VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček: zubní kámen

5.2.2018   

Odborník

Zubní kámen u zvířecích miláčků je jedním z nejčastějších stomatologických důvodů návštěvy veterinárního lékaře. Zubní kámen se zvýšeně usazuje u malých a středních plemen, u trpasličích plemen to bývá běžné již v prvních letech života.

Co je zubní plak a zubní kámen

Zubní plak je tvořen hmotou sestávající z mikroorganismů, převážně bakterií, slinných bílkovin a tkáňové tekutiny. Zubní kámen poté vzniká jako mineralizace zubního plaku. U psů jsou často v zubním kameni nacházeny chlupy a zbytky potravy. Plak mineralizuje s rostoucím stupněm nasycení vápenatými a fosforečnanovými ionty, přičemž k postupné mineralizaci dochází už 2 týdny po vzniku plaku. Kámen se tvoří ve vrstvách často oddělených tenkou blankou, která se v něm pokračující kalcifikací pevně zakotvuje. Struktura je různorodá, s variabilní tloušťkou a hustotou. Povrch je nepravidelný a drsný. Barva kamene bývá různá od světle žluté, světle hnědé až po černohnědou.  

Zubní kámen se sám o sobě nepovažuje za patologii, udržuje však plak v těsném kontaktu s dásní a narušuje samočistící schopnost chrupu. Přibývající množství zubního kamene utlačuje dáseň, ta ustupuje a vyvolává zánět dásní, následnou parodontózu, uvolňování zubů a jejich vypadávání. Při pokročilých stavech dochází k silné bolesti a poruchám příjmu potravy.

Zubní kámen je zdrojem infekce pro celý organismus a to kvůli neustálému polykáním bakterií a jejich pronikání zánětem změněnou dásní. Majitelé si mnohdy změn v dutině ústní vůbec nevšimnou. Upozorní je na to až výrazný zápach dechu.

Kontrola zubů by měla být prováděna pravidelně alespoň 1krát ročně při vakcinaci. U pacientů, kteří trpí problémy v dutině ústní, je pak vhodné docházet na kontroly častěji.

Co dělat při výskytu zubního kamene

Při výskytu zubního kamene neváhejte a nechejte ho u veterinárního lékaře odstranit. Zákrok se provádí ambulantně, v celkové anestezii zubním ultrazvukem. Ošetření není bolestivé, ale nepříjemné. Každou anestezii by mělo předcházet důkladné předoperační vyšetření podle stavu a stáří pacienta a dvanáctihodinová hladovka. Před zákrokem se zvířeti aplikují antibiotika, vzhledem k velkému množství uvolněných bakterií během čištění. Při velkém zánětu v dutině ústní je vhodné přeléčení antibiotiky i několik týdnů.

Jak se o zuby dále starat

Od dřívějšího doporučení seškrabovat zubní kámen škrabkou či jiným ostrým nástrojem, se již ustupuje. Tento postup nedovoluje důkladné vyčištění všech zubů především vnitřní strany zubu a hrozí poškození dásně, skloviny a měkkých struktur. Doporučuje se čistit zvířecím zubním kartáčkem a speciální enzymatickou pastou častěji než třikrát týdně, pokud to zvíře toleruje, ideální je čistění každý den. Mazlíčkům, kteří čištění nezvládají, nabízí trh spousty přípravků k prevenci zpomalování usazování zubního kamene, např. speciální granule, enzymatické přípravky ve formě prášku či pamlsků, hračky atd. Nicméně pravidelné ošetřování chrupu kartáčkem a pastou nic nenahradí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

5.2.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

10 znamení, že má váš pes či kočka možná rakovinu

Mnoho lidí se neuvědomuje, že rakovina se týká nejen člověka, ale také našich domácích mazlíčků. Rakovina patří mezi nejčastější zabijáky psů i koček. Zde je několik příznaků, které vám napoví, že s vaším mazlíkem není něco v pořádku. Nutně to nemusí znamenat to nejhorší, je ale potřeba co nejrychleji vyhledat veterináře. Stejně jako u lidí platí – čím dříve se na nemoc přijde, tím lépe.

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

Kloubní výživa pro psy, 3. díl: aktivní látky

Minule jsme se seznámili se stavbou kloubu. Nyní už víme, z čeho se kloub skládá a jak se promazává. Poškození kloubní chrupavky je bohužel nezvratné. Na druhou stranu je tu kloubní maz, který může prostřednictvím doplňkového vyživování výrazně pomoci.

Chovatel

Suchozemská želva: správná péče o krunýř a mini úpravy deformací

Každá želvička je originál, některé jsou ale originální natolik, že se narodí s anomálií krunýře. Ve většině případů je tato anomálie provází celý život. Naštěstí existuje několik způsobů, jak želvě pomoci i v domácích podmínkách – jedná se pouze o malé úpravy deformací, s těmi rozsáhlejšími bychom měli navštívit veterináře.

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?