VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

11 činností, kterými zkracujete vašemu psovi život

20.1.2017   

Hobby

Krmíte svého psa kvalitním krmivem, dáváte mu spoustu lásky, házíte mu míčky jako zběsilí, jen abyste ho viděli radostně poskakovat. Stává se však, že přehlédnete věci, kterými nevědomky zkracujete vašemu kamarádovi život. Jaké to jsou?

Necháváte vašeho psa tloustnout

Podle americké asociace pro Prevenci obezity u mazlíčků bylo odhadem jen za loňský rok shledáno 53 procent psů s nadváhou. K tomu se navíc ukázalo, že 95 procent majitelů si myslí, že jejich psi mají normální váhu. Americká expertka na výživu psů, veterinářka Shari Brownová přirovnává stravování psa ke stravování dětí. „Říkám majitelům, aby zacházeli se svým psem jako se svým dítětem. Některé pamlsky jsou velmi kalorické. Opravdu dovolíte dítěti sníst 8 čokoládových tyčinek denně? Asi spíš ne.“ Tloustnutí ale není pouze o špatných stravovacích návycích, je spojené také s nedostatkem pohybu. Pokud váš pejsek tloustne, nebo naopak nehubne i při dietním režimu, je potřeba vyhledat veterináře, jelikož může trpět metabolickou poruchou či jinou nemocí.

Zanedbáváte pejskovu ústní hygienu

Onemocnění zubů a dásní je u psů všeobecně problém. Odhadem až 85 procent psů starších 5 let trpí potížemi se zuby, které vznikají nedostatečnou péčí o dutinu ústní. Stejně jako si lidé čistí zuby dvakrát denně, také pes by měl absolvovat pravidelní čištění, a to alespoň jedenkrát denně. Hodně také pomáhá kousat tvrdou stravu a hračky, to snižuje množství plaku na zubech i dásních. S pejskem choďte pravidelně na prohlídky k veterináři nebo k zvířecímu stomatologovi.

Nechodíte na pravidelné veterinární prohlídky

I když to je někdy otrava brát psa na pravidelné kontroly k veterináři, může mu to zachránit život. Doktorka Brownová říká: „Přestože se váš pes jeví naprosto normálně a na první pohled mu nic není, něco uvnitř něj se dít může a bez kontroly a vyšetření na to nepřijdeme.“ Proto jsou velmi důležité pravidelné návštěvy u veterináře na půlroční až roční bázi. 

Denně se psem necvičíte a neběháte

Jen proto, že se pes vyblbnul a vyběhal v pondělí v parku neznamená, že ho nenecháte důkladně se proběhnout až do čtvrtka. Běhání a skákání je účinné na obezitu, mentálně psa stimuluje a celkově mu pomáhá se vybít. Najděte si takovou aktivitu, kterou si užijete společně. Navíc lidé, kteří takto cvičí a běhají se svými pejsky, přirozeněji a rychleji hubnou, takže profitují obě strany!

Děláte ze svého psa pasivního kuřáka

Stejně jako plíce lidí, plíce psa také nejsou vybaveny a uzpůsobeny k tomu dýchat kouř z cigaret. Způsobuje jim dýchací potíže a může zvyšovat riziko rakoviny. Samozřejmě nejjednodušší je nekouřit vůbec, pokud ale jste kuřák, pak je jednoznačně dobré kouřit někde, kde pes nemusí kouř inhalovat s vámi. Například venku mimo interiér bytu či domu.

Zapomínáte na odčervení a odblešení

Toto zdravotní ošetření je stejně podstatné jako pravidelné očkování. Parazité totiž šíří zdraví nebezpečné nemoci nejen pro zvířata, ale také pro lidi. Naštěstí je váš veterinář jistě dobře vybaven speciálními pomůckami a léčivy. Je důležité kupovat ověřené a kvalitní produkty. Veďte si kalendář, kdy jste jednotlivé úkony nechali svému pejskovi provést.

Máte citlivé plemeno a jste na něj příliš tvrdí

Malá a miniaturní plemena jako je například mops, anglický buldoček, francouzský buldoček nebo pekinéz mají jiné nároky na trénink a pohyb a neměla by se přehřívat, může to pro ně být život ohrožující. Zkonzultujte proto s veterinářem, kolik tréninku a cvičení snese váš pejsek. A pokud vnímáte, že je toho na něj příliš, brzděte. Pokud lapá po dechu, padá na zem v půlce tréninku a je letargický, měli byste ho okamžitě nechat odpočinout.

Krmíte psa zbytky ze stolu

Kromě zbytečných kalorií, které pejsci běžně dostávají v různých pamlscích, spousta majitelů jim ještě „přilepšuje“ zbytky ze stolu. Lidské jídlo je plné cukrů a tuků a například česnek nebo čokoláda mohou být pro psa vysoce toxické až smrtelné. Pokud však opravdu neodoláte psím očím, nabídněte pejskovi baby karotku nebo jablečný koláč. A krmte ho ve stejný čas, ale v jiné místnosti.

Necháváte psa bez dozoru

Pokud necháváte psa volně pobíhat, v podstatě ho vystavujete velmi vysokému riziku úrazu či jiným nehodám. Nejedná se jen o auta, ale také o další psy nebo lidi, kteří mohou psa bezdůvodně napadnout. Držte ho proto na vodítku pokaždé, když s ním jdete ven. Tím víc ve městě. Pokud s pejskem jdete do parku, buďte zodpovědní a dávejte pozor nejen na něj, ale také na psy a lidi kolem.

Svého psa neseznamujete

Pes, který není zvyklý na další psy nebo není zvyklý stýkat se s lidmi, častěji trpí úzkostmi, je plachý, nedůvěřivý, depresivní nebo naopak agresivní, může mít také kožní problémy. Zvykejte vašeho pejska už od štěňátka (jakmile je očkovaný a vyšetřený veterinářem) na přítomnost dalších psů, tak aby se mohlo snadno seznámit. Pokud se na ulici zastaví u jiného psa, nechejte ho očichat a pozdravit se.

Psa jste nenechali kastrovat

Přestože tento názor asi není pro každého majitele a chovatele, je prokázáno, že kastrace či sterilizace je stále nejlepší způsob, jak u psa snížit výskyt rakoviny nebo problémy s chováním vůči ostatním psům. Navíc každý cyklus u feny ji činí náchylnejší k zánětu mléčné žlázy, která může končit i smrtí. U psů je vyšší riziko onemocnení prostaty a rakoviny varlat oproti kastrovaným jedincům. Zvažte proto tento relativně jednoduchý chirurgický zákrok, který ušetří pejskovi trápení a vám neklidné dny a noci.

Máme pro vás ale i dobrou zprávu! Vše se dá napravit a nikdy není pozdě na vylepšování, stačí jen chtít.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 69% (hlasů: 1185)

Témata

Autor článku

20.1.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Přípravky proti kočičím blechám: vhodné vs. naprosto nevhodné

Kočka není malý pes. To potvrdí každý chovatel koček. V případě podávání léků a preventivních preparátů, včetně přípravků na prevenci nebo léčbu zablešení, na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Toto opomenutí ale může být fatální a nejedna kočka za něj již zaplatila životem. Jaké tedy existují vhodné a naprosto nevhodné preparáty pro kočky?

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?