VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

2.11.2017   

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

Co je obezita?

Obezita je patologický stav nadměrného ukládání tuku, na kterém se podílí mnoho faktorů:

  • překrmování
  • nedostatek pohybu
  • plemenná příslušnost – labradoři, kokršpanělové, britské kočky
  • věk – ve vyšším věku dochází k poklesu energetického výdeje
  • kastrace – vlivem snížení bazálního metabolismu díky poklesu pohlavních hormonů
  • medikace – například glukokortikoidy
  • endokrinní poruchy – Cushingův syndrom, inzulinom, hypotyreóza Psům se tuk usazuje hlavně v podkoží, v oblasti bederní páteře, křížové kosti a v dutině břišní. U koček zejména v podkoží břicha, tváří a taktéž v dutině břišní, kde stejně jako u psů, tvoří velmi nebezpečný intraabdominální tuk obdávající orgány.

Proč je obezita i u zvířat nebezpečná?

Buňky tukové tkáně – adipocyty, produkují cytokiny, které patří mezi významné mediátory zánětu. Při nadměrném množství tukové tkáně v organismu nastává metabolický rozvrat, dochází k inzulinové rezistenci a oxidačnímu stresu. Rány se hojí pomaleji, imunitní systém je oslaben, může docházet k neoplastickým změnám, rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a tím se značně snižuje kvalita i délka života zvířete. Mimo metabolický rozvrat tuk působí i mechanicky, velmi časté jsou ortopedické problémy. Větší riziko pro obézní jedince je i anestezie, kdy nejen výpočet vhodného dávkování anestetik je obezitou značně ovlivněn.

Jak zjistím, že je mé zvíře obézní?

K subjektivnímu hodnocení výživného stavu psů a koček, takzvaný Body Condition Score, se využívají dvě stupnice: pětibodová a devítibodová. Nejčastěji je využívána stupnice pětibodová, kdy stupeň 1 označuje kachektické zvíře, stupeň 2 vyhublé, stupeň 3 ideální, stupeň 4 zvíře s nadváhou a stupeň 5 obézního jedince. Hodnotí se vždy silueta zvířete z pohledu shora a z boku. Jako ideální váha se označuje 5/9 nebo 3/5, kdy jsou žebra hmatatelná, ale ne viditelná s malým množstvím podkožního tuku. Při pohledu shora je patrně viditelný zúžený pas.  

Jak obezitu řešit?

  1. Snížit příjem energie
  2. Zajistit dostatek pohybu

I když selský rozum radí, jednoduše snížit příjem potravy, nepočítá s tím, že komerční strava je vypočtena na doporučené denní dávky v závislosti od hmotnosti zvířete, které nezajišťují jen příjem energie ale i vitaminů a minerálních látek. Ke snížení hmotnosti jsou komerčně dostupná krmiva se sníženým obsahem tuku, většinou pro kastráty nebo s označením „light“.

Je dobré přejít na jiné granule postupně, postupným přimícháváním a předejít tím zažívacím potížím. Samozřejmě je důležité vynechat jakékoli krmení od stolu a veškeré pamlsky. Je třeba počítat s tím, že hubnutí je dlouhodobý proces a zvíře nezhubne ze dne na den. Je lepší, když je hubnutí postupné, aby se předešlo dalším metabolickým rozvratům.

Nejste-li si jisti vhodností vybrané diety, obraťte se na svého veterinárního lékaře.

Dalším bodem je zvýšení pohybové aktivity. Je potřeba začít pozvolna, protože tu už může být problém s klouby nebo kardiovaskulárním aparátem. U psů se doporučují delší procházky nebo plavání. U koček je vhodná stimulace k aktivitě pomocí různých hraček. Zvíře by se mělo vážit alespoň 1krát týdně, kdy je váha vždy zaznamenána do deníku. U psů je žádoucí týdenní pokles váhy přibližně o 1–2 %, u koček je tomu o 0,5–1 %. Pokud máte v domácnosti více zvířat a je potřeba redukovat váhu pouze jednomu, existují misky s přístupem na čip umístěn na obojku, které zajistí, že dané zvíře dostane pouze svoji porci.

Pokud budete úspěšní a zvíře zhubne na optimální váhu je potřeba se vyvarovat návratu do předchozího režimu. Je vhodné zachovat optimální energetický příjem, vzhledem k aktuální váze, a dostatek pohybu. Se všemi otázkami kolem managementu obezity se neváhejte vždy obrátit na svého veterináře. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 98% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

2.11.2017

Zdroje

http://www.vet.cornell.edu/fhc/Health_Information/obesity.cfm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695566/

https://www.livet.cz/obezita.php

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?