VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 důvodů, proč váš pes nebo kočka tloustne

13.1.2020   

Váš mazlíček má nadváhu a vy jako svědomití majitelé jste udělali všechna opatření, aby zhubnul – upravili jste mu jídelníček, chodíte častěji a na delší procházky, a přesto se stav nelepší. Dokonce se zdá, že ještě přibírá? Pokud věc neřeší ani dieta, ani pohyb, tak je problém někde jinde.

Těhotenství

Velmi častá příčina nárůstu tělesné hmotnosti. I když se to může zdát samozřejmé a snadno rozpoznatelné, mnoho majitelů zvířat zjistí „jiný stav“ feny či kočky až když najdou mláďata. Pozor, i několik nestřežených minut na zahradě může vést k nechtěné březosti. Striktní dieta nebo maratony v parku v tomto případě nebudou k užitku.  

Zadržování vody

Častým vedlejším účinkem srdečních chorob je stav nazývaný ascites, to je lékařský termín pro přebytečnou tekutinu v břiše. Vnějším příznakem je zvětšené břicho, které nesouvisí ani s přejídáním, ani s nedostatkem pohybu. Tělo může zavodňováním reagovat na přítomnost nádorů nebo onemocnění vnitřních orgánů. U velmi mladých zvířat může být abnormální množství tekutiny v břiše výsledkem abnormálního průtoku krve v srdci v důsledku vrozené vady. U koček je infekční perotinida (FIP) jednou z hlavních příčin retence tekutin v břiše.  

Léky na předpis

Některé léky mohou mít jako vedlejší účinek přibírání na váze, zejména pokud jsou užívány delší dobu. Pokud váš mazlíček užívá jakýkoliv lék a váha mu jde i přes všechna opatření stále nahoru, bude potřeba poradit se s vaším veterinárním lékařem, aby zjistil, zda ono nabírání souvisí právě s medikací, nebo má jinou příčinou.  

Paraziti

Vnitřní paraziti, zejména ti, kteří se usídlují v oblasti břišní stěny a střev (a nejsou to pouze tyto typy) často způsobují hromadění tekutiny v oblasti infekce. To je často vidět u mladých zvířat, jejichž imunitní systém ještě není dostatečný silný, aby odolal účinkům parazitárního zamoření. Při vyšetření odebere váš veterinář zvířeti vzorky krve, tekutin a stolice, z nichž se prokáže přítomnost parazitů. Jakmile je stanoven konkrétní druh parazita, váš veterinární lékař předepíše vhodnou medikaci.  

Hypofunkce štítné žlázy

Štítná žláza má v těle nenahraditelnou funkci – produkuje hormony, kteří jsou hlavními podněcovateli spotřebovávní energie. Energie je přijímána do těla prostřednictvím jídla a za zdravých, normálních podmínek tělo tuto energii spaluje v průběhu činnosti. Pokud je však činnost štítné žlázy narušena, může dojít ke zpomalení metabolismu, energie se tolik nespaluje a tělo začne přibírat na váze. Dalšími příznaky poruchy štítné žlázy jsou únava, nekvalitní srst, pomalý srdeční rytmus, svědění, suchá kůže. Nemoc se zjišťuje z krevních testů, poté veterinář nasadí vhodnou léčbu.  

Cushingova choroba

Tato nemoc se vyskytuje spíše u starších zvířat, zejména u psů. Vzniká dlouhodobou nadprodukcí glukokortikoidních hormonů, které jsou důležitým aspektem proteinu, uhlohydrátů a metabolické regulace. Tento hormon je spojen s nadledvinkami a hypofýzou, začne být produkován, pokud je s jedním z těchto žláz něco v nepořádku. Cushingova choroba se obvykle projevuje slabostí, extrémní žízní, zvýšenou chutí k jídlu, infekcemi močových cest, rychlím nárůstem hmotnosti a vypadáváním srsti. Onemocnění se prokazuje z rozboru krve a moči.  

Nadýmání

Někteři psi z mnoha důvodů jedí rychle. Jídlo doslova hltají, až to vypadá, že ho ani nekoušou. Toto chování se označuje jako „vlčí hlad“. Při takovém hltání pes spolyká také velké množství vzduchu. To pak způsobuje nadýmání. Tito psi mají často potíže s dýcháním, zrychlený srdeční rytmus, citlivé a bolestivé břicho na dotek, slintají a mohou i zkolabovat. Tento život ohrožující stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 97% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

13.1.2020

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?