VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak naučit papouška chodit na záchod

22.9.2016   

Jistě jste slyšeli o výchově koček, psů, dokonce možná i králíků, ale co výchova ptáků? Ty je totiž možné také vycvičit, například aby si ulevili na povel. Obecně platí, že u mladších ptáků je výcvik jednodušší než u těch starších a výcvik větších ptáků je snazší, protože se nevyprazdňují tak často. Zatímco andulka se bude potřebovat vyprázdnit několikrát za hodinu, u většího papouška to může trvat hodiny.

Krok číslo 1: Vyberte si povel

Začněte tím, že si určíte slovo nebo větu, kterou bude používat každý člen v domácnosti, jako například věta „Jdu na záchod“. Mělo by to být něco krátkého a těžko zaměnitelného s jiným povelem nebo jiným jménem ostatních členů domácnosti. Bude dobré, když povel budou všichni členové domácnosti říkat se stejnou intonací. Ze začátku může být přínosem, když vede trénink jedna osoba, než pták pochopí, co se od něj žádá.

Krok číslo 2: Předvídejte jeho chování a sledujte jeho náladu

I tady platí, stejně jako u psů, že se musíte snažit vytušit, kdy si váš ptáček potřebuje ulevit, a budete vždy krok před ním. Většina ptáků má potřebu vyprázdnit se hned ráno po probuzení, pak po jídle a někdy těsně po tom, kdy ho dáte do klece nebo z ní pustíte ven. Několik dnů zkuste vylučovací návyky svého papouška sledovat. Buďte v té době připraveni a sledujte jeho nálady. Většina ptáků mění chování ve chvíli, kdy se chystají si ulevit. Může to být odlišný postoj – jako například podřepnutí, pohyb ocáskem, krok vpět, krok vpřed nebo čechrání peří.

Krok číslo 3: Začněte s výcvikem

Jakmile vytušíte, že se váš opeřenec chystá vykonat potřebu, přidržte ho nad místem, kam chcete, aby chodil na záchod. To může být jeho klec, klacík, koš na odpadky, noviny nebo papírový talíř. Myslete však na to, že si papoušek spojí toto místo s vylučováním a nebude pak rozlišovat, jestli ty noviny jsou jeho záchod, časopis, který jste ještě nedočetli, nebo váš papírový talířek s pizzou. V momentě, kdy uvidíte u svého papouška známky toho, že si chce ulevit, řekněte svůj povel a pochvalte ho, když se mu to podaří. Pochvala může být formou červíka, pohlazení nebo speciálního, velmi malého pamlsku. Vyberte odměnu, kterou opravdu ocení a dávejte mu ji jen v případě, že si ulevil po tom, co jste řekli zvolený povel. Tento postup je třeba opakovat tak často, než si papoušek propojí slova s provedeným úkonem.

Netrestejte ptáka, když povel nesplní. Trest není účinný a může se pak stát, že si papoušek začne ulevovat pokaždé, když bude na sebe chtít upoutat pozornost.

Krok číslo 4: Buďte zodpovědní

Mnoho ptáků se dokáže naučit ulevit si na povel, ale ne všichni se naučí, že jsou chvíle, kdy se to prostě nehodí. Pokud k nim patří i váš papoušek, je na vás, abyste mu trochu pomohli. Je-li například vaše andulka už 15 minut venku z klece, nechte ji skočit si zpátky do klece na místo, kde má záchod, a řekněte povel. Pokud se jí to povede, máte jistotu, že dalších 15 minut pravděpodobně nevykoná potřebu. Někteří papoušci se dokážou naučit, že pokud se potřebují vyprázdnit, vydají se sami od sebe na místo, kde mají záchod. Někteří „mluvkové“ dokonce můžou daný povel říkat sami místo vás. Výcvik papouška je cesta, jak s ním strávit více času a tento čas si užít, naučí vás to poznávat jeho nálady a ve výsledku vám to ušetří čas, který byste jinak strávili uklízením.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

22.9.2016

Zdroje

peteducation.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?