VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Ptačí řeč těla. Co se vám váš papoušek snaží říct svýma nohama, zobákem a pózováním

30.8.2016   

Ptáci jako mazlíčci jsou velmi náladoví. V jednu chvíli jsou hraví a za chvíli zase nároční a rezervovaní. Někdy naprosto přesně poznáte, o co jim jde, jindy naopak nepoznáte vůbec nic. Papoušci komunikují několika jazyky řeči těla. Pozorujte například jejich nohy, zobák a jednotlivé pózy.

Ptačí nohy

Klepání nohama je typické například pro kakadu, kteří tak dávají najevo svou nadřazenost a vládu v teritoriu. Většinou se takto projevují, cítí-li se ohrožení.  

Oslabené nohy mohou znamenat určitý protest proti tomu, když se papouška snažíte dát zpátky do klece po hře či jiném kontaktu. Když vracíte ptáka zpátky do klece, pomalu ho na navrácení připravujte: chvíli předtím ho držte, mluvte na něj, věnujte se mu, ať se necítí odstrčený. Vytvořte si z toho rituál, papoušek tak bude navracení do klece snášet mnohem lépe.

Škrábání nohama na dně klece je pro některé druhy naprosto přirozené. V přírodě si tak vyhrabávají potravu ze země. V zajetí to může dělat v domnění, že něco vyhrabe, podobně jako slepice.

Ptačí zobák a hlava

Pták používá svůj zobák nejen k louskání ořechů a semen, slouží mu také k sebeobraně nebo při stavbě hnízda.

Skřípání a broušení zobáku je často známkou spokojenosti, zejména, když papoušek usne. Obě části zobáku tře o sebe a jezdí s nimi ze strany na stranu. Někteří odborníci říkají, že si takto zobák udržuje v dobrém zdravotním stavu.

Klikání zobákem může znamenat několik věcí: pták vás zdraví nebo něco pochopil. Pokud klikne několikrát za sebou, varuje vás a neměli byste se ho dotýkat. Klikání je obecně více rozšířené mezi korelami a kakadu.

Otírání zobáku je typické po jídle. Často si zobák otírá o bidýlko, o klec, o dno klece. Někteří ptáci si otíráním zobákem značí své teritorium. Toto chování se objevuje zejména tehdy, jestliže je pták uveden do skupiny dalších ptáků nebo jsou poblíž jiní jedinci.

Kousání. Pták kouše z několika důvodů:

  1. Hájí si své území.
  2. Má strach.
  3. Je naštvaný.

Skrčený pták s otevřeným zobákem vám dává najevo, že je připraven vás kousnout.

Žvýkáním si pták udržuje zobák v dobré kondici a navíc tak zabavuje sám sebe. Měl by mít k dispozici hračky na žvýkání, aby nežvýkal třeba věci, které by mohly způsobit zdravotní potíže.

Dávení je charakterizováno jako vypuzování jídla zpět ven z jícnu. Pokud váš pták takto vyzvrátil například večeři, ukazuje vám tím velkou náklonnost. Ptáci tímto způsobem živé své potomstvo, ptačí páry si takto upevňují vztah.

Řečnění je jedním z projevů hry.

Houpáním hlavou se snaží upoutat vaši pozornost.  

Pózování

Celkovým držením těla s vámi váš papoušek komunikuje. Některé pózy mají hlubší význam, některé nemusí nutně nic znamenat. Zde jsou ale ty nejčastější.

Relaxace. Pokud je tělo uvolněné, ale hlava je v pozoru, znamená to, že je šťastný a spokojený.

V pozoru: Jsou-li hlava i tělo v pozoru, ale tělo je ztuhlé a peří načepířené, dává vám najevo: „Toto je moje území!“

Uklánění. Pokud pták sklání hlavu a jemně s ní houpe, ukazuje vám, že ho máte pohladit nebo poškrábat.

Chvění. To je známka strachu, velkého nadšení nebo se jen jedná o projev typický pro některé druhy.

Visení hlavou dolů. Jestliže se krčí, sklání hlavu dolů a zvedá křídla, snaží se přitáhnout vaši pozornost nebo pozornost druha.

Agrese. Pokud se pták krčí, s hlavou směrem dolů, má upřený pohled, rozevlátý ocas, načechrané peří a pevné tělo, vlní se ze strany na stranu, varuje vás a nebude váhat vás kousnout, pokud ho budete provokovat, byť jen minimálně. Pokud k vám navíc ještě rázně vykročil, bude lepší klidit se mu z cesty, dokud nevychladne. Pokud pták syčí a má zvednutý hřeben na hlavě, je to další indicie, díky které poznáte, že je naštvaný.

Ležení na zádech. V přírodě se toto nestává tak často, ale v kleci v zajetí se může stát, že váš pták bude ležet na zádech. Někteří takto dokonce i spí.  

Vyměšovací pozice. Pták udělá několik kroků zpět, zvedne ocas a vykoná potřebu. 

Ptáci používají pózování a různé držení těla především ke komunikaci s ostatními členy hejna nebo s jinými ptáky. Některé chování je zcela zřejmé, jiné budete muset vypozorovat a správně interpretovat. Jestliže se toto naučíte, budete si oba lépe rozumět a váš vztah se upevní.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 123)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?