VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Srovnání cen mazlíčků: kočka, pes, rybičky, králík, okrasné ptactvo nebo křeček

11.9.2016   

Mít mazlíčka je k nezaplacení, dělají nám radost, dávají nám lásku a pozornost. Před pořízením zvířátka můžete cenu spojenou s pořízením a péčí pouze odhadovat, odvíjí se od spousty faktorů jako je krmivo, vybavení či veterinární péče. Připravili jsme pro vás souhrn cen základní péče za nejčastěji chovaná domácí zvířata.

Kočka

Cena kočky se z nuly může vyšplhat na několik tisíc. Záleží na tom, zda je kočka šlechtěná šelma s papíry o svém původu, nebo třeba nelezenec či dárek. Kočičí záchod a pytel písečku stojí několik set korun. S cenou jídla je to různé. Můžete svou kočku krmit méně kvalitním jídlem (nemyslíme tím zbytky ze stolu), tehdy je cena za krmivo několik tisíc ročně, můžete ale krmit krmivem pro šampiony, tehdy se částky mohou vyšplhat až do desítek tisíc korun za rok. Počítejte s tím, že budete muset nechat koťátko i kočku proočkovat a odčervit, což se pohybuje průměrně 1500–3000 Kč. Toto provádím každý rok, to máme přibližně 1500 Kč. Berte také v potaz, že při akutních problémech a návštěvě veterináře můžete zaplatit i několik desítek tisíc, pokud kočka bude potřebovat například operaci. Kastrace, což je dnes naprosto rutinní operace, která se obecně doporučuje, stojí u kocourů přibližně 300–500 Kč, u koček je to 800–1000 Kč. Také počítejte s možnými výdaji, když například odjedete na dovolenou – kočku můžete ubytovat v kočičím hotelu, nebo ji dát někomu na hlídání. Naopak za výcvik kočky pravděpodobně zaplatíte jen svým časem.

Pes

Podobně jako u kočky, můžete mít nalezence, nebo třeba psa, za jehož skvělý původ zaplatíte i několik desítek tisíc. Krmivo pro velkého psa se pohybuje mezi 1000–3000 Kč měsíčně, malý pes spořádá potravu za 300–1000 měsíčně. Samozřejmě, čím kvalitnější krmivo, tím bude výživa pro vašeho čtyřnohého miláčka dražší, zde je dobré poradit se s veterinářem. Další položkou v seznamu výdajů je očkování a odčervení. První rok za pejska u veterináře necháte 1000–3000 Kč. Vzhledem k tomu, že je potřeba psy očkovat a odčervovat každý rok, vyšplhá se částka za každý další rok i na 2000 Kč. Opět jako u kočky, pokud bude mít pes akutní potíže nebo bude potřebovat operaci, připravte si i několik desítek tisíc. Dále zde máme výdaje za kastraci zvířete dle pohlaví a váhy, zde se částky pohybují v rozpětí 1500–3500 Kč. Pokud pojedete na dovolenou a pejska nebudete brát s sebou, bude potřeba zajistit mu hlídání nebo psí hotel. Ten se pohybuje kolem 500 Kč za noc. Potřebujete-li pomoci psa vycvičit, může vás to stát od několika set do několika tisíc korun. Dále je potřeba započítat cenu za sáčky na psí exkrementy přibližně za 250 korun, také poplatky obci či městu, to je všude různé, obecně je to ale v rozpětí 100–1500 Kč ročně. A pokud budete chtít pejska pojistit, připočítejte náklady přibližně 600 korun za rok.

Rybičky

Můžete mít sladkovodní nebo mořské akvárium. Sladkovodní je finančně dostupnější, ale záleží samozřejmě na tom, jak moc kvalitní chcete mít vybavení a živočišné druhy a rostlinné druhy, které akvárium obývají. Může to být částka několik tisíc, ale také i desítek tisíc. Výrazně dražší je pořízení akvária s mořskou vodou a mořskými druhy. Tam cena šplhá do několika desítek tisíc hned ze startu. Berte také v potaz krmivo a údržbu. Opět záleží na tom, co budete chtít svým rybám a živočichům dopřát.

Králík

Králíčka můžete pořídit za pár desítek korun, ale i za jeden až dva tisíce, záleží na konkrétním obchodě nebo chovateli a plemeni. Králičí klece můžou být různě velké a vybavené, jejich cena se pohybuje od několika set až po několik tisíc. Krmivo, stelivo, vitamíny – to vše za 500 korun měsíčně minimálně. Králíky je dobré očkovat proti myxomatóze a králičímu moru, očkování stojí většinou 100–200 Kč. Celková veterinární péče ročně může stát až 2500 Kč, při akutních stavech je ošetření v rozpětí 2500–3000 Kč.

Okrasné ptactvo

Okrasné ptactvo je obecně celkem podceňovaná kategorie. Hodně chovatelů si před pořízením ptáka neuvědomuje, že kromě péče je to také závazek i na několik desítek let. Drobní ptáci jako například andulky či zebřičky jsou nenáročná zvířata, která potřebují prostornou klec, kvalitní krmivo, pár hraček a samozřejmě veterinární péči. Vybavení a péče se tak vyšplhá maximálně do několika tisíc korun ročně. Jiná skupina jsou ovšem velcí okrasní ptáci jako kakadu, korela, ara a jiné exotické druhy. Tato zvířata potřebují velké klece, více krmiva, ale především kvalitní specializovanou veterinární péči. Proto se náklady mohou vyšplhat na částku několika desítek tisíc ročně a za celý jejích život i na stovky tisíc korun. Před pořízením velkého exotického ptáka se prosím informujte nejen o všech aspektech chovu, ale také o nejbližším veterináři se specializací na exotické ptactvo, v České republice jich není mnoho.

Křeček

Křeček je nenáročné zvíře. Pořízení, krmivo a péče se pohybuje v řádu stovek až několika tisíc ročně, zpravidla největším nákladem bývá klec, která by měla mít prolézačky, kolo, domek, napáječku a mističky na jídlo. Jídlo a podestýlku koupíte za několik set korun.

Závěrečné shrnutí

Nejdražším a nejnáročnějšími domácím mazlíčkem je jednoznačně velké exotické ptactvo. Až 3krát nižší náklady pak mohou vzniknout na péči a chov psa a o ještě o něco méně na chov kočky. Rybičky jsou často podceňované, jsou ale ihned za kočkami. Následuje králík a křeček. Před pořízením zvířete zvažte své časové a finanční možnosti a v neposlední řadě také dostupnost veterinární péče, která je například u exotického ptactva zásadní.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

11.9.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?