Základem jsou bílkoviny a tuky
Základ každé domácí dávky pro
psa by měly tvořit suroviny živočišného původu, které poskytují především zdroj
bílkovin a tuku, tj. maso, vnitřnosti, ryby, vejce, vybrané mléčné výrobky. Na
doplnění se přidává rostlinný příkrm, který poskytuje zdroj stravitelných
sacharidů a vlákniny. Ten se obvykle skládá z obilných produktů a
zeleniny, případně i ovoce. Vzájemný poměr mezi rostlinnou a živočišnou složkou
se může podle různých doporučení i podle typu psa lišit.
Poměr složek podle aktivity, kondice a stáří psa
Živočišné produkty by měly
tvořit u dospělých psů asi 40–60 % z celkové dávky. Toto množství
dostatečně pokryje jejich potřebu bílkovin a tuků. Aktivní, pracovně zatěžovaný
pes, březí nebo kojící fena a štěně v období růstu by měli mít vyšší
zastoupení živočišných produktů, zhruba kolem 70 % z celkové dávky.
- Celková hmotnost dávky by
měla u dospělých psů představovat 2–3 % z tělesné hmotnosti.
- U psů malých a trpasličích
plemen (pod 10 kg) je 3–4 % z hmotnosti.
- U štěňat do 4 měsíců věku by
mělo celkové množství činit asi 10 % z tělesné hmotnosti.
- U štěňat 4–7 měsíců je to 6–8
% z tělesné hmotnosti.
- U starších štěňat je to kolem 4 %.
- U psů intenzivně pracovně
zatěžovaných může denní dávka představovat až 6 % z tělesné hmotnosti.
- U březích fen v druhé
polovině březosti je to 3–5 % z hmotnosti, u kojících fen 6–8 % podle
počtu štěňat.
Tento výpočet celkové dávky je pouze orientační, je nutné sledovat tělesnou kondici psa a
podle toho dávku upravit.
Přemýšlejte nad skladbou stravy
Jednotlivé živočišné produkty
by se měly střídat, aby byla zachovaná dostatečná pestrost. Samozřejmě vždy
v rámci toho, co psovi vyhovuje a co dobře snáší. Na druhou stranu příliš
časté změny a zavádění nových druhů krmiv snižují stravitelnost krmné dávky a
mohou vést k trávicím problémům. Základ by měla představovat kosterní
svalovina (maso) doplněná dalšími složkami. Vnitřnostmi by se mělo krmit méně,
měly by tvořit asi 5–15 % z celkové dávky. I když jsou z mnoha důvodů
prospěšné, mohou obsahovat rezidua různých chemických látek a léčiv a játra
mají i velmi vysoký obsah vitamínu A. Také ryby by se neměly dávat příliš
často, i když představují velmi cennou složku psího jídelníčku. Mohou obsahovat
těžké kovy a jiné toxické látky z vnějšího prostředí, proto by se neměly
zařazovat do krmné dávky více než dvakrát týdně. Vejce a mléčné výrobky se
dávají spíše na doplnění, nemusí být obsaženy v každé dávce. V rostlinném
příkrmu by měl být podíl obilovin nebo jiných zdrojů škrobu a zeleniny zhruba
1:1, může se to ale měnit podle aktuální kondice psa. U psů se sklonem
k nadváze je třeba zvýšit podíl zeleniny a snížit podíl obilovin, případně
je zcela vynechat, u hubenějších zvířat je možné podíl vařených obilovin naopak
zvýšit. Rostlinné zdroje sacharidů by se měly vařit
odděleně od masa a jiných živočišných produktů. Zejména obiloviny a luštěniny
vyžadují velmi důkladné povaření, zatímco živočišným produktům příliš dlouhý
var škodí. Vaření zlepšuje stravitelnost sacharidů a likviduje některé
antinutriční faktory obsažené v rostlinných surovinách.
Potraviny životu nebezpečné
Nikdy by se
k přípravě krmné dávky pro psa neměly používat suroviny, které jsou pro
něj jedovaté nebo jinak nebezpečné, například avokádo, hroznové víno nebo
makadamové oříšky. Zcela nevhodné jsou pro psy také veškeré potraviny
obsahující kakao. Theobromin z kakaa může vyvolat poškození ledvin a srdeční
selhání. Cibule a v menší míře i česnek obsahují látky s obsahem síry
(sulfidy), které mohou způsobovat hemolytickou anémii. Cibule je zcela nevhodná
v syrové i vařené podobě, česnek je méně rizikový. Dále jsou nevhodné všechny
kořeněné a solené potraviny. Ty mohou způsobit trávicí potíže, onemocnění jater
a ledvin, záněty análních váčků nebo zhoršení kvality srsti. Luštěniny, čerstvý
chléb, kapusta, kedlubny a květák by měly být do krmné dávky zařazovány pouze
po malých dávkách, protože nadýmají.