VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Máme doma štěně: 6 (zlo)zvyků, které by vás neměly překvapit

24.5.2017   

Hobby

Přinesli jste si domů kuličku štěstí a najednou se vám honí hlavou milion otázek. Proč tolik spí? Proč při hlazení chňape po prstech? Co znamenají pravidelné závody po obýváku? A vyroste z toho někdy? Ačkoli vás chování vašeho štěňátka může vyvádět z míry, většina novopečených štěněčích rodičů zažívá to samé. Následující seznam vám možná některé záhady pomůže odkrýt.

Hluboký spánek

Dalo by se říct, že štěňátka mají jen dvě fáze – raketový pohon a téměř komatózní spánek. Zdá se vám, že váš pejsek spí příliš hluboce a příliš dlouho? Nebojte se, pokud jste byli u veterináře a ten pejska prohlásil za zdravého. Během růstu potřebují totiž dostatek spánku – třináct až osmnáct hodin denně je naprosto normálních, aby si jejich tělíčko a mozek odpočinuli. Pospávání je tedy normální součástí štěněčího vývoje. Nechte pejska spinkat, ideálně v jeho pelíšku, a užívejte si klid, dokud to jde.

Výbuchy energie

Stává se, že noví páníčci jsou naprosto vyjeveni, když se štěňátko začne bez zjevné příčiny prohánět místnostmi jako šílenec. Tomuto chování se ve zkratce říká FRAP (frenetic random activity period), tedy náhodné, krátkodobé výbuchy energie, a je velice zábavnou a naprosto normální součástí psího mládí. Objevuje se většinou odpoledne a kromě raketového pohonu pejsci koušou, co jim přijde pod tlapku, válejí se a poskakují. Není nutné FRAPům bránit, pokud štěně nic neničí nebo si neubližuje. Pokud má záchvaty opravdu divoké, ujistěte se, že zrovna nemá v tlamičce například kost, o kterou by se mohlo zranit, a zkuste ho nějak usměrnit. Rozhodně si tohle bláznění užívejte, většina psů z něj totiž vyroste.

Kousání při hlazení

Nejprve si ujasněme, že štěňátka hlazení a mazlení milují. Když jim rostou zoubky, tedy zhruba mezi šesti až osmi týdny, může se stát, že vás místo projevů lásky kousnou. To může být jak psychicky, tak fyzicky velmi nepříjemné – štěňata mívají zoubky jako jehličky. Pokud jste nezaznamenali žádný jiný problém v chování nebo fyzické kondici pejska, jde o normální chování a brzy přejde. Když se štěně rozdovádí, může se stát, že ho chcete pohladit, ale ono po vás chňapne. Místo toho, abyste je nutily k dalšímu kontaktu, dejte si chvilku pauzu a štěněti poskytněte něco, co může v klidu okusovat. Když se uklidní, můžete směle pokračovat v mazlení, přičemž jemné hlazení je lepší, než poplácání. Nezapomeňte štěně napomenout, aby vědělo, do jaké míry si může dovolit výpady vůči lidské kůži.

Neočekávané přidřepnutí

Jste zrovna v nejlepší části hry a vaše štěňátko se náhle rozhodne, že si odskočí na koberec. Žádné varování, čenichání a kroužení, udělá to přímo na místě, kde stojí. Tyto zdánlivě nepředvídatelné nehody jsou důležitou součástí učení štěněte, že vám nejdříve musí dát vědět, než si doskočí. Štěňata se při hře někdy zapomenou a odkládají vylučování, dokud není pozdě. Musíte si uvědomit, že čím náročnější fyzická aktivita, tím se štěněti bude víc chtít. Nejlepší prevencí jsou pravidelné záchodové přestávky, i když si štěňátko právě odskočilo. Během záchodového tréninku budete zkrátka muset chodit ven častěji.

Štronzo na vodítku

Jaké je to překvapení, když vašemu chlupatému tornádu nasadíte vodítko a ono se promění v kamennou sochu. Ano, je to k vzteku, ale pomyslete, co se asi honí hlavou vašemu pejskovi. Štěňata ještě nejsou zvyklá na obojek a pocit, že je někdo někam táhne. V lepším případě je to zvláštní, v horším je to vyděsí. Nejde tedy o projevy neposlušnosti, ale spíše zmatení. Sošnému štěněti nejlépe pomůže lehké vodítko a lehký, pohodlný obojek (ale takové, které je udrží). Také mu tyto nástroje nabídněte k prozkoumání, než je začnete používat. Nechte štěně klidně vodítko s připnutým obojkem tahat po domě, samozřejmě za stálého dozoru. Aby se naučilo chodit vedle nohy, můžete sem tam těsně před sebe upustit nějakou dobrotu. Dejte pejskovi dostatek času, aby si na nové pocity a úkoly zvykl, než se vydáte do světa.

Lov na oblečení

Většina psů má neodolatelné nutkání pronásledovat vzdalující se předměty, ať už je to veverka nebo míček. Štěňata tuhle potřebu někdy uplatňují na vaše kalhoty nebo boty, když kolem nich procházíte. Vaše štěně se tedy nerozhodlo vás zadávit, jen jste se nevědomky stali pronásledovanou hračkou. Pamatujte, že znuděné štěně pobaví cokoli, vaše panika a škubání uchvácenou nohavicí od pyžama je tedy naprosto výtečný začátek dne. Štěňata si většinou k lovu vyberou jedny specifické kalhoty nebo boty. Pokud na sobě právě máte inkriminovaný outfit, snažte se štěně odreagovat hračkami a dobrotami. Můžete je vycvičit, aby si hrálo si jinou hračkou, nebo je naučit chodit u nohy a oblečení si nevšímat.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 40)

Témata

Autor článku

24.5.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jak probíhá léčba rakoviny u zvířete?

Stejně jako lidská medicína, i ta veterinární se vyvíjí neuvěřitelným tempem – takovým, že veterinář, který chce držet krok se všemi novými možnostmi diagnostiky a léčby, se musí neustále vzdělávat. Specializace veterinářů na jeden konkrétní obor jsou stále častější. Nepřekvapí tedy, že kromě chirurgů a ortopedů existují také veterináři internisté nebo rovnou onkologové.

Hobby

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?