VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Vlasovec psí: myslete na prevenci, ušetříte si starosti s vážnou nemocí

2.8.2017   

Vlasovce psího, také lidově známého jako srdečního červa neboli hlístici, znají všichni majitelé domácích mazlíčků. Vlasovce přenášejí komáři a patří mezi onemocnění, proti kterým nabízí veterinární medicína snadnou prevenci, zatímco léčba nemoci je složitá a nákladná a většinou končí smrtí zvířete.

1. Pravidelně nechávejte psa otestovat

Veterinář musí každý rok provést krevní test, abyste si byli jistí, že je váš mazlíček v tomto ohledu v pořádku. Pokud zvíře napadené vlasovcem dostane preventivní léčbu, parazité mohou náhle uhynout a zablokovat tak cévy okolo srdce a plic. Uhynutí vlasovců také může vyvolat anafylaktický šok, který vyžaduje okamžitou pozornost veterináře a někdy je i smrtelný.

2. Prevenci provádějte celoročně, nejen v sezóně

Hlavní komáří sezóna je v létě, nebezpečné jsou především dovolené v jižních oblastech Evropy. A i když se zřejmě domníváte, že v teplých měsících je více komárů než na podzim nebo v zimě, pokud podáváte svému zvířeti prevenci proti vlasovci jen v létě, vystavujete je riziku infekce na začátku a na konci sezóny. Podle veterinářů jsou v důsledku zvýšení průměrné roční teploty komáři nyní aktivnější po delší část roku.

3. Všímejte si změn hmotnosti zvířete

Dávkování léků proti vlasovci se určuje podle hmotnosti zvířete, která se může měnit, zejména u zvířat ve vývinu. Veterinář by měl vašeho mazlíčka každoročně prohlédnout a zaznamenat případné změny hmotnosti, aby bylo jisté, že je dávkování správné.

4. Informujte se o různých možnostech prevence

Pro prevenci vlasovce jsou k dispozici místně aplikované přípravky i přípravky užívané orálně, takže pokud zvíře trpí nesnášenlivostí vůči jednomu přípravku, neznamená to, že pro něj neexistuje alternativa. Orálně i lokálně podávané přípravky se musí používat jednou měsíčně a jejich dávkování závisí na hmotnosti zvířete.

5. Prevenci provádějte i u bytových zvířat

Možná si myslíte, že když váš pes nebo kočka tráví většinu života v bytě, před komáry infikovanými vlasovcem je v bezpečí. Bohužel tomu tak není. Komáři se vyskytují i v domácnostech, kde mohou přežívat celé měsíce. Majitelé domácích mazlíčků by měli vědět, že i bytové zvíře je vystavené riziku, a musí proto dostávat preventivní přípravky.

6. Buďte důslední a dávkování nevynechávejte

Základem veškeré prevence, nejen proti vlasovci psímu, je pravidelnost a důslednost. Nemá smysl cokoliv podávat, pokud to děláte jen tejdy, když si vzpomenete. Je to jako angína a antibiotika, také je jíte pravidelně. Ačkoliv řada výrobků ochrání proti vlasovci po dobu čtyř týdnů a zlikviduje infekci, která už může být v těle psa i dva týdny, maximální účinnost je zajištěna pouze pravidelným podáváním.

V Evropě se vlasovec vyskytuje sice spíše v jižních státech, ale ani v České republice není zcela vyloučený. Mezi příznaky nákazy vlasovcem psím patří obtížné dýchání, kašel, únava, snížená chuť k jídlu, ztráta hmotnosti, zvracení, dávení se a selhání plic, jater, ledvin nebo srdce – což může vést k úmrtí zvířete. U mnoha zvířat infikovaných vlasovcem se začnou příznaky projevovat až v pokročilém stádiu nemoci, která může mít inkubační dobu několik týdnů či dokonce měsíců. V případě jakéhokoliv zvláštního chování či podezření se raději obraťte na svého veterináře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

2.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Paměť vašeho psa: zjistěte, jak je na tom pomocí jednoduchého testu

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou má váš pes paměť a jak funguje? Všichni víme, že si pejsek umí zapamatovat kdejakou lumpárnu a naopak při tréninku dělá, že to či ono zapomněl. Psí a lidská paměť funguje rozdílně. Lidé si uchovávají vzpomínky jako živé obrazy. Podle studií si psi obrazy nevytváří, ale mají takzvané „otisky“ událostí, kde hrají roli zvuky, pohyby a pachy. Otestujte si, jak je na tom váš pejsek!

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

Odborník

Kastrace kočky: názor veterináře

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?