VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Uslintaná pusa od psa může mít příznivý vliv na naše zdraví

13.9.2016   

Psi nám dělají radost, společnost a poskytují nám spoustu lásky. Věděli jste ale, že nám lidem mohou svým tradičním olíznutím tváře zlepšovat zdraví? Vědci zjišťují, že mixování psích a lidských mikrobů může být do určité míry zdraví prospěšné.

Trochu terminologie: Co je to mikrobiom?

Mikrobiom je součet všech mikrobů, které se vyskytují v těle jedince. Mikrob je jednobuněčný organismus a nejstarší forma života na světě. Jsou tak malí, že se jich do ouška jehly vejde milion. Mikroby jsou přítomny ve vodě, v půdě a také v těle živočichů. Jsme jim vystaveni již od narození, kde se během porodu přenášejí z matky na dítě. Během dětství lidé nabírají další a další mikroby při kontaktu s rodinou, přáteli, ale také se zvířaty. Během našeho růstu a vývoje se vyvíjejí i naše mikroby. Probíhají mezi nimi boje o prostor a zdroje živin – tradičně přežijí jen ti nejsilnější. Když onemocníme, jíme nová jídla nebo užíváme antibiotika, naše mikroby a mikroflóra se mění. Tyto změny mohou trvat od několika týdnů až po několik let. Každý člověk má mikroby unikátní, což je dáno mimo jiné pohlavím, věkem, povoláním, prostředím ve kterém žijeme, stravovacími a hygienickými návyky.

Jak mikroby ovlivňují naše zdraví

Pokud jsme celkově zdraví, převládají v těle ty „dobré“ mikroby. Tyto mikroby nás chrání před patogeny způsobujícími nemoci – tím, že je mikrobů tolik, zabírají v těle volná místa, na kterých by se patogeny mohly usadit. V zažívacím traktu se běžně nachází tyčové bakterie neboli bacily, které stimulují imunitní systém. Předpokládá se, že po rozsáhlejším výzkumu by se tyto bakterie mohly používat k posílení oslabeného imunitního systému nebo jako součásti léčby široké škály rakovinových nádorů. Je také prokázáno, že narušení mikrobiomu způsobuje autoimunitní onemocnění. Mikroby navíc fungují jako probiotika – pomáhají lidskému tělu udržet optimální váhu, zajišťují správné trávení a stimulují metabolismus. Také pomáhají vstřebávat škodlivé toxiny ze znečištěného prostředí, kterému je tělo vystaveno. Mikroby tedy vlastně fungují jako detoxikátory.

A jak že to souvisí s vaším psem?

Psi roznášejí populace mikrobiomů převážně přes tlamu, tlapky a srst. Z tlamiček 50 psů lze získat více než 353 různých druhů bakterií, z nichž je vědcům známo jen asi 20 procent. Ačkoli k tématu ještě zbývá zodpovědět mnoho otázek, vědci se obecně shodují, že děti, které od malička vyrůstají se psy, mají nižší riziko rozvinutí astmatu a alergií. Tím, že psi „courají“ jak venku tak vevnitř, nabírají různé druhy mikrobů, které spolu s těmi lidskými ve správném poměru mohou posilovat imunitní systém člověka.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 52)

Témata

Autor článku

13.9.2016

Zdroje

safeplaceforpets.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Stěhujete se? Připravte svou kočku na změnu domova

Stěhování je většinou stresující zážitek nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Kočku čeká nové teritorium, neprobádána oblast, na které si bude muset zvyknout, stejně jako vy. Buďte proto ohleduplní a usnadněte jí stěhování a přechod na jiné místo. Tato snaha se vám vrátí.

Bezpečné prázdniny: jak v pohodě cestovat se psem či kočkou

Pokud máte domácí mazlíčky, pak víte, že ať už se vydáváte na cestu za prací nebo odpočinkem, čelíte rozhodnutí, jestli ho vezmete s sebou, nebo ho svěříte do péče rodině, přátelům či zvířecímu hotelu. U většiny majitelů vyhrává možnost mít ho u sebe, a tak jsme pro vás připravili následující tipy, které vám pomohou se na cestu s vaším zvířecím miláčkem připravit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?