VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

10 tipů, jak mít pod kontrolou řasy v akváriu

31.8.2016   

Mít řasy v akváriu nutně neznamená, že je s vaším malým ekosystémem něco špatně. Výskyt řas je do určité míry přirozený jev, nesmí však přesáhnout únosnou mez. Poradíme vím, co máte dělat, aby řasy neovládly vaše akvárium.

1. Krmte své ryby přiměřeně

Jedním z nejradostnějších zážitků pro začínající akvaristy je pozorovat náhlé hemžení v akváriu, když na hladinu dopadne první kousek potravy. Někdy jsme v pokušení zopakovat si toto malé představení 2–3krát denně, což je v pořádku, pokud ryby zkonzumují veškerou nabídnutou potravu do několika minut. Problém nastává ve chvíli, kdy je potravy příliš a ryby překrmíte. Nesnědená potrava je nejčastějším zdrojem amoniaku, fosforečnanů a dusičnanů, kterými se řasy živí. Řasy zbožňují nezkonzumovaní jídlo i výměšky ryb. Zkušení akvaristé, kteří se naučili odolávat nutkání krmit příliš často nebo příliš velké množství potravy, zjistili, že se jim daří mnohem lépe udržet nežádoucí zeleň v akváriu v šachu.

2. Rybám pravidelně sviťte

Pokud zapnete světlo v akváriu hned ráno po probuzení, a vypnete ho až před tím, než jdete spát, rozšířený světelný cyklus může zvýšit růst řas. Pořiďte si proto k osvětlení akvária časový spínač a dodržujte frekvenci tak, aby odpovídala střídání dne a noci. Udržujte délku osvětlení v rozmezí 10–14 hodin denně v případě osázených akvárií a 6–10 hodin pro okrasné sestavy. Nezapomeňte také alespoň jednou ročně vyměnit žárovku. Akvarijní žárovky ztrácejí časem své spektrum světla a intenzitu; takto zesláblé světlo může také podpořit růst řas.

3. Částečně vyměňujte vodu

Ve volné přírodě se déšť a vodní proudy spolehlivě postarají o zředění vody a vyplavení dusičnanů (hnojivo pro řasy) dříve, než jejich koncentrace překročí únosnou mez. Uzavřený ekosystém ve vašem akváriu však vyžaduje pravidelnou výměnu vody, abyste odstranili přebytečné živiny. Ideální je vyměnit 10 procent objemu každý týden, pokud ale není vaše akvárium příliš obydleno, stačí vyměnit 30 procent vody jednou za měsíc. Při té příležitosti můžete odstranit všechen kal a mrtvou rostlinnou hmotu ve štěrkovém dně akvária.

4. Testujte vodu z vodovodu

Předtím, než začnete vyměňovat vodu v akváriu, zjistěte, zda vaše vodovodní voda neobsahuje prvky, které řasy povzbuzují v růstu. Pokud testy vykazují významné hladiny fosforečnanu, dusičnanů nebo jiných látek, které podporují růst řas, bude váš boj proti nim marný, dokud nesnížíte koncentraci těchto látek. K tomu jsou určené speciální roztoky a filtry.

5. Udržujte filtr vždy v dobré kondici

Správný výběr filtračního média může způsobit ohromný rozdíl v koncentraci fosforečnanů. Polyfunkční filtry odstraní fosforečnany a těžké kovy a upozorní vás změnou barvy na změny v koncentraci. Na trhu jsou k dostání také uhlíkové filtry. Uhlík udržuje vodu křišťálově čistou a odstraňuje rozpuštěné organické látky. Filtrační média, ať už mechanická, nebo chemická, je třeba jednou za měsíc vyměnit, protože se vyčerpají, nebo naopak nasytí a mohou pak zadržené škodliviny vypouštět zpět do akvária.

6. Vyberte si své zbraně

Řasy na skle nebo plastu nemají šanci proti ověřeným škrabkám. Jakou používáte vy?

7. Rostliny jako konkurence

Čím více máte rostlin v akváriu, tím menší je šance, že v něm převládnou řasy. Rostliny jsou pro řasy přímými konkurenty, pokud jde o světlo i živiny, a když jim poskytnete ty správné podmínky pro růst, většinou nad řasami zvítězí.

8. Pořiďte si sumce

Zařaďte si do svého seznamu akvarijních ryb sumce a on se postará o vyčištění akvária. Zatímco krunýřovec guyanský dorůstá poměrně velkých rozměrů a do malých akvárií se nehodí, jeho menší kolega z čeledi Otocinclus má už ten správný rozměr. Tento vytrvalý pracovník neustále vyhledává rostliny nebo struktury s nádechem řasy. Další malý sumec je pancéřníček, hlídkující ve spodní části akvária. Nasává přebytečné krmivo a zbytky listů dříve, než začnou uhnívat, a ve vodě vznikne nebezpečný amoniak a dusitany.

9. Poznejte svého nepřítele

Zelený koberec řas, který pokrývá sklo a struktury v akváriu, je relativně nejjednodušší vyčistit, protože proti němu máme skvělé zbraně - škrabky, sumce a bezobratlé živočichy.

Zelené vlásky řas jsou už tvrdší oříšek, a dokonce i sumci se jim mohou vyhýbat. Zkuste namotat vlásky jako špagety na vidličku a vytrhnout. Opět platí, že nejlepší obrana je, mít kvalitní vodu, abyste si později nemuseli na boj s řasami vyhrnovat rukávy.

Plnovous z řas je noční můra pro všechny akvaristy. Pokud řasa už do této míry ovládla vaše akvárium, bude nejlepší prořezat napadané listy, odstranit všechen nános a částečně vyměnit vodu.

10. Jisté množství řas v akváriu je v pořádku

Udělejte si chvilku, sedněte si a prohlédněte si své osázené akvárium. Vypadá přirozeně? Jsou naplavené dřevo či kameny pokryty lehkou zelenou vrstvou, díky které splynou s okolní vegetací? Pokud řasa nepokrývá sklo nebo nedusí listy vodních rostlin, není důvod k panice. Řasy mohou působit nevzhledně, ale ve skutečnosti spotřebovávají přebytek živin a poskytují kyslík. V boji proti řasám neexistuje vítěz. Základem úspěchu je najít přirozenou rovnováhu v uzavřeném ekosystému akvária.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 41)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com/article.cfm?c=16+2154&aid=3416

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?