VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Paralen, Coldrex nebo Panadol pro kočku či psa? Ani to nezkoušejte!

15.1.2017   

Odborník

Asi neexistuje domácí lékárnička, ve které by se nenašel nějaký paracetamol, například v lécích na bolest hlavy nebo na chřipku. Někteří chovatelé ve snaze pomoci svému mazlíčkovi doslova riskují jeho život tím, že mu podají léky určené lidem. Paracetamol je pro kočku i psa vysoce toxický. Otravy bývají časté vzhledem ke snadné dostupnosti léčiv.

Jak paracetamol účinkuje na kočky?

Mechanismus toxického účinku je poměrně složitý a specifický pro jednotlivé druhy zvířat. Zjednodušeně se ale dá říci, že především kočky mají velmi nízkou aktivitu enzymu glukuronyltransferázy. Tento enzym metabolizuje léčiva obsahující mimojiné paracetamol. Kvůli absenci enzymu si kočičí organismus nedokáže s paracetamolem poradit a ten se tak proměňuje na toxické produkty. Projevem je takzvaná methemoglobinémie.

Methemoglobin je oxidovaná forma červeného krevního barviva, která takřka nemůže přenést vůbec žádný kyslík do tkání. Pokud se v červených krvinkách vyskytuje ve zvýšeném množství, může se projevit tkáňová hypoxie neboli snížený obsah kyslíku v tkáních. Tkáně tedy nejsou okysličované.

Jak paracetamol účinkuje na psy?

Psi jsou na tom s odbouráváním paracetamolu lépe. Ale vysoké dávky léčiva jsou pro ně rovněž toxické, protože játra je nejsou schopna zpracovat a tím často dochází k jejich selhání.

Jak otrávené zvíře vypadá?

Akutní otrava se projevuje fialovým zbarvením sliznic, zvýšenou srdeční a dechovou frekvencí, apatií, zvracením, zvýšenou svědivostí a zvýšenou teplotou. U koček vzniká typický podčelistní otok a otok částí končetin (tlapky, polštářky), u psů je otok v oblasti očnice. Může docházet k močení krve a chudokrevnosti. Po dvou až sedmi dnech od začátku otravy mohou nastoupit pozdní příznaky, jako je výskyt hemoglobinu v moči a žloutenka. Mohou se objevit také křeče a kóma, které svědčí o nepříznivé prognóze a jsou nejčastěji důsledkem selhání jater. Smrt při akutní otravě nastane v důsledku oběhového selhání z nedostatku kyslíku, u chronických otrav v důsledku selhání jater.

I včasná léčba při intoxikaci paracetamolem má nepříznivou prognózu!

V první fázi otravy se podávají látky na vyvolání zvracení, provádí se výplach žaludku a aplikují se léky, které pomáhají pohlcovat toxické produkty. Opakovaně se podává aktivní uhlí. Léčba otravy paracetamolem zahrnuje podání látek, které vychytávají z organismu škodlivé částice, jež vznikají při biochemických reakcích. Další léčba je symptomatická a podpůrná.

Jaké množství paracetamolu je pro zvířata toxické

Pes

  • 100 mg/kg (1 tableta na 5 kilogramů váhy psa) – způsobí deprese, zvracení a tvorbu methemoglobinu.
  • 900 mg/kg – při tomto množství dochází k náhlému selhání jater a zvíře umírá.

Kočka

  • 10–60mg/kg (i necelá ¼ tablety na kočku, která váží 4 kilogramy!) – kočce selhávají játra a umírá.

Obecně si dejte pozor na tyto léky

Ibuprofen, Ibalgin, Ibumax, Nurofen, Paralen, Panadol, Aulin, Nimesil, Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin, Coldrex, Paramax, Trigrip, Valetol, Saridon a většinu dalších volně prodejných léků proti bolesti.

Když vám doma zvíře stůně, raději se poraďte se svým veterinárním lékařem, zda a jaké léky můžete z domácí lékárničky zvířeti podat. Mnohdy jednáme v dobré víře, že pejskovi či kočičce pomáháme od bolesti, naše snaha ale může skončit tragicky.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 68)

Témata

Autor článku

15.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

Odborník

Jak probíhá léčba rakoviny u zvířete?

Stejně jako lidská medicína, i ta veterinární se vyvíjí neuvěřitelným tempem – takovým, že veterinář, který chce držet krok se všemi novými možnostmi diagnostiky a léčby, se musí neustále vzdělávat. Specializace veterinářů na jeden konkrétní obor jsou stále častější. Nepřekvapí tedy, že kromě chirurgů a ortopedů existují také veterináři internisté nebo rovnou onkologové.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?