VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 tipů, jak ochránit gauč a nábytek před kočičími drápky. Pomáhají citrony i lepicí páska

3.7.2017   

Hobby

Máte kočku a už jste vyzkoušeli všechno možné, aby vám drápky nejezdila po polstrování a nábytku? Smiřte se s tím, že ji nikdy zcela nezkrotíte. Můžete ji trénovat od koťátka, a pokud to nestačí nebo jste neměli možnost vychovat ji od mala, poradíme vám několik triků, kterými ji od škrábání odradíte.

Proč kočky škrábou po nábytku?  

Na to existuje celkem jednoduchá odpověď – prostě to mají v genech. Značkují si tím teritorium, uvolňují napětí a procvičují tlapky a zkracují drápky, a v neposlední řadě vidí gauč jako jednu ze svých hraček. Přestože ze škrábání po nábytku asi šílíte, můžete to brát jako kompliment, kočka tím totiž sděluje dalším kočkám, že patříte jí a ona patří vám.  

Jak zabráníte kočce v škrábání po nábytku?

O když je to pro vaši šelmičku přirozené, rozhodně kvůli ní nemusíte obětovat půlku gauče. Existuje několik tipů, jak ji tuto pro ni bohulibou činnost znepříjemníte.  

  1. Rozmístěte škrabadla po bytě
    Rozmístěním škrabadel dáte kočce najevo, kde si může hrát bez toho, aniž by vám zdemolovala půlku bytu. Ideálně v blízkosti nábytku, gauče nebo předmětů, u kterých nechcete, aby si o ně kočka brousila své drápky, v předsíni nebo v garáži vám moc nepomůžou.  
  2. Vezměte si na pomoc šantu kočičí nebo pamlsky
    Kočku můžete navádět na škrabadlo také pomocí šanty nebo pamlsků. Odvedete tím její pozornost a navedete ji na místo, kde si může bezpečně brousit své drápky jak často a dlouho bude chtít.  
  3. Zahalte polstrování do sametu
    Samet není zrovna tkanina, které fandí každý majitel kočky, je ale skvělým odpuzovačem kočičích drápků.  
  4. Udělejte z bytu citrusový háj
    Ne, nemusíte vysázet citrónovníky, stačí, když přibližně do jednoho litru vody vymačkáte jeden citron, přidáte pár kapek pomerančového a eukalyptového esenciálního oleje a decentně postříkáte pohovku a místa, která chcete před kočkou ochránit. Tímto home made osvěžovačem vzduchu se rázem ocitnete v tropech, a vaši kočku to spolehlivě odradí.  
  5. Smíchejte jablečný ocet a vodu
    Odpuzovač kočičích drápků bude fungovat na stejném principu jako směs vůně citrusů, kočky opravdu nemají rády vůni octa. Smíchejte vodu a ocet v poměru 1:1 a nastříkejte na místa, kam si vaše šelma chodí pravidelně brousit drápky. Roztok dávkujte opatrně, abyste nábytek nebo polstrování nepoškodili.  
  6. Použijte oboustrannou lepicí pásku
    Kočky nesnáší lepivé věci. Na nějaký čas ji tedy odradíte od škrábání tam, kde nemá. Toto je jen dočasné řešení, než ji naučíte, kde to má povoleno.  
  7. Zapojte feromony
    Opět, než se vaše kočka naučí škrábat tam, kde má, můžete zapojit do zásuvky feromony, ty na ni budou mít zklidňující účinek, takže víc než škrábání ji bude zajímat, kde se uvelebí a zdřímne si.

Odnaučit kočku škrábat po nábytku může být běh na dlouhou trať, každý tvor je jiný, pokud ale budete důslední a vaší šelmě se budete pravidelně věnovat, naučíte ji mít své místo, i vy totiž potřebujete dát najevo, kde je vaše teritorium. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

3.7.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

První pomoc

První pomoc: jak na odřeninu poraněného psa

Rozdíl mezi řeznou ránou a odřeninou je, že řezné rány jsou delší, jejich okraje jsou hladké a úhly ostré. Nejhlubší bývají uprostřed. Odřenina je méně hluboká než řezná rána a krvácení, pokud k němu vůbec dojde, je jen minimální. Mírné odřeniny mohou po zahojení zůstat bez následků, hlubší odřeniny však mohou na kůži zanechat jizvu. Traumatičtější odření, které naruší nebo odstraní všechny vrstvy kůže, se nazývá avulze.

Sezóna blech a klíšťat začíná. Jak ochránit psa i kočku?

S přicházejícím jarem se kromě delších dní a oteplení hlásí i nepříjemnosti v podobě vnějších parazitů. Blechy a klíšťata neobtěžují jen nepříjemným svěděním, ale mohou ohrozit i zdraví vašich chlupáčů. Naštěstí existuje celá řada možností, jak je před nechtěnými návštěvníky chránit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?