VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

20 nebezpečí, která na jaře číhají na vašeho mazlíčka, 1. část

17.5.2017   

Hobby

Aby váš mazlík přežil jaro bez úhony, ve spolupráci s veterináři jsme připravili seznam 20 rizik, na které je potřeba dát si na jaře pozor, pokud má váš zvířecí společník jarní oteplení přečkat ve zdraví a v pohodě.

Syndrom svátečního sportovce

Nečekejte, že po zimě bude váš domácí mazlíček okamžitě na vrcholu svých fyzických sil. Za několik měsíců strávených doma v nečinnosti váš pejsek možná přibral, ztratil svalovou hmotu a trochu mu ztuhly klouby. K jeho oblíbeným venkovním aktivitám se vracejte postupně, začněte krátkým proběhnutím, výlety, pozvolným aportováním nebo hrou s frisbee, než si pes opět zvykne na více pohybu.

Nebezpečné aportování

Když už mluvíme o aportování, používejte k němu hračku nebo míč, které jsou pro psa bezpečné. Je sice nejjednodušší zvednout ze země klacík a nechat jej aportovat, ale takový předmět může být pro zvíře nebezpečný. Ze dřeva se mohou uvolnit třísky a zachytit se psovi v tlamě nebo způsobit obstrukci v trávícím traktu, navíc může být dřevo napadené plísní, která dráždí žaludek.

Přemíra histaminu

Stejně jako lidé, také psi a kočky mohou trpět sezónními alergiemi. Běžnými alergeny u zvířat jsou prach, plíseň a pyly, přičemž mezi alergické projevy patří kýchání, kašlání, nadměrné škrábání, olizování nebo kousání. Pokud máte podezření, že vašeho domácího mazlíčka trápí alergie, poraďte se s veterinářem, který určí vhodnou léčbu.

Nevhodná volba květin

Nic nenavodí jarní atmosféru lépe než řezané květiny, ale tyto nádherné kytice mohou být pro vaše chlupaté přátele smrtící. Lilie jsou vysoce jedovaté pro všechna domácí zvířata a pokud je pozře kočka, mohou ji zabít. Všechny části květiny jsou toxické, včetně pylu, květu a listů. Pokud se bez lilií v domě neobejdete, umístěte je daleko mimo dosah zvířete.

Vysoké teploty

Aby se váš domácí mazlíček při dovádění venku nepřehřál, zajistěte mu přístup k čerstvé vodě a stinné místo, kde se bude moct ochladit. V žádném případě nenechávejte zvíře bez dozoru v autě, ani na pár minut. Nejen je to proti předpisům, ale hlavně vozidlo se za teplého počasí může rychle zahřát.

Otravní parazité

Jaro přináší teplejší počasí, delší dny a spoustu parazitů. Prevence proti vlasovci psímu, blechám a klíšťatům je důležitá po celý rok, ale nejzásadnější je v teplých měsících, kdy je výskyt parazitů nejvyšší. Nezapomeňte svého zvířecího mazlíčka zkontrolovat po procházce v lese nebo v trávě, jestli si s sebou domů nepřinesl klíště.

Připoutejte sebe i psa

Ať už vyrážíte se svým pejskem v autě na dlouhou cestu nebo jen krátkou vyjížďku, dobře jej ve voze zabezpečte. Vystrkování hlavy z okénka auta nechejte psům v reklamách, svého psa zajistěte vevnitř vozu, aby nemohl vypadnout a nezranil se třeba kamínkem odlétnutým od kola. Taky nenechávejte psa jezdit na korbě nákladního auta. Vaše zvíře by mělo být v autě na bezpečném místě, ideálně v kleci nebo přepravním boxu. Obojek a vodítko psovi připínejte, dokud je stále vevnitř vozu.

Riziko čerstvého vzduchu

Možná máte radost, že můžete konečně otevřít okna a pustit si do bytu svěží jarní vzduch. Nezapomeňte ale zkontrolovat sítě či rolety, které brání vaší kočce ve vypadnutí z okna nebo v útěku. Ujistěte se, že sítě nejsou děravé a okna bez sítí otevírejte jen natolik, aby se ven dostal zatuchlý zimní vzduch, a ne vaše kočka.

Vodítka zachraňují životy

Nové roční období je dobrá příležitost pro kontrolu vodítek, postrojů a obojků. I malá trhlina v materiálu nebo příliš volný postroj mohou znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Ve chvíli, kdy to nejméně čekáte, se vodítko může přetrhnout a může dojít k tragédii.

Bezpečnost při úklidu

Každoroční jarní úklid může vystavit vašeho domácího mazlíčka škodlivým chemickým látkám, jako jsou amoniak, bělidlo nebo chlór. Dokonce zcela přírodní výrobky mohou vést k zažívacím problémům, proto své zvíře ponechejte v oddělené místnosti, dokud všechny právě vyčištěné plochy neuschnou.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

17.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?