VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Správná podestýlka pro morče? Na noviny a piliny zapomeňte

21.4.2017   

Hobby

Morčata jsou svůj výběh schopná zaneřádit během několika hodin k nepoznání. Stačí malý kousek okurky a výsledkem je doslova hromada "bobků" rozházených po celé kleci. Jakou tedy zvolit podestýlku, aby byly důsledky znečištění co nejvíce umírněné?

Typy vhodných podestýlek

Hobliny

Hobliny patří mezi nejčastější volbu. Morčata se v nich cítí dobře a jedná se o přírodní produkt, který nijak nezatěžuje životní prostředí. Většinou je však vhodné je kombinovat s dalšími typy podestýlek, neboť jim stačí jen velmi málo a začnou silně zapáchat. Nevhodné jsou pro chov dlouhosrstých morčat kterým se pravidelě zaplétají mezi chlupy a složitě se vyčesávají. V případě, že vám nevadí kotec či klec častěji čistit, s touto nejlevnější a pro morčátko příjemnou variantou plně vystačíte.

Dřevěné peletky

Často se využívají jako doplněk k hoblinám. Mají vysokou savost a jsou velmi vhodné, pokud umí morče využívat záchůdek nebo se pravidelně vyprazdňuje na stejných místech - právě tam je vhodné peletky umístit. Díky jejich větší savosti a pohlcení pachu vydrží ubytování mnohem déle bez potřeby čištění. Rozhodně však dřevěné poletky nepoužívejte jako jedinou podestýlku, protože kvůli své tvrdosti a hranám by morčeti způsobovaly otlaky. 

Buničité peletky

V oblasti savosti a pohlcování pachu jsou na tom stejně dobře jako peletky dřevěné, avšak přinášejí další výhodu, že jsou měkké a příjemné pro ležení - je tedy možné je použít jako hlavní podestýlku. Nevýhodou je pak vyšší cena.

Kukuřičné granule

Tyto granulky všeobecně příliš nedoporučujeme, neboť nemají žádné velké výhody. Jejich savost nedosahuje hoblin ani granulek a přitom jsou pro morčata zbytečně tvrdá a hrozí u nich otlaky. Vzhledem k horší dostuposti a ceně nepředstavují nijak velkého favorita.

Pro morčata nepoužívejte

Kočičí stelivo

Tyto produkty jsou nejčastěji bentonitového typu a pro morčata jsou nevhodné z toho důvodu, že je váš mazlík může mít touhu ochutnávat. V žaludku mu pak ale tento typ materiálu může způsobit pořádnou neplechu.

Seno

Seno je určené primárně jako hlavní morčecí strava. Pokud je použito jako podestýlka, nejenže příliš nesaje, ale morče ho bude konzumovat spolu se svými výkaly.

Noviny a časopisy

V případě použití novin nebo časopisů, ať již jako samostatné podestýlky nebo podklad např. pod hobliny se spolehněte na to, že morče jej bude trhat a pravděpodobně i konzumovat. Pro jeho zažívání je však tiskařská barva velmi nebezpečnou záležitostí. 

Piliny

Často bývají zaměňované s hoblinami. Piliny jsou však mnohem jemnější a prašnější, kvůli čemuž se mohou vašemu mazlíčkovi dostat do očí a způsobovat záněty. 

Shrnutí

Co morče, to unikát a jiné návyky. Neváhejte proto experimentovat a zkoušet různé typy podestýlek včetně jejich kombinací. Pokud váš mazlík umí používat záchůdek, doporučujeme používat hobliny a na záchůdek dřevěné, nebo buničité peletky. Pokud neumí, bývá vhodné použít buničité peletky jako hlavní podklad, nebo jakékoliv peletky v kombinaci s horní vrstvou hoblin. Mnoho morčátek je naučeno k takové míře čistoty, že jim mimo záchůdek postačí i měkký ručník nebo utěrka, které si neznečistí.

Rozhodně se však velkým obloukem vyhněte tiskovinám, jemným pilinám a také senu, které by mělo sloužit pouze jako krmivo.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 55)

Témata

Autor článku

21.4.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?