VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Africký Pygmy ježek aneb čarodějnice v přestrojení

9.9.2016   

Ježek jako mazlíček je trend posledních let, v roce 2013 byl založen Klub chovatelů ježků, jehož počet členů neustále narůstá. Na britských ostrovech keltský mýtus říká, že ježci jsou čarodějnice v přestrojení.

Základní údaje o ježkovi

Nejznámější jsou ježek bělobřichý a ježek alžírský. Díky křížením těchto dvou druhů vznikl africký Pygmy ježek (v překladu spíše africký trpasličí). Právě africký Pygmy ježek je v současné době patrně nejchovanějším druhem, který se díky nenáročnému chovu stal velmi oblíbeným domácím mazlíčkem. 

  • Není vhodný jako domácí mazlíček pro děti
  • V zajetí se může dožít věku 4-6 let
  • Jeho velikost je 18-23 cm. Pro vaši představu: ježek západní (ten, kterého vídáte na zahradě, u silnic a jinde) dorůstá do velikosti 22-27 cm. Africký Pygmy ježek je tedy drobnější.
  • Nehibernuje (optimální teplota okolí je pro něj 24 °C)
  • V dospělosti váží okolo 300-700 gramů
  • Samička je březí 35 dnů
  • Má 36-44 zubů
  • Mají přirozenou imunitu proti jedu některých zvířat. To jim umožní konzumovat malé jedovaté hady a členovce.

Nezapomeňte, že africký Pygmy (trpasličí) ježek je stále považován za velmi neobvyklého mazlíčka a spousta veterinářů zatím nemá zkušenosti s péčí a léčbou případných onemocnění, přestože se třeba specializují na exotická zvířata. 

Bodliny u ježka

Ježek má na sobě průměrně 5 000-7 000 bodlin, které mu mohou sloužit také jako tlumiče nárazu při pádu. Jsou velmi lehoučké a tvoří cca 35 procent jeho váhy. Bodliny, které ježkovi v průběhu jeho života vypadnou, jsou nahrazeny novými. 

Kostra a stavba těla ježka

Ježci mají 4 prsty na zadních a 5 prstů na předních nohou. Jejich drápky musíte zastříhávat nebo zarostou. Pokud si berete ježka od chovatele, nechte si zastříhávání drápků ukázat. Okružní svaly, které umožňují právě to známé zabalení do klubíčka, jsou pro ježka naprosto nezbytné, plní totiž ochrannou funkci. I přesto, že má ježek zuby a může kousnout, ve většině případů se nejprve zabalí do klubíčka. Pokud se cítí ohrožený, bodliny zpevní a naježí. Nepřítele se také snaží odradit hlasitým funěním. Ježek má skvělý sluch, se zrakem je to horší, vidí málo a víceméně se spoléhá jen na čich a sluch. 

Co byste měli vědět

Ježci jsou samotáři, mohou být případně chováni v menších skupinkách, avšak bez samců. Preferují tiché a tmavé prostředí, kde nejsou výrazné hlasité zvuky, proto je napříkad nevhodné pořizovat ježka dětem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

9.9.2016

Zdroje

www.hedgehog.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?