VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Granule a konzervy: co řešit při jejich výběru?

9.11.2016   

Dnešní trh se jídlem pro psy je doslova přesycený značkami všeho druhu. Neplatí, že čím dražší, tím kvalitnější. Co byste tedy měli zohlednit při výběru komerčního krmiva, tedy granulí a konzerv.

 

Co je podstatné při výběru správného krmiva pro psa 

  1. Věk psa – jiné výživové nároky má štěně a jiné dospělý či starý pes.
  2. Pohlaví psa – zde je menší rozdíl v krmení u březích a kojících fen, které mají zvýšené nároky na přísun vitamínů a minerálů.
  3. Zdravotní stav psa – pokud víte, že je váš pes alergický, špatně snáší nějakou složku krmiva, má nemocné srdce, játra, ledviny či jiné orgány, nebo má třeba cukrovku, bude mít jiné výživové nároky, než zcela zdravý jedinec.
  4. Životní styl psa – jestliže máte doma psa gaučového typu, který většinu dne tráví doma sám nebo zavřený v bytě, bude mít zcela jistě jiné nároky na výživu než pes, který převážnou část roku tráví venku nebo v lese.
  5. Cena a složení krmiva – ta spolu většinou hodně souvisí, krmivo koupené v hypermarketu bude méně kvalitní než to u certifikovaného prodejce. Proto čtěte obaly krmiv, hodně vám napoví, co vašemu psovi dáváte. Složení najdete na obale krmiva, píše se v něm z čeho se krmivo skládá, druhou částí jsou deklarované jakostní znaky. 

Stanovte si měsíční rozpočet na krmivo

Samozřejmě, že na svém miláčkovi nechcete šetřit, ale doporučujeme následující:

  1. Neorientujte se podle ceny za pytel granulí, ale podle toho, kolik vás celkově stojí krmná dávka na měsíc, pak můžete porovnávat.
  2. Nekrmte psa komerčním krmivem různých cenových kategorií s různým složením. Například skoky z 25% obsahu masa na 70% je pro psa náročné na zažívání a ledviny.

Co sledovat na obale krmiva

Složení krmiva

Jednotlivé složky jsou řazeny sestupně podle procentuálního zastoupení. Například v kvalitních konzervách najdete rybí olej, bylinky, kvalitní přílohy, brambory, ovoce i zeleninu.

Deklarované jakostní znaky

Ty říkají, kolik čeho v krmivu je. Je to množství bílkovin, uhlohydrátů, tuků, obilovin, množství vápníku a fosforu, vlákniny, vlhkosti, ale třeba také popela. Velmi podstatnou složkou jsou také sacharidy, některá krmiva na svých obalech uvádějí také množství nenasycených mastných kyselin. Přestože to není legislativně povinné.

Zdroje složení

Zjišťujte si, odkud pochází především bílkoviny, sacharidy a tuky. Protože psi jsou masožravci, měly by všechny tuto složky krmiva pocházet z živočišných zdrojů. U konzerv je to zejména druh masa, který obsahují, ale i vedlejší produkty. Čím podrobnější je specifikace, tím lepší to je pro vás signál, že výrobce nic netají.

Slovo závěrem: čtěte. A orientujte se podle ceny za krmnou dávku, ne za pytel. Zajímejte se o složení potravy vašich miláčků a ptejte se jak zkušenějších pejskařů, tak i veterinářů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

9.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

Odborník

Paralen, Coldrex nebo Panadol pro kočku či psa? Ani to nezkoušejte!

Asi neexistuje domácí lékárnička, ve které by se nenašel nějaký paracetamol, například v lécích na bolest hlavy nebo na chřipku. Někteří chovatelé ve snaze pomoci svému mazlíčkovi doslova riskují jeho život tím, že mu podají léky určené lidem. Paracetamol je pro kočku i psa vysoce toxický. Otravy bývají časté vzhledem ke snadné dostupnosti léčiv.

Chovatel

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?