VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Očkování psů: jaká jsou nepovinná očkování?

20.2.2019   

Odborník

Očkování se v základu rozděluje na povinná, nepovinná, avšak vysoce doporučitelná, takzvaný "core", a nepovinná očkování. Které nemoci patří do třetí skupiny a co mohou vašemu psovi způsobit?

Psincový kašel

Vysoce nakažlivé onemocnění v kolektivech psů projevující se intenzivním kašlem. Příčinou je kombinace mnoha bakterií a virů, proti nejpodstatnějším – Bordetella bronchoseptica a virus parainfluenzy existuje vakcína, která se aplikuje kápnutím do nosu a navozuje tak rychlou a poměrně spolehlivou imunitu na vstupní bráně infekce. Očkování je doporučitelné pro psy v útulcích, pro psy často se pohybující na výstavách, závodech a jiných hromadných akcích. Imunita je navozena již za 72 hodin po aplikaci, lze tak podat očkování například před závody a podobně. Očkuje se již od 3 týdnů věku jednou dávkou, přeočkovává se po roce.

Borelióza

Klíšťaty přenášené onemocnění projevující se u psů nespecificky (únava, horečky,…), postihuje klouby, v některých případech dochází k selhání ledvin, popsány jsou i neurologické příznaky a postižení srdce. Onemocnění je obtížné diagnostikovat a je často diagnostikováno a léčeno falešně pozitivně, tedy i když přítomno není. Je doporučeno očkovat psy, kteří žijí v rizikových oblastech, dobrá prevence v podobě pravidelného aplikování preparátů proti klíšťatům je ale klíčová. Očkuje se od 3 měsíců, dvě aplikace po 3–4 týdnech a dále každoročně, přeočkování by vždy mělo proběhnout těsně před sezonou největšího výskytu klíšťat.

Tetanus

Onemocnění je způsobené bakteriálním toxinem, přenáší se hlubokým infikovaným poraněním a postihuje nervovou tkáň, vede ke křečovitému stažení svalstva včetně svalů dýchacích. Může končit smrtelně. Léčba je antibiotická a podpůrná vyžadující dlouhodobou intenzivní péči s hospitalizací. Psi jsou méně vnímaví než lidé, rutinní vakcinace proto není doporučená. Nakazit se mohou přes hlubokou ránu infikovanou materiálem z půdy, relativně častou vstupní branou infekce jsou i rány po vypadání mléčných zubů štěňat, pokud v té době štěňata například koušou znečištěné klacky. Bakterie se může běžně vyskytovat také v trusu některých zvířat, proto například psi pohybující se v koňských stájích mohou být ve větším riziku. Vakcína se aplikuje do svalu, očkují se psi od 3 měsíců dvěma dávkami v intervalu 3 týdnů a dvouletými intervaly přeočkování.

Herpesvirus

Psí herpesvirus infikuje pohlavní orgány dospělých psů bez klinických příznaků. Při infekci březí feny může způsobovat potrat nebo úmrtí štěňat záhy po porodu. Očkuje se fena v době hárání nebo po páření a poté 1–2 týdny před porodem.  

Kožní plísně

Na trhu se vyskytující a v některých kruzích hojně využívaná vakcína proti kožním plísním způsobuje imunitu a tedy neprojevení se klinických příznaků onemocnění kůže plísní. Nezabraňuje však plísním v šíření, nijak je nelikviduje, maskuje přenašeče, kteří jsou pak víceméně bez příznaků a je proto odborníky NEDOPORUČENÁ.

Pro chovatele je důležitá informace, že očkovat bychom měli jen zvířata zdravá, v případě dlouhodobých onemocněních a užívání léků až po zvážení rizik a přínosů. Feny by se neměly očkovat během hárání. Podrobné klinické vyšetření každého psa před provedením očkování by mělo být samozřejmostí. Dle zvyklostí a uvážení veterináře po domluvě s chovatelem se očkuje buď každá vakcína zvlášť, nebo v různých kombinacích. Veterinář může nabídnout různé možnosti, variabilní očkovací kalendář a volitelné vakcíny, informovaný chovatel mu pak bude dobrým spolupracujícím partnerem. Ať už se očkovací kalendář časem na základě vědeckých poznatků změní jakkoliv, každoroční veterinární prohlídka před vakcinací stále slouží jako ideální moment, kdy zachytit včas různé problémy a onemocnění a popovídat si o zdravotním stavu psa a o prevenci jako jsou přípravky proti parazitům, čištění zubů, péče o drápky, srst, uši a podobně.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

20.2.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

7 znamení, že je váš pes alergik

Stejně jako pro lidi, také pro psy bývá příchod jara spojen s příchodem sezónní alergie. Ta může v kombinaci s jinými alergiemi pejskovi docela zavařit. Stromy, trávy, pyly, roztoči a složení jídla jsou nejčastějšími spouštěči. První alergické projevy se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Jak tedy poznáte, že váš pejsek možná trpí alergií?

Hobby

Jak kempovat se psem? Pomůže psí balíček první pomoci i slušné vychování

Vůně ohně a grilovaného masa, západy slunce a cvrkot hmyzu. Dobrodružství, které zažijete jen při kempování. Rozhodli jste se vzít do party také svého čtyřnohého přítele? Skvělý nápad! Změna prostředí mu určitě prospěje, kdybyste ale pochybovali, jestli je to pro něj to pravé, čtěte, na co se připravit. A také co si zabalit, abyste všechno hravě zvládli.

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?