VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Když psa bolí srdce: nebezpečná dilatační kardiomyopatie je nemoc na celý život

5.5.2017   

Odborník

Přibližně každý desátý psí pacient, který přijde do veterinární ordinace, trpí srdečním onemocněním. Jedná se o závažná onemocnění, kde je naprosto nezbytná včasná diagnostika, protože bude mít zásadní vliv na délku a kvalitu života vašeho mazlíčka.

Jakých plemen se nemoc týká nejčastěji

Dilatační kardiomyopatie je strašákem chovatelů velkých a obřích plemen jako jsou německé dogy, irští vlkodavové, dobrmani nebo novofundlandští psi. Z menších plemen bývá statisticky nejvíce postižen boxer nebo kokršpaněl. K dilatační kardiomyopatii může dojít v každém věku, ovšem se zvyšujícím se věkem riziko stoupá. Většina pacientů je diagnostikována mezi 6.–10. rokem života.

Příčina a projev onemocnění

Onemocnění může vzniknout z více příčin. Mezi ně se řadí parvoviróza, borelióza, zvýšená produkce hormonů štítné žlázy, autoimunitní onemocnění, výživové deficity či genetické abnormality. Tyto vlivy způsobují ovšem jen hrstku všech případů kardiomyopatie. Většina postižených psů má pravděpodobně genetický základ. Vlivem onemocnění dochází k funkčním abnormalitám srdce. Zhoršuje se kontraktilita (stažitelnost) srdečního svalu, ten slábne a ochabuje a srdeční komory se rozšiřují. Onemocnění končí městnavým srdečním selháním – srdce není schopné pumpovat krev a distribuovat ji po těle, to má za následek neokysličování tkání. Často je důsledkem onemocnění arytmie neboli porucha srdečního rytmu.

Postižení psi vykazují klinické příznaky choroby jen po krátkou dobu. Většina vývoje onemocnění, a to až po několik let, probíhá bez zjevných projevů nemoci. Například zjevně zdraví dobrmani mohou neočekávaně uhynout bez příznaků srdečního selhání.

Nemoc nepřichází najednou, zpravidla se projevuje postupně. Nemocní psi snáší hůře 6–12 měsíců před klinicky zjevným srdečním selháním vyšší zátěž, častěji se unaví, to se však může stávat i psům ve vyšším věku, nemusí to nutně souviset s onemocněním srdce.

Kdy byste měli zbystřit?

  1. Pes odmítá pohyb.
  2. Hubne bez zjevné příčiny.
  3. Má suchý kašel v ranních a večerních hodinách.
  4. Má slabost v končetinách, fialově zbarvený jazyk a sliznice, může náhle ztratit vědomí.
  5. Obtížně se mu dýchá, někdy mívá natažený krk.
  6. Mohou se mu tvořit otoky v podkoží, otoky končetin, edém na plicích či v dutině břišní.

Samozřejmě je velmi důležité odhalit nemoc včas. Spousta majitelů si nevšimne výše popsaných klinických příznaků. Anamnéza, kterou sdělíte veterináři, je pro něj velmi cenná a v případě dilatační kardiomyopatie z diskuse často vyjde najevo, že pejsek ztěžka dýchá, je unavený, moc mu nechutná, nejeví zájem o procházky a občas pokašlává. Veterinář tedy psa důkladně vyšetří a vznikne-li podezření na srdeční onemocnění, provádí se další vyšetřovací kroky.  

  1. Rentgenologické vyšetření hrudníku je důležité k určení velikosti srdce, přítomnosti a vážnosti plicního edému. Obvyklým nálezem je zvětšení všech částí srdce.
  2. Echokardiografie a vyšetření dopplerovskými metodami je v posledních letech nepostradatelným diagnostickým krokem pro přesné měření vnitřních struktur, proudění krve a celkové funkce srdce.
  3. EKG se využívá především pro diagnostiku arytmií.

Další doprovodná vyšetření zahrnují biochemický profil z krve a měření krevního tlaku.

Jak se léčí dilatační kardiomyopatie

Speciální terapie dilatační kardiomyopatie neexistuje. Léčí se především srdeční selhání a arytmie, kdy léky pomohou zmírnit klinické příznaky a prodloužit život pacienta. Pro majitele je důležité vědět, že srdce už se nikdy nevyléčí a podávání léků bývá zpravidla celoživotní. Mezi základní léčiva patří diuretika, která podporují vylučování vody a elektrolytů močí a snižují tvorbu edémů. Další skupinou léků jsou ACE inhibitory upravující krevní tlak. Pimobendan je lék, který zlepšuje kontraktilitu srdečního svalu. Dále pak mohou být podávána při poruchách srdečního rytmu podávána takzvaná antiarytmika. Pokud u vašeho psa byla diagnostikována dilatační kardiomyopatie, podávejte mu léky od veterináře pravidelně a i drobnou změnu zdravotního stavu s ním konzultujte. Dopřejte mu kratší nenáročné procházky a k fyzické aktivitě ho nenuťte. Při podávání diuretik musí mít zvíře neustálý přístup k pitné vodě, diuretika jsou močopudná a pejsek bude mít často žízeň. S lékařem se poraďte, čím vašeho psa krmit. Dieta by měla být s nízkým obsahem sodíku a zvýšeným podílem L-karnitinu, který je potřebný pro srdeční sval.

Identifikace postižených psů před nástupem srdečního selhání je obtížná. Psi s vysokým rizikem onemocnění jako jsou boxeři a dobrmani nebo psi s rodinným výskytem by měli být ročně monitorováni od věku 2.–3. roku života. Bohužel ve srovnání s ostatními plemeny je prognóza u dobrmanů velmi špatná. Délka života se od projevů příznaků srdečního selhání většinou pohybuje v rozmezí několika týdnů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 80% (hlasů: 30)

Témata

Autor článku

5.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Želva jako domácí mazlíček: mám si ji pořídit?

Pořízení domácího zvířete je vždy složitým rozhodnutím a měli byste tak učinit pouze tehdy, jestliže jste si vědomi nejen všech radostí, ale především povinností. Musíte zvážit, jaký druh želvy je pro vás nejvhodnější, kde ji seženete a vaše finanční a časové možnosti.

Nechcete mít doma tlustou kočku? Tak ji správně krmte a hrajte si s ní

Kočičí obezita je narůstající problém, především u koček žijících v bytě. Klíčem k úspěchu a zdraví vaší kočky jsou správné stravovací návyky, kvalitní krmivo a pohyb, ten je obzvlášť podstatný. Kočce můžete sestavit překážkovoy dráhu nebo pro ni vymyslet jinou zábavu, která ji rozpohybuje. Navíc společně strávený čas upevní váš vztah.

Odborník

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?