VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Ubytování pro morčata. Dopřejte svému mazlíčkovi přepychový domov

30.8.2016   

Morčata nejsou náročná na prostor, je ale rozhodně k užitku, když jim vytvoříte podmínky, kde budou šťastná a spokojená. Velká a prostorná klec s hračkami a úkryty bude pro vaše morče tím pravým domovem.

Můj dům, můj hrad

Klec musí být dostatečně velká, aby se morče necítilo stísněně a mělo dostatek prostoru hýbat se a hrát si. Ideální velikost klece 0,7 x 2 metry, je to opravdu velká klec, ale máte záruku, že se morče proběhne a bude se cítit dobře. Záleží také na počtu jedinců, kteří v kleci jsou. Malá klec znamená málo pohybu, pokud jsou morčata málo aktivní, mohou tloustnout, a to vede k dalším zdravotním komplikacím.

Klec musí být takzvaně „neprokousatelná“ pevnost, z níž není úniku, zároveň se k morčeti nesmí dostat jiné zvíře. Nejlepší je kombinace drátu, nerezové oceli a plastového dna. Dřevo se špatně čistí a sklo (například akvárium) nevětrá.

Podlaha by měla být pevná, tak abyste ji dobře vyčistili. Rozhodně se vyhněte drátěné podlaze, je to naprosto nevhodné pro všechna zvířata, jelikož jim může zapadnout do pletiva noha a mohou se poranit. 

Vybavení klece a úkryty

Úkryty a domky jsou pro morčata důležité. Mohou být vyrobeny z těžšího plastu, oceli, trubek, čehokoliv, co se dá vyčistit. Opět nepoužívejte sklo, nevětrá.

Misky na jídlo by měly být z pořádné keramiky. Morčata příliš nerozlišují, kde se vyprazdňují, pokud tedy bude miska na žrádlo dostatečně velká, klidně se budou vyměšovat i do ní.

Na vodu jsou jednoznačně nejlepší napáječky, protože morčata pijí hodně vody. Držák na seno vám pomůže, aby si ho morče nezaneřádilo. Vyhněte se cedru a borovici. Ideální pro podestýlku je recyklovaný papír nebo hobliny. Pozor: nedávejte morčeti za žádnou cenu do klece novinový nebo jiný potištěný papír, tiskařská čerň je jedovatá! 

Výběh pro morčata na zahradě

Ať už si výběh vyrobíte sami, nebo pořídíte ve zverimexu, pamatujte, že nesmí stát na přímém slunci. Morčata se snadno přehřejí, dejte tedy pozor, aby teplota okolí byla 18–26 °C. Když je venku hezky a teplo, hodně chovatelů bere své morče ven do výběhu. Pro morče je to zpestření a zábava, ve výběhu ale nesmí být předměty, o které se může poranit, sežrat cokoliv toxického, nebo kde by ho mohlo napadnout jiné zvíře. Rozhodně musí mít možnost schovat se, nezapomeňte mu do výběhu dát také domeček nebo jiný úkryt a na dohlížejte na něj.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

Chovatel

Chameleon jemenský: ubytování a potřeby

V minulém článku jsme si řekli, pro koho je chameleon vhodný a jaká jsou úskalí chovu. Dnes bych se ráda zaměřila na vybavení terária – co a proč kupovat a co podle mého názoru a zkušeností není potřeba. Existuje spousta informací, já píšu o tom, co se osvědčilo mně.

Hobby

Psi a kočky od lidí z ulice nás potřebují, říká Jarmila Pávková z organizace Psí život

Psí život je v Česku jediná organizace, která se zaměřuje na pomoc psům a kočkám, jejichž majitelé se dostali do tíživé životní situace. Jsou to lidé bez domova, lidé závislí na návykových látkách a lidé žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Od roku 2015 je její patronkou paní Marta Kubišová. Jarmila Pávková je projektová manažerka a fundraiserka projektu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?