VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: lehké a těžké poranění psího a kočičího ocasu

13.11.2020   

První pomoc

Prvním příznakem problémů s ocasem je skutečnost, že zvíře nepoužívá ocas jako obvykle. Dochází k částečné až k úplné ztrátě pohyblivosti, v některých případech naopak ke ztrátě povrchové a hluboké citlivosti.

Trauma spojené přímo s ocasem: lehké poranění

Příčina

Lehké trauma ocasu je většinou zapříčiněno úrazem. Stává se to třeba přivřením ocasu do dveří, přišlápnutím, zaseknutím ocasu v nějaké škvíře, nebo v plotě a v neposlední řadě pokousáním jiným zvířetem.

Příznaky

Po takovém traumatu je ve většině případů funkce ocasu zachována. Ocas může být bolestivý na dotek, to znamená, že není narušena povrchová ani hluboká citlivost. Zvíře ví, že ocas má na svém místě a že ho bolí.

První pomoc

  • Pokud jste si tedy vědomi takového traumatu, postačí, pokud zvířeti ocas na chvilku zchladíte a nebudete mu na něj pár dní sahat. U těchto zranění dochází pouze k pohmoždění a k hematomu (modřině), které během pár dní odezní samy.
  • Pokud se jedná o otevřenou ránu – odření nebo pokousání, tak stačí, když ránu vydesinfikujete a nebo omyjete heřmánkem. Při pokousání je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který podá antibiotika.
  • Veterinárního lékaře volejte v případě, že i pár hodin po úrazu zvíře naříká, odmítá žrát, nebo na sebe nenechá sáhnout.

Terapie od veterinárního lékaře

Léky proti bolesti a otoku.

Trauma spojené přímo s ocasem: těžší poranění - zlomenina ocasu

Příčina

Zlomenina ocasu je způsobená většinou zavřením ocasu do dveří od auta a nebo silným zaseknutím v nějaké škvíře, ze které jste museli zvířeti pomoci osobně.

Příznaky

Při větším rozsahu zranění dochází k částečné až úplné ztrátě pohyblivosti. Ocas je bolestivý při doteku i v klidu. V některých případech, kde dochází k úplnému zlomení, může ocas zneciltivět od zlomeného místa směrem ke konci ocasu.

První pomoc

  • V takovém případě pozorujte, jak se stav zvířete vyvíjí. Pokud se úraz stane ráno, klidně počkejte do odpoledne, nebo do druhého dne a uvidíte, jak bude vše pokračovat (v případě, že je ocas vážně viditelně zlomený, navštivte veterináře neprodleně).
  • Veterinárního lékaře volejte v případě, že i pár hodin po úrazu zvíře naříká, odmítá žrát, nebo na sebe nenechá sáhnout. Pokud je ale vaše zvíře bez příznaků velké bolesti, tak vyčkejte. V těchto případech dochází spíše k nalomení a k otokům, které po nějaké době odezní.
  • Pokud se do druhého dne neobnoví pohyblivost ocasu, tak navštivte veterinárního lékaře.

Terapie

Ve většině případů jde o pouhé nalomení, které se řeší speciální dlahou na ocas a léky proti otoku a bolesti. Při rozsáhlém zranění, které zapříčiní doživotní nefunkčnost ocasu, veterinář zváží, zda je stav operabilní, nebo se přistoupí k amputaci.

Trauma spojené s páteří: vliv na ocas

Úrazy patéře jsou samostatnou kapitolou. Ráda bych zde ale poukázala na to, že ne jenom úrazy ocasu souvisí se samotným ocasem.

Příčina

K takovému typu úrazu dochází zpravidla tehdy, pokud na zvíře spadl těžší předmět, například dřevo v kůlně, venku v lese, spadla na něj nákupní taška aj.

Příznaky

Při tomto traumatu dochází k otoku, následnému utlačení míchy a ztrátě citlivosti ocasu, který vypadá jako by byl mrtvý a ke zvířeti vůbec nepatřil. Ve většině případů tedy dochází ke ztrátě citlivosti, tudíž ocas vašeho mazlíčka vůbec nebolí.

První pomoc

  • V tomto případě navštivte veterinárního lékaře. Veterinární lékař zkontroluje oblast páteře a vyloučí závažnější zranění.
  • Se zvířetem manipulujte s maximální opatrností, pokud je schopné chodit, raději ho zbytečně nezvedejte a nenoste.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 8)

Témata

Autor článku

13.11.2020

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

7 důvodů, proč váš pes nebo kočka tloustne

Váš mazlíček má nadváhu a vy jako svědomití majitelé jste udělali všechna opatření, aby zhubnul – upravili jste mu jídelníček, chodíte častěji a na delší procházky, a přesto se stav nelepší. Dokonce se zdá, že ještě přibírá? Pokud věc neřeší ani dieta, ani pohyb, tak je problém někde jinde.

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?