VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zachraňte svému králíkovi život a nechejte ho očkovat proti králičímu moru a myxomatóze

26.8.2016   

Přinesli jste si domů králíčka a koupili mu vše potřebné, aby nestrádal a bylo mu dobře. Myslete také na očkování proti králičímu moru a myxomatóze, jsou to jediná neléčitelná onemocnění a zvířátko na ně v 95 procentech případů umírá.

Kdy králíka očkujeme

Králíka očkuje veterinář ve dvou etapách.

  1. vakcinace v 6. týdnu věku
  2. vakcinace v 10. týdnu věku

Věk králíka k prvnímu očkování záleží také na nákazové situaci v místě, kde bydlíte. Přeočkování se pak provádí po půl nebo celém roce, záleží na druhu vakcíny.

Králičí mor

Je vysoce infekční smrtelné onemocnění.

Původce onemocnění

Původcem onemocnění je kalicivirus. Přenáší se vzduchem, vodou, krmivem. Nemoc se často vyskytuje sezónně dubenříjen, kdy nejvíce létá bodavý hmyz. Patogena můžete domů přinést dokonce i na botách.  

Příznaky a projevy nemoci

Nemoc má velmi často rychlý průběh. Stává se, že majitel nalezne králíka už mrtvého bez zjevné příčiny úmrtí. Krátce před smrtí se mohou vyskytovat nervové poruchy jako jsou křeče, může vytékat krev z tělních otvorů. Při mírnějším průběhu onemocnění jsou králící malátní, apatičtí, spaví, nepříjmají potravu a mění se barva sliznic až na modrofialovou.

Inkubační doba

Nemoc se projeví do 1–2 dny po nakažení.

Prevence

Jedinou prevencí je v tomto případě očkování a ochrana před létajícím hmyzem (sítě v oknech, záclony).

S králičím morem je problém zejména ve velkochovech, onemocnění je tak nakažlivé, že uhyne-li jeden králík, uhynou pak s největší pravděpodobností všichni jedinci v okolí. Původce se dá odhalit pouze laboratorním vyšetřením z uhynulého zvířete. Pokud máte podezření na nákazu králičím morem, je potřeba důkladné dezinfekce místa, kde králík žil (např. louhem sodným). Nové zvířátko si poté pořiďte nejdříve za tři měsíce. 

První zmínky o myxomatóze pocházejí z Jižní Ameriky z konce 19.století. V roce 1950 byl tento virus záměrně zavlečen do Austrálie v naději, že pomůže zregulovat počet divokých králíků. Nedopatřením se však nemoc rozšířila po celém světě a od roku 1954 se vyskytuje také v České republice.

Myxomatóza

Je také vysoce infekční, často smrtelné onemocnění.

Původce onemocnění

Nemoc způsobuje Poxvirus. Tento virus nejčastěji přenáší bodavý hmyz, nejčastěji komáři. Nemoc má sezónní charakter květenlistopad, vždy záleží na tom, kolik komárů se ve vašem okolí vyskytuje.

Příznaky a projevy nemoci

Jako první příznak se objevuje překrvení spojivek, dále pak výtok z očí, který je později hnisavý, posléze zduří oční víčka. Tělesná teplota může dosáhnout až 41 °C. Na různých místech těla se objevují pevné uzlovité útvary – myxomy. Jedná se o bujení v podkoží a kůže se zánětlivým otokem. Nejčastěji se myxomy vyskytují na ušních boltcích, okolo očí, na nozdrách, genitáliích a konečníku. Králík v této fázi onemocnění hubne, těžce dýchá, je apatický a k úhynu dochází za 1014 dnů. 

Inkubační doba

Příznaky se objevují 6–10 dnů od nákazy. 

Prevence

Stejně jako u králičího moru, také u myxomatózy platí řádně králíka očkovat. Dávejte pozor na létající hmyz a mějte v oknech síťky a záclony.

Jestliže vám králík uhyne na myxomatózu, je potřeba vše kolem neprodleně vydezinfikovat (např. louhem sodným, formalinem) a minimálně tři týdny nepořizovat nového králíka.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 1)

Témata

Autor článku

Zdroje

kralici.cz
vetcentrum.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Vzteklina. Nebezpečná nemoc, která končí uhynutím zvířete a smrtí člověka

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů, které je neléčitelné a smrtelné. Česká republika je od roku 2004 označena jako prostá vztekliny, a to díky orální vakcinaci lišek v minulosti a očkování psů, které je povinné pro všechny jejich majitele. Můžete se s ní ale setkat v exotických a rozvojových zemích.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Jak naučit papouška chodit na záchod

Jistě jste slyšeli o výchově koček, psů, dokonce možná i králíků, ale co výchova ptáků? Ty je totiž možné také vycvičit, například aby si ulevili na povel. Obecně platí, že u mladších ptáků je výcvik jednodušší než u těch starších a výcvik větších ptáků je snazší, protože se nevyprazdňují tak často. Zatímco andulka se bude potřebovat vyprázdnit několikrát za hodinu, u většího papouška to může trvat hodiny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?