VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

6 věcí, které stresují vaši kočku. Jak ji před úzkostmi ochránit?

14.8.2017   

Zvuky nebo pachy, které jsou pro nás příjemné nebo o kterých vůbec nepřemýšlíme, mohou kočičímu členovi naší rodiny způsobovat velké nepohodlí. Kočky mají výborně vyvinutý čich a sluch, což se jim hodí ve volné přírodě, v uzavřeném prostoru v domácnosti to může být někdy problém.

Bouřky a ohňostroje  

Na hlasité zvuky a rychlé změny atmosférického tlaku kočky reagují zvýšenou ostražitostí. Podle vědců jim tyto podněty slouží jako varování, že se blíží situace, která může vyžadovat boj nebo útěk.

Reakce koček na náhlé hlasité zvuky je podle všeho výsledkem evolučního vývoje. Člověk se také leká nečekaných zvuků, ale na rozdíl od kočky si snadno uvědomí, že hluk mu nemůže ublížit. Odborníci se dále domnívají, že kočky si mohou spojovat hlasité zvuky s nepříjemnými zážitky. A někdy pro reakci koček na hluk prostě nemáme žádné vysvětlení.  

Před všemi stresujícími zvuky sice svou kočku neochráníte, ale na některé situace se můžete připravit dopředu, třeba při blížící se bouřce nebo při ohňostroji. Někteří odborníci na chování koček doporučují vyhradit pro takové případy vašemu mazlíčkovi místnost, kde se cítí pohodlně a kam hluk tolik nedoléhá. Pokud už si již ale našel skrýš, kde se chystá stresující situaci přečkat, nechte ho tam, protože pokud ho přesunete jinam, mohl by se ještě více vyděsit. Pokud mu vyčleníte útočiště v klidné místnosti, nezapomeňte zajistit přístup k toaletě.  

Věnujte stresované kočce uklidňující pozornost, nabídněte jí oblíbený pamlsek nebo ji jemně hlaďte. Ne každá šelma ocení, když ji vezmete do náruče, pokud je vystrašená nebo stresovaná, a to i když se jinak chová ráda. Proto ji nenuťte, pokud jí tento druh pozornosti v té chvíli nevyhovuje.

Užitečná může být také kompresní vesta pro kočky, která je určená pro krátkodobé nošení ve stresujících situacích. Dalšími pomocníky jsou feromonové spreje, obojky, difuzéry nebo přírodní veterinární přípravky.    

Cestování

V letních měsících řeší tento problém téměř každý majitel kočky, který si chce vzít svého chlupáče na prázdniny s sebou. Kočky to s cestováním mají v určitém ohledu jako lidé, některé cestování zbožňují, pro jiné je to stres od začátku do konce. Pokud víte, že vaše šelma patří do druhé skupiny cestovatelů, pořiďte jí přírodní veterinární přípravky, které ji zklidní a vy i ona budete mít o starost méně. Ideální je podávat je několik dnů před plánovaným výletem či dovolenou, aby byl účinek co nejvyšší. Přípravky nemají sedativní účinky, nemají vliv na osobnost zvířete a můžete je podávat dlouhodobě. Přírodní veterinární přípravky pomáhají snižovat ustrašenost a bojácnost, agresivní chování, pomočování či ničení věcí v okolí.  

Zvuky o vysoké frekvenci  

Hlasité bouchání, rány, řinčení a jiný hluk nejsou jedinými zvuky, které vaši kočku mohou děsit. Zvuky o vysoké frekvenci, jako je třeba pískání konvice na vodu, a dokonce lidské hlasy, mohou kočku rovněž zneklidňovat. Vaše šelma slyší i to, co naše uši nejsou schopny zachytit. Mezi takové zvuky z okolí patří bzučení zářivek, monitorů počítačů nebo pískání konvice na vodu.   Výborně vyvinutý sluch je zásadní pro přežití v přírodě. Kočky mají výrazné uši ve tvaru nálevky, které jsou pohyblivé a umožňují jim vnímat zvuky přicházející z širokého okolí. Kořist, kterou kočky loví, například myši, komunikuje právě pomocí vysokofrekvenčních zvuků, takže je logické, že schopnost slyšet tuto frekvenci je pro kočky důležitá.   

Na přítomnost vysokofrekvenčních (a nízkofrekvenčních) zvuků byste měli myslet při rozhodování, kam umístit kočičí toaletu. Toaletu nedávejte poblíž kotlů nebo přístrojů na změkčování vody, které vydávají náhlé zvuky ve chvíli, kdy to kočka nečeká. Kromě toho, že je takový zážitek pro ni stresující, může si jej spojit s toaletou, kterou pak kvůli tomu nebude chtít používat.  

Intenzivní vůně a citrusy  

Čich kočky je přibližně 14krát lepší než čich člověka. Například máta je pro nás osvěžující, ale je dost intenzivní, takže kočka naše nadšení pro toto aroma sdílet nemusí. Kočky obecně nemají rády citrusové aroma. To můžete využít například tehdy, pokud ji chcete odnaučit škrábat po nábytku, místu, které postříkáte aromatickou citrusovou vodou, se bude pravděpodobně vyhýbat obloukem. Buďte ale opatrní, všeho moc škodí a určitě nepoužívejte citrusovou vůni na kočičí pelíšky, misky ani toaletu.

Čisticí prostředky a esenciální oleje  

Kočky jsou přecitlivělé na spreje. Mají citlivé dýchací ústrojí a pokud vdechují chemické látky rozprašované sprejem, může u nich nastat reakce, a to včetně astmatického záchvatu nebo chronické bronchitidy. Čisticí prostředky s intenzivní vůní borovice a bělidla jsou pro kočky také nepříjemné. Nejlepší je takovým přípravkům se vyhnout, zejména při udržování kočičí toalety. Místo toho si pořiďte šetrný prostředek ohleduplný vůči zvířatům, pokud možno bez vůně.  

S esenciálními oleji buďte opatrní i jinde v domácnosti, pokud ji s vámi sdílí kočka. Některé jsou pro ně nejen nepříjemné, ale dokonce jedovaté. Mezi takové patří citrónový a pomerančový olej.  

Psi, predátoři a jiné kočky  

Psi jsou na vrcholu žebříčku rizik jako největší původce pachů a zvuků, které kočky zneklidňují. Proto se také zakládají veterinární ordinace určené výhradně pro kočky, kam jiná zvířata nemají přístup. Na další příčce problematických podnětů je zápach moči jiných koček. Kočky spolu komunikují pomocí pachů. Když kočka cítí moč jiné kočky, vnímá to jako narušení svého soukromí.

Hodně nepříjemnostem se dá předejít už jen tím, že budete vaši šelmu dokonale znát a předem se vyhýbat situacím, které by ji mohly znepokojit.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 32)

Témata

Autor článku

14.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?