VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

2.11.2017   

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

Co je obezita?

Obezita je patologický stav nadměrného ukládání tuku, na kterém se podílí mnoho faktorů:

  • překrmování
  • nedostatek pohybu
  • plemenná příslušnost – labradoři, kokršpanělové, britské kočky
  • věk – ve vyšším věku dochází k poklesu energetického výdeje
  • kastrace – vlivem snížení bazálního metabolismu díky poklesu pohlavních hormonů
  • medikace – například glukokortikoidy
  • endokrinní poruchy – Cushingův syndrom, inzulinom, hypotyreóza Psům se tuk usazuje hlavně v podkoží, v oblasti bederní páteře, křížové kosti a v dutině břišní. U koček zejména v podkoží břicha, tváří a taktéž v dutině břišní, kde stejně jako u psů, tvoří velmi nebezpečný intraabdominální tuk obdávající orgány.

Proč je obezita i u zvířat nebezpečná?

Buňky tukové tkáně – adipocyty, produkují cytokiny, které patří mezi významné mediátory zánětu. Při nadměrném množství tukové tkáně v organismu nastává metabolický rozvrat, dochází k inzulinové rezistenci a oxidačnímu stresu. Rány se hojí pomaleji, imunitní systém je oslaben, může docházet k neoplastickým změnám, rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a tím se značně snižuje kvalita i délka života zvířete. Mimo metabolický rozvrat tuk působí i mechanicky, velmi časté jsou ortopedické problémy. Větší riziko pro obézní jedince je i anestezie, kdy nejen výpočet vhodného dávkování anestetik je obezitou značně ovlivněn.

Jak zjistím, že je mé zvíře obézní?

K subjektivnímu hodnocení výživného stavu psů a koček, takzvaný Body Condition Score, se využívají dvě stupnice: pětibodová a devítibodová. Nejčastěji je využívána stupnice pětibodová, kdy stupeň 1 označuje kachektické zvíře, stupeň 2 vyhublé, stupeň 3 ideální, stupeň 4 zvíře s nadváhou a stupeň 5 obézního jedince. Hodnotí se vždy silueta zvířete z pohledu shora a z boku. Jako ideální váha se označuje 5/9 nebo 3/5, kdy jsou žebra hmatatelná, ale ne viditelná s malým množstvím podkožního tuku. Při pohledu shora je patrně viditelný zúžený pas.  

Jak obezitu řešit?

  1. Snížit příjem energie
  2. Zajistit dostatek pohybu

I když selský rozum radí, jednoduše snížit příjem potravy, nepočítá s tím, že komerční strava je vypočtena na doporučené denní dávky v závislosti od hmotnosti zvířete, které nezajišťují jen příjem energie ale i vitaminů a minerálních látek. Ke snížení hmotnosti jsou komerčně dostupná krmiva se sníženým obsahem tuku, většinou pro kastráty nebo s označením „light“.

Je dobré přejít na jiné granule postupně, postupným přimícháváním a předejít tím zažívacím potížím. Samozřejmě je důležité vynechat jakékoli krmení od stolu a veškeré pamlsky. Je třeba počítat s tím, že hubnutí je dlouhodobý proces a zvíře nezhubne ze dne na den. Je lepší, když je hubnutí postupné, aby se předešlo dalším metabolickým rozvratům.

Nejste-li si jisti vhodností vybrané diety, obraťte se na svého veterinárního lékaře.

Dalším bodem je zvýšení pohybové aktivity. Je potřeba začít pozvolna, protože tu už může být problém s klouby nebo kardiovaskulárním aparátem. U psů se doporučují delší procházky nebo plavání. U koček je vhodná stimulace k aktivitě pomocí různých hraček. Zvíře by se mělo vážit alespoň 1krát týdně, kdy je váha vždy zaznamenána do deníku. U psů je žádoucí týdenní pokles váhy přibližně o 1–2 %, u koček je tomu o 0,5–1 %. Pokud máte v domácnosti více zvířat a je potřeba redukovat váhu pouze jednomu, existují misky s přístupem na čip umístěn na obojku, které zajistí, že dané zvíře dostane pouze svoji porci.

Pokud budete úspěšní a zvíře zhubne na optimální váhu je potřeba se vyvarovat návratu do předchozího režimu. Je vhodné zachovat optimální energetický příjem, vzhledem k aktuální váze, a dostatek pohybu. Se všemi otázkami kolem managementu obezity se neváhejte vždy obrátit na svého veterináře. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 98% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

2.11.2017

Zdroje

http://www.vet.cornell.edu/fhc/Health_Information/obesity.cfm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695566/

https://www.livet.cz/obezita.php

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

9 nástrah, které o Velikonocích číhají na vašeho psa a kočku

O Velikonocích se asi sejdete s rodinou, přáteli a dost možná kolem bude pobíhat také váš čtyřnohý přítel. Čas pomlázky s sebou přináší víc jídla, pití, čokolády i dekorace a různé malé předměty, které k vám přinesou hosté. Co je tedy potřeba zvlášť o Velikonocích hlídat, aby se váš mazlíček neotrávil?

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?