VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Chová se váš pejsek podivně? Pak možná trpí úzkostmi a potřebuje pomoct

4.2.2017   

Odborník

Pokud jste někdy sami zažili úzkostný stav, víte, že kombinace nervozity a stresu může být nezvladatelná, až ochromující. Úzkost se bohužel netýká jen lidí, ale i mazlíčků, a stejně jako u lidí také u psů dosahuje různých úrovní a různě se projevuje. Proto často přichází na pomoc veterinář nebo jiný odborník na chování psů.

Jak se úzkosti u psa projevují

Jak jinak než řečí těla. Znaků úzkosti může být mnoho a mohou se v čase proměňovat. Pokud se váš mazlíček zdá podrážděný a často se olizuje, může se vám snažit sdělit, že je ve stresu, nervózní, nebo se bojí. Dalšími fyzickými projevy mohou být zvýšené slinění, popocházení, třes, přílišná ostražitost, časté zívání, snížená chuť k jídlu. Pes může mít také rozšířené zorničky, bušení srdce a zrychleně dýchat. 

Příčiny úzkostí

Prvním krokem k potlačení tohoto stavu, je zjistit, co jej způsobuje. Komplexní veterinární prohlídka vám mimo jiné pomůže vyloučit jiné psychické problémy.

Příčin může být spousta. Mezi ty častější patří: zneužívání v minulosti, hlasité zvuky (bouřka), zdravotní problémy nebo jiná zvířata. Základem je pozorovat psa a rozpoznávat, kdy se cítí dobře a co ho naopak stresuje.

Zaměřte se na minulost. Pokud jste psa zachránili nebo adoptovali z útulku, může být problém zakotven ve špatné zkušenosti z minulosti a dětství. Pokud se pejsek například začne třást, vidí-li velkého psa, zřejmě s ním měl někdy problémy.

Separační úzkost je jednou z dalších forem úzkostí a je většinou snadno diagnostikována. Takový pes typicky vyvádí, když nejste doma. Ničí nábytek, vyje, neustále pobíhá, nebo kálí a močí uvnitř.

Jak psa uklidnit

Každý pes je unikátní nejen v projevech úzkosti, ale také v tom, jaká zklidňující technika na něj zabírá. Pokud psa stresují objekty, můžete je jednoduše vyhodit, v jiném případě ovšem doporučujeme vyhledat pomoc veterináře nebo jiného odborníka, který vám pomůže příčinu úzkosti najít a případně asistuje při léčbě.

Několik tipů na uklidnění

Hudba – speciálně vytvořená hudba pro psy umí udělat zázraky, necháte-li ji například puštěnou, když odejdete z domu.

Aromaterapie a esenciální oleje – existují spreje a balzámy vyvinuté k uklidnění mazlíčků. Namažte si balzám na ruce a poplácejte psa po zádech, někde, kam si nedosáhne a olejíček neolíže. Vždy si pečlivě přečtěte příbalové informace!

Fyzický kontakt – pokud je pes nervózní, zkuste se posadit vedle něj, hlaďte ho a pozorujte, jestli se uklidní. Fyzický kontakt je pro psy stejně příznivý jako pro lidi, ulevuje od stresu a strachu.

Cvičení – úzkost může vytvářet přemíru energie. Lékaři běžně nám lidem radí, abychom cvičili, protože cvičení pomáhá od stresu – u psů je to stejné.

Dopřejte mu klid – někteří psi se mohou tak vystresovat a rozrušit, že jim žádné uklidňování nepomůže. Jestliže je tohle případ vašeho psa, dejte mu možnost zklidnit se v klidném prostředí bez podnětů, kde může zkrátka vypnout.

Jak se cítíte vy? Psi velmi snadno rozpoznají, že jste nervózní a podle toho reagují. K nervóznímu psu proto vždy přistupujte s klidným vědomím a snažte se sami být v pohodě, psi dokáží vycítit opravdu hodně pocitů a psychického rozpoložení a přenášejí to také na sebe.

Léky a doplňky stravy pro úzkostné psy

Veterinář vám může předepsat několik druhů uklidňujících nebo antidepresivních léků, některé z nich se používají i pro lidi. K těmto lékům se zpravidla váže také pravidelný trénink, kde pejsek získává potřebné sebevědomí a dokáže se vypořádat se stresujícím faktorem. Potom je možné léky vysadit. Některé doplňky stravy působí příznivě na funkce mozku a chování. Před používáním se poraďte s veterinářem.

Také některé feromony mohou mít na psy uklidňující efekt. Jsou to chemické látky přenosné vzduchem, které napodobují určité pachy a mění. Konkrétní feromony psy uklidňují, protože jim připomínají pach, který vydává matka několik dní po porodu. Tyto pachové molekuly údajně štěňátka uklidňují a dodávají jim pocit bezpečí. Ten samý účinek by pak měly mít na dospělé psy. Existují obojky, spreje, dobroty, doplňky a dokonce rozprašovače, které jsou ideální pro aromaterapii.

Jestliže tedy váš pejsek trpí úzkostí, pokuste se zjistit příčinu a vyhledejte odbornou pomoc. Snažte se chlupáče podporovat a obrňte se trpělivostí. Cesta to nemusí být jednoduchá, ale odměna na jejím konci za to jistě stojí!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 27)

Témata

Autor článku

4.2.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?