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

Proč je psovi v autě špatně

Někteří psi trpí poruchou vnějšího ucha, což způsobuje problémy při rychlejším pohybu. V těchto případech většinou veterinář předepisuje lék, který pejskovi pomůže. Většina psů ale trpí nevolností prostě kvůli přehnané reakci na neznámé a stresující prostředí. Ať už se pejsek bojí uzavřeného prostoru, nekontrolovaného pohybu nebo hluku během jízdy, existuje několik způsobů, jak mu pobyt v autě ulehčit.

1. Nechte psa si na auto zvyknout

Představte mazlíčkovi auto jako další místo k hraní. Přiveďte psa do nenastartovaného auta. Mějte u sebe dobroty, s pejskem mluvte, buďte pozitivní a klidní. Když toto cvičení několikrát zopakujete, můžete mu v autě podávat i jídlo. Pokud pes do auta nechce ani vstoupit, začněte tím, že mu budete podávat krmení a dobroty v těsné blízkosti auta.

2. Zkuste nastartovat

Pokud jste se dostali přes první krok, zkuste stejný postup, jen s nastartovaným motorem. Pokaždé u sebe mějte odměnu. Pokud se pejsek bojí, buďte připraveni ujistit ho, že je vše v pořádku. Buďte trpěliví a dbejte na psychický stav pejska i po tomto cvičení.

3. Rozjeďte se

Pokud jste úspěšně absolvovali krok číslo dvě, zkuste se s autem pomalu rozjet. Stačí vždy kousek, třeba jen vyjet z garáže a zase zajet. Neustále pejska chvalte a odměňujte. Nakonec se mu v autě jistě zalíbí, když tam dostává tolik pohlazení a dobrůtek.

4. Krátký výlet

Zkuste s pejskem například objet blok. V každém případě zůstávejte klidní a pejska po každém cvičení odměňte. Postupně můžete ujetou vzdálenost zvětšovat, dokud se zvíře v autě úplně neuklidní. Pokud se vám zdá, že pro psa není jízda autem stále úplně komfortní, doporučujeme vzít si na pomoc přírodní přípravky a doplňky stravy, mohou to být například Bachovy esence nebo doplňky stravy, které se podávají právě před jízdou autem a jinými náhlými stresovými událostmi, nebo jsou i dlouhodobého charakteru a na pejska mají zklidňující efekt po delší dobu. Tyto přípravky jsou volně prodejné, nepotřebujete k jejich užívání souhlas veterináře. Pokud má však pes opravdu vážné potíže, bude lepší poradit se s veterinářem, který mu předepíše něco silnějšího.

5. Trénink od malička

Rada na závěr: pokud je to možné, zvykejte pejsky na auta už od malička, kdy jsou ještě nebojácní průzkumníci. Psi jsou ideálními cestovními parťáky a péče a čas věnované tréninku se vám při společných dobrodružstvích stokrát vrátí.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 71% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

14.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?