VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Psincový kašel ohrožuje psy především na podzim a na jaře. Chraňte svého mazlíčka!

12.9.2016   

Lidé a psi toho mají mnoho společného, bohužel se některé aspekty týkají také zdraví. Psincový kašel neboli také kotcový kašel, medicínsky infekční laryngotracheitida, je akutní onemocnění horních cest dýchacích, které se projevuje záchvatovitým kašlem. Dobrá zpráva je, že se dá vyléčit a můžete svého pejska proti této nemoci také očkovat.

Původci nemoci

Původci nemoci jsou bakteriálního i virového původu. Potkávají se zde viry parainfluenza a adenovirus, které jsou agresivní a rychle se množí na sliznici horních cest dýchacích. Takto poškozenou tkáň lehce napadnou bakterie rodu Pseudomonas, Pasteurella, Klebsiella a Bordatella nebo Streptococcus. A infekce je na světě.

Příznaky a projevy nemoci

První známky nemoci přicházejí přibližně 9. den po nákaze a při nekomplikovaném průběhu odezní do 14 dnů. Typickým příznakem psincového kašle je záchvatovitý suchý kašel. Dalšími projevu jsou dávení a vykašlávání hlenu, případně pěny. Pes se dáví, jako by se snažil vykašlat vzpříčenou kost v krku. Tento projev se může zhoršit po fyzické zátěži, ojediněle můžete pozorovat výtok z nozder. Celkový rozvoj a průběh nemoci záleží na kondici a stáří psa, štěňata a staří psi jsou na tom hůře. Podobně jako lidé, mladší jedinci (ne děti) snášejí všechny neduhy lépe. V těžších případech se nemoc může rozvinout až v zánět průdušek a zápal plic, které se projevují horečkou, ztíženým dýcháním, apatií a vlhkým kašlem.

Kde se pes může nakazit

Jelikož psincový kašel patří mezi kapénkové infekce, většinou se psi nakazí vzájemně na místech s vysokou koncentrací jedinců, například na cvičáku, v psím hotelu na výstavách a jinde.

Jak nemoc léčit

Základem léčby je klid a eliminace veškerých podnětů, které vyvolávají záchvaty kašle (škrcení vodítkem, zvýšená fyzická zátěž a jiné). Krátkodobě lze podávat antitusika a expektorancia – léky proti kašli a na vykašlávání hlenu. V těžších případech doprovázených horečkou veterinář může předepsat antibiotika.

Prevence psincového kašle

Psa můžete nechat očkovat, vakcíny se aplikují buď injekčně, nebo intranazálně. Přeočkování se provádí vždy dle konkrétního typu vakcíny. Na více informací se zeptejte svého veterináře. Je také dobré vyhýbat se v nejvyšší sezóně místům, kde se vyskytuje mnoho psů najednou.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 26)

Témata

Autor článku

12.9.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

7 rad, jak nepřekrmit ryby v akváriu

Překrmování akvarijních ryb je jedním z nejčastějších příčin úhynu rybek, znečistění vody, nárůstu řas a přemnožení mikroorganismů, které kazí vodu. Je několik způsobů, jak se problémům vyhnout. Budete mít radost vy i všichni obyvatelé vašeho akvária.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Chovatel

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?