VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

10.11.2016   

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

Tlama psa

Mléčný chrup se skládá z 28 zubů. Pes má v dospělosti 42 zubů, z toho 4 špičáky, 12 řezáků, 16 třenových zubů a 10 stoliček. Tolik zubů psovi umožňuje potravu správně a dostatečně rozkousat. Řezáky slouží k uchopení kořisti, třenovými stoličkami pes potravu „rozstříhá“. Tyto zuby do sebe totiž zapadají jako nůžky.

Pes se při příjmu potravy orientuje především čichem, ve srovnání s tím, kolik má člověk a pes chuťových pohárků, je to pouze 1/6 toho, co má člověk. Z toho také vyplývá, že jeho nároky na chutnost stravy jsou menší než u člověka, pes zkrátka nemá tak vytříbený jazýček.

Pes vodu nepije, ale hltá a pomáhá si k tomu jazykem, kterým vodu „nahazuje“ směrem k hltanu.

Sliny slouží ke zvlhčení potravy, na rozdíl od člověka nemají funkci natrávení potravy, ta u psa probíhá až v žaludku. Pes krmený masem vylučuje sliny hlenovité konzistence, zatímco pes, který jí suché granule má sliny řídké a vodnaté. Slinné žlázy jsou rozesety jako jednotlivé drobné žlázky v celé dutině ústní. Formují se však ve velké útvary, které jsou odsunuty daleko od dutiny ústní a svůj sekret pak do ní odvádějí dlouhým vývodem.

Žaludek psa

Je to velký vakovitý, jednokomorový orgán, který tvoří 62 % celkového objemu trávicího traktu, slouží jako rezervoár potravy. Velikost a uložení se mění podle naplnění. Psí žaludek je uzpůsobený k příjmu většího množství potravy v delších časových intervalech, proto psovi stačí krmení jedenkrát, ale lépe dvakrát denně. Nejrychleji se tráví syrová strava, následuje konzervovaná strava a nejpomaleji se tráví granule. Poločas vyprázdnění žaludku se pohybuje mezi 72–240 minutami. V žaludku se tráví především bílkoviny díky enzymu pepsinu a je zde kyselé prostředí díky kyselině chlorovodíkové.

  • Čím je potrava tekutější, tím rychleji se dostane do tenkého střeva.
  • Velké porce zůstávají v žaludku déle.
  • Potrava s vyšším obsahem tuku zůstává v žaludku déle.
  • Nerozpustná vláknina projde žaludkem rychleji než rozpustná.

Střeva psa

Střevo tvoří část trávicí trubice, která v břišní dutině navazuje na žaludek a končí řití.

Naprostá většina živin (cukry, tuky, bílkoviny) se vstřebává v tenkém střevě, kde dochází k chemickému trávení. Na trávení potravy se zde podílejí enzymy slinivky břišní a jater. K trávení potravy přispívají rovněž pohyby střev, které promíchávají jeho obsah. Do střeva přichází natrávená potrava ze žaludku a ve střevě se dále štěpí šťávami slizničních žlázek i šťávou břišní slinivky za pomoci silně zásadité žluče z jater. Štěpení napomáhá i střevní mikroflóra. Šťávy štěpí potravu až na základní složky, které pak sliznice vstřebává. Tlusté střevo se dělí na slepé střevo, tračník, konečník a řiť. Slepé střevo u psa je velmi malé a nevýznamné. Nezpůsobuje zdravotní komplikace v podobě zánětu, jako je tomu u lidí.

V tlustém střevě končí veškerá potrava, kterou tělo není schopné dále využít a vstřebat z ní živiny. Nacházejí se zde velmi užitečné bakterie, které rozkládají například vlákninu, vstřebává se zde voda, dochází k zahuštění obsahu střev, který pak vychází ven z řitního otvoru v podobě výkalů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 73)

Témata

Autor článku

10.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: uštknutí hadem

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?