VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

10.11.2016   

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

Tlama psa

Mléčný chrup se skládá z 28 zubů. Pes má v dospělosti 42 zubů, z toho 4 špičáky, 12 řezáků, 16 třenových zubů a 10 stoliček. Tolik zubů psovi umožňuje potravu správně a dostatečně rozkousat. Řezáky slouží k uchopení kořisti, třenovými stoličkami pes potravu „rozstříhá“. Tyto zuby do sebe totiž zapadají jako nůžky.

Pes se při příjmu potravy orientuje především čichem, ve srovnání s tím, kolik má člověk a pes chuťových pohárků, je to pouze 1/6 toho, co má člověk. Z toho také vyplývá, že jeho nároky na chutnost stravy jsou menší než u člověka, pes zkrátka nemá tak vytříbený jazýček.

Pes vodu nepije, ale hltá a pomáhá si k tomu jazykem, kterým vodu „nahazuje“ směrem k hltanu.

Sliny slouží ke zvlhčení potravy, na rozdíl od člověka nemají funkci natrávení potravy, ta u psa probíhá až v žaludku. Pes krmený masem vylučuje sliny hlenovité konzistence, zatímco pes, který jí suché granule má sliny řídké a vodnaté. Slinné žlázy jsou rozesety jako jednotlivé drobné žlázky v celé dutině ústní. Formují se však ve velké útvary, které jsou odsunuty daleko od dutiny ústní a svůj sekret pak do ní odvádějí dlouhým vývodem.

Žaludek psa

Je to velký vakovitý, jednokomorový orgán, který tvoří 62 % celkového objemu trávicího traktu, slouží jako rezervoár potravy. Velikost a uložení se mění podle naplnění. Psí žaludek je uzpůsobený k příjmu většího množství potravy v delších časových intervalech, proto psovi stačí krmení jedenkrát, ale lépe dvakrát denně. Nejrychleji se tráví syrová strava, následuje konzervovaná strava a nejpomaleji se tráví granule. Poločas vyprázdnění žaludku se pohybuje mezi 72–240 minutami. V žaludku se tráví především bílkoviny díky enzymu pepsinu a je zde kyselé prostředí díky kyselině chlorovodíkové.

  • Čím je potrava tekutější, tím rychleji se dostane do tenkého střeva.
  • Velké porce zůstávají v žaludku déle.
  • Potrava s vyšším obsahem tuku zůstává v žaludku déle.
  • Nerozpustná vláknina projde žaludkem rychleji než rozpustná.

Střeva psa

Střevo tvoří část trávicí trubice, která v břišní dutině navazuje na žaludek a končí řití.

Naprostá většina živin (cukry, tuky, bílkoviny) se vstřebává v tenkém střevě, kde dochází k chemickému trávení. Na trávení potravy se zde podílejí enzymy slinivky břišní a jater. K trávení potravy přispívají rovněž pohyby střev, které promíchávají jeho obsah. Do střeva přichází natrávená potrava ze žaludku a ve střevě se dále štěpí šťávami slizničních žlázek i šťávou břišní slinivky za pomoci silně zásadité žluče z jater. Štěpení napomáhá i střevní mikroflóra. Šťávy štěpí potravu až na základní složky, které pak sliznice vstřebává. Tlusté střevo se dělí na slepé střevo, tračník, konečník a řiť. Slepé střevo u psa je velmi malé a nevýznamné. Nezpůsobuje zdravotní komplikace v podobě zánětu, jako je tomu u lidí.

V tlustém střevě končí veškerá potrava, kterou tělo není schopné dále využít a vstřebat z ní živiny. Nacházejí se zde velmi užitečné bakterie, které rozkládají například vlákninu, vstřebává se zde voda, dochází k zahuštění obsahu střev, který pak vychází ven z řitního otvoru v podobě výkalů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 73)

Témata

Autor článku

10.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

První pomoc

První pomoc: uštknutí hadem

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?